Enhedslisten svigter den demokratiske retsstat
Enhedslistens ordfører lader sig absorbere under magtsyg statsministers grundlovsbrud.Seneste offer for statsminister Mette Frederiksens grundlovsstridige omgang med den øverste statsmagt er nu ikke alene SF, men også Enhedslisten.
Det er per dags dato faktum, at statsministeren den 3. og 4. november 2020 iværksatte et indgreb overfor civile borgere, som hun i sine mødepapirer var orienteret om ikke havde hjemmel i loven.
Hun mener at have travlt, men har ikke og kan ikke påberåbe sig undtagelsesreglen i den såkaldte konstitutionelle nødret. I stedet kalder hun det en ”fejl”. Hvad hun kalder det, at hun de følgende dage i ond tro lod politi og hjemmeværn tage affære, er uklart.
Indtil videre ser det ud til, at Enhedslisten accepterer grundlovsbruddet. Årsagen hertil kan kun være, at partiets nuværende MF’ere lader sig dupere og absorbere af magtspillet på Christiansborg, eller at de simpelthen ikke kan stoffet om magtens karakter og demokratiets vilkår. Måske er det et samvirke af begge faktorer.
Livsfarligt at abstrahere fra grundprincipper
Det burde dog ikke være så svært, for venstrefløjens historie er spækket med eksempler på det politisk livsfarlige ved i den politiske dagligdag at abstrahere fra grundprincipperne. Elendighedens fremtrædelsesform kunne man blandt andet høre, da Rosa Lund til DR den 4. november i år som svar på, hvorfor der ikke allerede nu er grundlag for en rigsretssag, oplyste, at forinden Granskningskommissionen rapport foreligger, er det ikke dokumenteret, at statsministeren havde “viden” om grundlovsbruddet.
Det er katastrofalt, at Enhedslisten mener, at statsministeren kan fortsætte.
Altså mener ordføreren, at statsministeren er ansvarsfri, når denne statsminister påstår ikke at have læst de skriftlige advarsler forinden beslutningen.
Ordføreren lader hermed til at overse, at det – selvfølgelig – fremgår direkte af ministeransvarlighedsloven (§5, stk. 1), at statsministeren kan have begået et strafbart retsbrud, når hun har handlet i ”…grov uagtsomhed…”.
Så enkelt er det, og derfor er det politisk katastrofalt, at Enhedslisten mener, at statsministeren kan fortsætte. Partiet kan støtte en statsminister, som omgås demokratiske grundregler groft uagtsomt.
Bør ikke holde hånden over regeringschef
I øvrigt burde det være lysende klart, at Enhedslisten også af andre grunde absolut ikke burde holde hånden over denne regeringschef, der har vist sig villig til at føre en markant højreorienteret politik med barbariske virkninger overfor flygtninge og indvandrere, korporativistiske indgreb i sygeplejerskernes overenskomst, fortsættelse af dansk militarisme snart i Det Sydkinesiske Hav med USA, fornægtelse af katastroferne i Afghanistan og Irak og intimt samarbejde med Østrigs Sebastian Kurz og Israels B. Netanyahu, der begge nu har måttet fratræde som følge af grove lovbrud.
At Mette Frederiksen med Enhedslistens hjælp nu ikke bliver væltet som magtcentreret grundlovskrænker betyder blandt andet, at partiet forærer de borgerlige partier et momentum, som vil vise sig med voldsom styrke ved næste folketingsvalg. Enhedslisten giver højrekræfterne ekstra vind i sejlene og fremstår som delagtig i statsmagtens afdemokratisering. Hvad siger partiets medlemmer?