På mandag den 20. januar er det sidste chance for at afgive høringssvar til den militære baseaftale, som et flertal i Folketinget vil indgå med USA.
Du kan læse hele lovforslaget om baseaftalen med USA på Høringsportalen.
Høringssvar kan sendes til fmn@fmn.dk med kopi til jhb@fmn.dk med henvisning til sagsnummer 2024/009897.
Fremmede tropper på dansk territorium
Lovforslaget åbner op for, at Danmark – for første gang nogensinde i fredstid – skal tillade permanent tilstedeværelse af fremmede tropper på dansk territorium.
Lovforslaget skal føre den aftale om “permanent amerikansk militær tilstedeværelse på udvalgte militære områder i Danmark” ud i livet, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og USA’s udenrigsminister Antony Blinken underskrev den 21. december 2023 efter flere års hemmelige forhandlinger.
Læs også
Lovforslaget giver USA’s militær ret til “eksklusiv adgang og brug” af områder på Flyvestation Karup, Flyvestation Skrydstrup og Flyvestation Aalborg. Her skal USA’s militær frit kunne udstationere og bruge sine “luftfartøjer, skibe og køretøjer” og opbevare ammunition og udstationere styrker og kommunikationsudstyr, hedder det blandt andet i aftalen.
Aftalen vækker dyb bekymring hos blandt andre Strafferetsudvalget i Advokatrådet, der mener, at regeringen giver køb på nogle helt grundlæggende principper og sætter danske domstole ud af kraft, hvis amerikanske soldater begår kriminalitet, mens de er udstationerede i Danmark.
Læs også
Det kan have alvorlige juridiske konsekvenser at lægge jord til USA’s militære baser. Det viser erfaringerne fra andre europæiske lande, hvor USA allerede har baser i dag.
Eksempelvis har pårørende til droneofre i Yemen sat den tyske stat på anklagebænken for at være medskyldig i USA’s udenretslige dronedrab. Tyskland lægger nemlig jord til USA’s militære Ramstein-base, der spiller en central rolle i USA’s dronedrab i Afrika og Mellemøsten.
Læs også
Tysk forfatningsdomstol skal dømme i sag mod USA's dronedrab fra Ramstein-basen
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.