Vores statsminister laver æbleskiver og smiler ubekymret til folket. Nu skal vi holde fred og hygge os. I den kristne juls oprindelsesland derimod udspiller der sig for nu anden julesæson i træk et folkemord, som vi, der orienterer os lidt bredere end i mainstreampressen og på statsministerens SoMe-konto, ikke bare kan lægge bag os, når vi går på juleferie.
I Bethlehem på Vestbredden, hvor Jesus blev født, aflyste de kristne i 2023 julen i solidaritet med deres muslimske naboer. I år er der heller ingen planer om at rejse traditionens store juletræ, der markerer julen dér. Den kristne befolkning er også ramt af Israels aggressioner og skrumper i disse måneder hastigt ind, i takt med at de flygter fra området, af frygt for at Israels krig skal brede sig dertil, skrev Reuters i et indslag tidligere denne måned. I Gaza, hvor israelske angreb også har ramt kirker og kristne, er fem procent af den lille kristne befolkning dræbt siden oktober sidste år, ifølge Al Jazeera.
Juledagene i Bethlehem bliver efterhånden blot en turistattraktion for vestlige feriegæster, arrangeret af israelske rejsebureauer.
Det zionistiske udvidelsesprojekt skelner ikke mellem kristne og muslimer, og juledagene i Bethlehem bliver efterhånden blot en turistattraktion for vestlige feriegæster, arrangeret af israelske rejsebureauer.
Julen fejres næsten alle andre steder end i Palæstina.
Det meste af Danmark går på juleferie i disse dage, og blandt de ting, vi opfatter som helt centrale for en vellykket jul, er småkagerne, der dufter af kardemomme, ingefær, kanel og allehånde.
I løbet af det forgangne år har jeg lært de samme krydderier at kende i helt andre sammenhænge end højtidskagebagning – i deres hjemlande bruges de for eksempel i Arayes, Maqlouba og andre hverdagsretter, der centrerer sig om kød. Og mellemøstlige småkager smager faktisk heller ikke som de europæiske julekager, selvom vi bruger krydderier, vi har hentet dér.
I den opskrift på palæstinensiske daddelringe, som jeg deler her, indgår et par ingredienser, der aldrig er nået til de danske juletraditioner. Og de dufter af anis, fennikel og sesam.
Palæstinensiske daddelringe
Jeg lavede første gang daddelringe i sommer. Jeg fulgte en opskrift, der blev delt i Mama’s Palestinian Kitchen af en bruger, som siden har forladt gruppen, så den specifikke opskrift er blevet umulig at finde igen. Men oplevelsen var så anderledes end nogen anden småkage, jeg har bagt, at jeg blev nødt til at prøve.
Jeg har derfor ledt med lys og lygte efter en opskrift, der både indeholder mastic gum og mahlabpulver – krydderier, der giver disse palæstinensiske småkager deres helt karakteristiske, meget fine smag. Det tætteste, jeg kunne komme på dejens krydderisammensætning, som jeg husker den, er den, der bruges her på den indiske madblog But First Chai, hvis skribent, Famidha, oprindeligt fik opskriften via de palæstinensiske madbloggere, hun følger. Du kan finde links til dem under opskriften på hendes side. Krydderiblandingen til daddelmassen er fra en kommentar i Mama’s Palestinian Kitchen.
Vær opmærksom på, at dejen ikke skal æltes smidig, men bare samles med fingrene, til ingredienserne er jævnt fordelt. Den færdige dej er blød og olieret, og du former småkagerne ved at trykke dejen let ud på bordet, så den behøver ikke at have en tør overflade, der kan rulles med en kagerulle.
Du skal bruge
Til dejen
4,5 dl hvedemel
2,5 dl fin semolina
1 tsk sukker
2 spsk sesamfrø
1,5 tsk nigellafrø (jomfru i det grønne)
1,5 tsk fennikelfrøpulver
1/4 tsk stødt kardemomme
1/4 tsk stødt muskat
1 tsk instant gærpulver
1 tsk bagepulver
1/4 tsk stødt mastic gum (kan udelades, hvis du ikke kan finde det. I bazarerne sælges det som regel i bittesmå breve, der gerne hænger ved kassen, bag kassereren. Det sælges oftest i små perler, men det er ikke svært at støde dem i en morter selv. Se billede nedenfor).
1/4 tsk salt
120 ml god olivenolie
120 ml ghee. Hvis du vil lave veganske kager, kan du erstatte ghee med olivenolie.
2 spsk anisfrø
1/4 tsk mahlabpulver. Det findes for eksempel i Lygten Bazar i København, men er sikkert til at finde i de fleste større bazarer.
180 ml lunken mælk. Hvis du vil lave veganske kager, bruger du bare vand i stedet.
Til fyldet
500 gram daddelmasse. Du kan lave den selv, men jeg har brugt færdig daddelmasse fra Lygten Bazar.
1 tsk kanel
1/2 tsk stødte nelliker
1/2 tsk anispulver
1 spsk olivenolie eller ghee
Sådan gør du
Start med at lune mælken/vandet, og lad de hele anisfrø trække i den, imens du blander de tørre ingredienser. Hvis du bruger den danske tørgær, der sælges i breve, tilsætter du det i mælken/vandet. Hvis du bruger den finere instant gær, du finder i bazarerne, tilsætter du den til de tørre ingredienser. Bland alle de tørre ingredienser til dejen sammen.
Tilsæt ghee og olivenolie til de tørre ingredienser, og bland det med fingrene, til det er fordelt, og der ikke er klumper af ghee. Tilsæt mælken/vandet med anisfrøene lidt ad gangen. Dejen skal ikke føles hård og tør, den skal være nem at klemme fingrene igennem og kunne trilles senere. Den skal ikke æltes, blot samles. Dæk dejen til, og lad den stå i en halv time. Imens kan du forberede daddelfyldet.
Bland daddelmasse, stødt kanel, stødte nelliker, anispulver og olivenolie/ghee, og bland det med fingrene.
Tril 10 cm lange stænger af massen i 6-7 mm tykkelse.
Når dejen har hvilet i en halv time, tager du en lille klump og trykker den ud på bordet i en strimmel. Læg en daddelstang ovenpå, og klem dejen sammen om den. Daddelstangen skal være helt skjult. Form stangen til en ring, og tryk enderne let sammen. Jeg fik cirka 45 kager ud af denne portion.
Sæt dem på en bageplade med papir.
Bag dem ved 200 grader i almindelig ovn i cirka 15 minutter – hold øje med dem undervejs, de skal være lysebrune.
Jeg bruger de fleste af mine daddelringe til juleværtindegaver – så kan det være, tankerne falder lidt på situationen i det land, hvor julens hovedperson blev født.
PS: Jeg har af og til kunnet bruge uger på at lede efter en bestemt ingrediens og været ad lange omveje for at finde ud af, hvordan jeg skulle gøre forskellige ting. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at lægge dem under artiklen. Her er instant gær og mastic gum, så du kan se, hvad du leder efter.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.