Torsdag den 15. august inviterer 3F København til ‘Konfliktfest’ på Axeltorv over for Hereford-restauranten ved Tivolis hovedindgang. Festen markerer, at der er gået et år, siden 3F København indledte konflikt mod Brdr. Price og A Hereford Beefstouw-kæden.
Restauratørerne opsagde i fællesskab 3F-overenskomsten i starten af 2023, og det er stadig ikke lykkedes at lande en ny aftale med arbejdsgiverne.
– Nej, desværre. De er hverken til at hugge eller stikke i, selv om vi har imødekommet flere af deres kritikpunkter, siger formand for 3F København John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen og uddyber:
– Vi har givet os på noget fleksibilitet og givet indrømmelser i forhold til løn til ufaglærte tjenere uden brancheerfaring. Vi accepterer, at de kan ansættes til ufaglært løn i deres første år, men står til gengæld fast på, at ufaglærte tjenere med flere års brancheerfaring skal have en ordentlig løn.
Følgende restauranter i Damgaard & Brdr. Price-koncernen har opsagt overenskomsten med 3F, og som led i det har medlemmer af 3F været lockoutet siden 1. april 2023:
– Dragsholm Slot, Hørve i Odsherred
– Jørgensens Hotel Horsens
– Brdr. Price Herning
– Brdr. Price Tivoli / Prices Diner København
– Brdr. Price, Rosenborggade København
– A Hereford Beefstouw, København, Odense, Herning, Charlottenlund, Kolding og Skive.
– Restaurant Bøf, København
– Bryggeriet, Herning
– A Winstouw, Herning
– Niels Bugges Kro, Viborg
Som konsekvens af lockouten er 3F-medlemmer udelukket fra at tage på arbejde. De får ikke løn, men kan få konfliktunderstøttelse.
Kilde: Fagbladet 3F
Det undrer 3F-formanden, at indrømmelserne ikke overbeviser restauratørerne om, at det er fornuftigt at sætte deres underskrift på en overenskomst, der sikrer de ansatte faglige rettigheder som pension, overtidsbetaling, feriepenge med mere.
– Det virker nærmest, som om det er blevet en principsag ikke at ville have en overenskomst, mere end det handler om det reelle indhold i aftalen, lyder det fra John Ekebjærg-Jakobsen.
En branche med lav organisering
Hotel- og restaurationsbranchen er kendetegnet ved en lav organisering både blandt lønmodtagere og arbejdsgivere. Brancheorganisationen Horesta repræsenterer hotel- og restaurantområdet ved forhandlinger om overenskomster med 3F. Horestas formand Jan Vinther Laursen udtalte i foråret 2022, at kun 14-15 procent af restauranterne er dækket af en overenskomst.
Kigger man på organisationsprocenten for de ansatte, så var blot 11 procent ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation medlem af en FH-organisation i 2021.
Det forsøger 3F København at ændre på. Fagforeningen har igennem længere tid arbejdet systematisk med at tegne overenskomster i branchen, og ifølge den københavnske 3F-formand tegner fagforeningen i øjeblikket et par nye hver måned.
Han har tidligere fortalt til Arbejderen, at fagforeningen er kommet langt med at tegne overenskomst på næsten alle hoteller i hovedstaden og deres tilknyttede restauranter.
– Det er sket, fordi ejerne godt kan se, at fagforeningen hjælper med uddannelse og med at skaffe arbejdskraft, når de mangler folk. Der er tale om fleksible aftaler, som hotelejerne er tilfredse med, har han forklaret.
I det forgangne år har 3F flere gange mødt spørgsmålet om, hvorfor det lige er kendisbrødrenes restauranter Dragsholm Slot og A Hereford Beefstouw, fagforeningen kører konflikt mod. Til det lyder svaret fra John Ekebjærg-Jakobsen:
– Det gør vi, fordi de aktivt har valgt at træde ud af den 3F-overenskomst, som de havde. De har været fuldt bevidste om deres handling og dets konsekvenser.
Kampen sætter sine spor
Et andet spørgsmål, der trænger sig på, lyder, om 3F har opgivet at trække de konfliktramte restauratører til forhandlingsbordet.
– Nej, der er ikke nogen, der har givet op, selvom jeg da indrømmer, at det kan virke dræbende at stå her uge efter uge. Konflikten har opbakning fra mange andre faggrupper, og der deltager hver gang kolleger fra eksempelvis byggefagene, HK, Socialpædagogerne, BUPL og andre.
– Og vi oplever jo, at det har en effekt. Det kan vi tydeligt se, når vi står ved Hereford-restauranten ved Tivoli. Den mangler kunder, og mange – selv udenlandske kunder – vælger at gå et andet sted hen for at spise, når vi forklarer, hvorfor vi står der.
Der har i løbet af det år, konflikten har varet, været gennemført et hav af aktioner – i perioder flere gange om ugen – uden for Brdr. Prices restauranter i København og A Hereford Beefstouw på Axeltorv i København.
I november måned sidste år blev kendisbrødrene Adam og James Price også mødt af faglige protester i Vejle, Aalborg, Roskilde, København, Odense og Herning, da de var på turné rundt i Danmark med deres show “Brdr. Price i Live”.
Artiklen fortsætter …….
Læs også
Brdr. Price på danmarksturné bliver mødt af røde fagforeningsfaner
Ser man på de konfliktramte restauranters årsregnskaber, tyder noget da også på, at det koster økonomisk at være i konflikt med fagbevægelsen.
Opsigelsen af overenskomsterne har ikke været noget guldæg for Price & co. Tværtimod, skriver Netavisen Pio.
Moderselskabet for de tre Brdr. Price-restauranter og Dragsholm Slot har i 2023 haft et underskud på driften på knap 3,5 millioner kroner. Året før havde de fire restauranter et samlet overskud på et par hundredtusinde kroner.
Ligeledes havde selskabet bag A Hereford Beefstouw, der står for ni restauranter, et underskud på knap 12 millioner kroner sidste år.
Nu markerer 3F København så, at der foreløbig har været konflikt i et år, og opfordrer alle, der i løbet af det år har vist deres opbakning til kampen for ordnede forhold, til at deltage i festen.
Den faglige fest starter klokken 16, og de fremmødte kan se frem til et tætpakket program med underholdning, taler og solidaritetspølser serveret af medlemmer af Murerklubben i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.