Skal TDC sælges til en vampyr?
Eller skal salget stoppes som den samfundskritiske infrastruktur TDC er?De fleste læsere af Arbejderen husker nok dramaet omkring salget af aktier i energiselskabet DONG. Et flertal i Folketinget, trods store protester, solgte en portion aktier til kapitalfonden Goldman Sachs. Et forløb, der fik SF til at forlade Thorning-regeringen.
I dag er TDC ejet af tre danske pensionskasser sammen med den australske kapitalfond Macquarie. Sidstnævnte er kendt som en benhård kapitalist
På tre år tjente Goldman Sachs 12 milliarder kroner uden at gøre andet end at købe nogle aktier, som de så solgte med en fortjeneste på 150 procent. Det behov for kapital DONG dengang havde brug for, kunne staten have skudt ind, men et flertal havde indgået en aftale om at der skulle sælges aktier, og det holdt regeringen med finansminister Corydon fast i.
Den sag satte gang i debatten om salg af offentlige selskaber.
Da den borgerlige regering i 2019, forsat med aktiemajoriteten i Dong – nu Ørsted – ville sælge elselskabet Radius, med 1 million el-kunder i det storkøbenhavnske område, sagde et flertal, med Enhedslisten som meget aktive, nej.
Radius skulle være demokratisk ejet og endte med at blive solgt til Andelsselskabet Andel. I forlængelse af dette forløb vedtog Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten en politisk forståelse om at sikre, at samfundskritisk infrastruktur skal være i demokratisk eje, et væsentligt demokratisk fremskridt.
Siden har EU og Danmark vedtaget en lov, der skal vurdere og godkende eventuelle salg af kritisk infrastruktur til et udenlandsk selskab.
Det er lidt uklart, hvad der var baggrunden for, at SVM-regeringen købte alle aktierne i Københavns Lufthavne, da en stor aktiepost stod til at blive solgt på markedet. Med dette køb, 32 milliarder kroner, sikrede staten, at lufthavnen igen kom i offentligt eje.
TDC og vampyr-kænguruen
Nu drejer diskussionen sig om Danmarks største teleselskab, TDC, der ejer store dele af det danske internet og mobiltelefonernes netforbindelser. Også de andre mobilselskaber er i høj grad afhængige af TDC. Det samme gælder politiets og forsvarets fortrolige netforbindelser.
TDC var et statsligt selskab, der blev privatiseret i 90’erne. Siden har TDC haft forskellige kapitalfonde og pensionskasser som ejere.
Flere af disse ejere har været i centrum i en stor skattesag. Kapitalfonde havde undladt at betale skat af de udbytter, de trak ud af TDC. Fondene blev dømt en kæmpebøde.
I dag er TDC ejet af tre danske pensionskasser sammen med den australske kapitalfond Macquarie. Sidstnævnte er kendt som en benhård kapitalist og har fået tilnavnet vampyr-kænguruen, fordi de er kendt for at suge alt ud af de selskaber, de ejer.
Sagen er nu, at Macquarie står til at skulle købe pensionsselskabernes ejerandel og blive eneejer. Det rejser en sag om kritisk infrastruktur og skal stoppes.
Enhedslisten og SF har taget spørgsmålet op i et samråd med Erhvervsministeren. Han nægtede at udtale sig om regeringens holdning til sagen. Derfor følger partierne op med spørgsmål og måske nye samråd.
Salget behandles nu i Erhvervsstyrelsen, men det er i sidste ende regeringen, der skal træffe beslutning. Den skal presses.
Ifølge medierne var det også Macquarie, der var på tale som køber af lufthavnen. Staten bør reagere på samme måde, når det gælder TDC.
Hvis det ender med at staten køber aktierne i TDC, bliver udgiften selvfølgelig stor lige som med lufthavnen, men udgiften går ikke ud over velfærden eller anden drift. Udgifter til køb af lufthavnen eller TDC er en investering, der kan finansieres af statens store formue uden at berøre den daglige drift af den offentlige sektor.
Loven om kritisk infrastruktur er et vigtigt redskab for at bevare og udvide demokratisk kontrol over vigtige institutioner. Venstrefløjen bør være meget opmærksom på denne mulighed, ikke bare i de enkelte tilfælde men generelt som en mulighed for at udvide demokratiet og begrænse kapitalisternes magt i vores samfund.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.