Dansk Sygeplejeråd (DSR) markerede i lørdags, at godt 5000 medlemmer har strejket i otte uger.
I busser og biler kom de strejkende fra forbundets fem kredse for at deltage i den landsdækkende demonstration med hovedbudskabet: Vi strejker for en fremtid uden forskel. Derfor kræver vi politisk handling fra arbejdsgivere, regering og Folketing på sygeplejerskernes historiske lønefterslæb.

Efter et stjerneoptog gennem byens gader samledes sygeplejerskerne på Christiansborg Slotsplads, hvor de lidt efter lidt malede pladsen rød med de karakteristiske T-shirts med sloganet Lønløftet vi er mere værd.
Formålet med demonstrationen var at sende et opråb til alle landets politikere om at komme ind i kampen for at løse den konflikt, der har lammet store dele af sundhedsvæsenet. Mere end 50.000 planlagte operationer og undersøgelser er indtil nu udsat som følge af strejken. Dertil kommer, at omkring 20.000 patienter er sendt videre til et privat tilbud.

Budskabet om hjælp fra Folketinget er trængt gennem Christiansborgs tykke mure til nogle af partierne. Det forsikrede Pernille Skipper fra Enhedslisten, Lise Müller fra SF og Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti de fremmødte om. Også Mads Bilstrup, formand for Socialrådgiverne, holdt tale og gav udtryk for deres støtte til sygeplejerskernes kamp for højere løn og mod det historiske lønefterslæb, som sygeplejersker og andre kvindedominerede fag har kæmpet med siden 1969.

Derimod måtte sygeplejerskerne kigge forgæves efter repræsentanter fra regeringen. Det fik forbundsformand Grete Christensen til at henvende sig til medlemmerne:
– Har I hørt, regeringen ville tage ansvar for sygeplejerskernes – offentlig ansattes – urimelige lønvilkår? Nej, vel. Så lad os råbe dem op!
Straks efter genlød slotspladsen af kampråbet: Ligeløn, ligeløn!

De strejkende er ikke sådan at slå ud.
Trods den ugelange strejke uden at arbejdsgivere eller politikerne har givet synderligt væsen af sig, så var humøret højt.

Selv ikke et regulært skybrud og blæst kunne tage humøret fra de rødklædte.

Onsdag i sidste uge var DSR til møde med Danske Regioner, hvor hovedparten af forbundets medlemmer er ansat, og dagen efter med de kommunale arbejdsgivere. Møderne bragte ikke parterne nærmere en afklaring, sagde Grete Christensen, da begge møder var overstået:
– Vi har haft en god udveksling, og vi har fortalt hinanden om strejkens konsekvenser. Begge parter er blevet klogere på hinandens synspunkter og er enige om, at strejken på dette område har konsekvenser. Men det er svært at se løsningerne lige her og nu, og derfor må vi tænke videre og se, om andre kan komme på banen.

Indtil videre fortsætter sygeplejerskerne ufortrødent deres strejke og mange aktiviteter for at synliggøre kravet om ligeløn.
– Hvis nogen skulle have været i tvivl om, hvad sygeplejerskerne vil have, så har de lyttet på den forkerte kanal, konstaterede DSR’s næstformand Dorthe Boe Danbjørg.

DSR har udvidet strejken i flere omgange.
Siden den 10. august har 5450 sygeplejersker været udtaget til strejke. Den 17. august kommer 225 flere med og den 25. august yderligere 215, så der i alt vil være næsten 5900 i konflikt på det tidspunkt.

I sidste uge offentliggjorde DR en Epinion-måling, som viser, at befolkningens opbakning til sygeplejerskerne – efter knap otte ugers strejke – er stort set uændret. 42 procent af befolkningen støtter stadig strejken, mens kun 19 procent angiver, at de er modstandere af den. Omkring en tredjedel af danskerne har ikke taget stilling.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.