Rådhuspladsen i København blev i sidste uge indtaget af unge studerende med sofaer. De kræver flere studieboliger, der er til at betale.
Bag aktionen stod Studenterrådene ved Københavns Universitet og RUC samt Danske Studerendes Fællesråd.
Ifølge de studerende er der i København kun én studiebolig til hver sjette studerende.
– Det giver ingen mening, at der er kommet færre små og billige boliger hen over årene, når der har været en markant stigning i antallet af studerende. Det er de små og billige boliger, som de studerende har råd til, siger forperson for Studenterrådet ved RUC Maria Køpke.
Hun var blandt de unge studerende, der mødte op på Rådhuspladsen for at protestere mod manglen på studieboliger.
Det giver ingen mening, at der er kommet færre små og billige boliger hen over årene, når der har været en markant stigning i antallet af studerende.
Maria Køpke, Studenterrådet ved RUC
Med sig havde de unge skilte med “5000 kroner”, “6000 kroner”, “7000 kroner” for at vise, hvor meget unge studerende hver måned må betale i husleje for at få tag over hovedet.
Betaler næsten hele eller mere end SU’en på husleje
Aktionen kommer, samtidig med at en undersøgelse, som Analyse & Tal og Epinion har udarbejdet for Danske Elever og Studerendes Kollegieråd (DSK), viser, at næsten halvdelen af alle studerende bruger næsten hele eller mere end deres SU på at betale husleje.
Ifølge rapporten bruger 25 procent af de adspurgte studerende mere, end de får i SU, på at betale husleje. Og yderligere 17 procent bruger næsten hele deres SU på at betale husleje.
1500 studerende på de videregående uddannelser har svaret på undersøgelsen.
I alt 42 procent af de studerende svarede, at de har månedlige boligudgifter på 5000 kroner eller mere. Det svarer til det meste af SU’en på cirka 5500 kroner efter skat.
2031-plan går for langsomt
Københavns Kommunes har planer om at bygge 12.000 flere ungdomsboliger frem mod 2031. Men det er for uambitiøst. Der er brug for handling her og nu, mener de unge studerende.
– Vi har brug for at sætte ind, og vi har brug for at sætte ind nu. Der er brug for politisk vilje til at løse det enorme problem, vi som samfund står overfor, når en hel befolkningsgruppe ikke kan få tag over hovedet, siger forperson for Studenterrådet ved Københavns Universitet Kevin Olesen.
De almene boligers interesseorganisation Danmarks Almene Boliger (BL) vurderer, at der er behov for at bygge 15.000 nye studie- og ungdomsboliger i København, Aarhus og Odense, der er til at betale, inden år 2025.
Læs også
Tynd tag over hovedet-garanti
De unge giver ikke meget for den såkaldte tag over hovedet-garanti, som Københavns Kommune har indført for nye studerende.
– Den indebærer, at man kan bo i en skurvogn i de første tre måneder af sit studie og derefter håbe, at man har fundet et permanent sted at bo. I år er der blevet stillet 40 midlertidige boliger til rådighed. Det løser langtfra problemet i Københavns Kommune, forklarer forperson for Danske studerendes Fællesråd Mike Gudbergsen.
Han fortsætter:
– Vi er glade for, at Københavns Kommune prøver at afhjælpe flaskehalsproblemet, men det løser ikke roden til problemet: Nemlig at der mangler betalelige studieboliger i København. Vi bliver nødt til at finde en holdbar og permanent løsning i stedet for lappeløsninger.

Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.