I dag – torsdag den 1. august – er Jordens ressourcer for i år brugt op.
Det viser beregninger fra tænketanken Global Footprint Network.
Dagen, hvor naturens ressourcer for et helt år er brugt op, bliver også kaldt Earth Overshoot Day.
Efter den 1. august i år belaster vi jordkloden mere, end den selv kan genoprette på ét år. Det er især den omfattende energiproduktion, transport samt fødevare- og tøjproduktion, der tærer hårdt på planetens ressourcer.
– Vi trækker alt for hårdt på naturens ressourcer. Vores enorme fodaftryk er samtidig med til at ødelægge naturområder som regnskov og koralrev, hvilket blot forværrer situationen. Kort sagt tager vi mere fra naturen, end vi giver tilbage. Det skal vi have vendt om, siger direktør for omstilling og fodaftryk i WWF Verdensnaturfonden Maja Jakobsen.
Danmark ligger på en 13. plads på listen over alle landes fodaftryk.
Hvis alle mennesker i verden levede, som vi gør i Danmark, ville Jordens ressourcer have nået sin udløbsdato allerede den 16. marts.
Ét af de tydeligste eksempler på menneskets aftryk findes i havet. Overfiskeri med bundslæbende redskaber, containerskibsfart og landbrugets udledning af kvælstof er med til at omdanne hele havområder til ørkener under vand, og adskillige arter af både fisk, hajer og hvaler er kritisk truet.
Dagen kan rykkes
Earth Overshoot Day har stort set ikke rykket sig de sidste 20 år. Men i 1971, hvor man første gang lavede beregningerne, lå datoen 25. december.
Det har altså kun taget et halvt århundrede at skabe en enorm ubalance mellem menneskets forbrug og naturen. Men det er muligt at komme tilbage på rette spor, hvis der er politisk opbakning til det, fastslår WWW Verdensnaturfonden.
– Vi har årtiers overtræk på naturens konto. Derfor er det helt afgørende, at vi får vendt udviklingen og begynder at betale tilbage til naturen. Hvis det samlede fodaftryk skal ned, kræver det, at vi sænker forbruget, producerer mere bæredygtigt og genopretter noget af al den tabte natur. Den seneste udvikling både i Danmark og internationalt peger i den rigtige retning, så jeg er forsigtigt optimistisk, siger Maja Jakobsen.
Vi tager mere fra naturen, end vi giver tilbage. Hvis det samlede fodaftryk skal ned, kræver det, at vi sænker forbruget, producerer mere bæredygtigt og genopretter noget af al den tabte natur.
Maja Jakobsen, WWF Verdensnaturfonden
Hun uddyber:
– Vi kender heldigvis allerede en række løsninger, som kan trække i den rigtige retning. Det kan virkelig rykke ved vores fodaftryk, hvis virksomheder nedbringer de negative påvirkninger af natur og klima i deres værdikæder, og hvis banker, pensionskasser og andre store investorer investerer mere bæredygtigt, mener Maja Jakobsen.
WWF Verdensnaturfonden har en række konkrete forslag til, hvordan Danmark kan være med til at bringe mennesker i balance med naturen.
WWF Verdensnaturfonden foreslår at indføre CO2-afgifter.
Ifølge beregninger fra tænketanken bag Earth Overshoot Day vil en global CO2-afgift på 100 dollar pr. ton udledt CO2 flytte Earth Overshoot Day 63 dage, fordi CO2-afgiften både vil ændre forbruget og sikre mere produktion af grøn energi.
Og hvis finanssektoren begynder at investere mere bæredygtigt, vil Earth Overshoot Day blive flyttet frem med yderligere 22 dage.
Hvis halvdelen af det nuværende globale kødforbrug blev erstattet med plantebaserede alternativer, kan Overshoot Day blive flyttet syv dage frem.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.