En stor del af den danske befolkning kan forbedre sundheden ved at ændre kosten fra animalske produkter (okse-, svine-, fjerkræ og andet kød) til plantebaserede råvarer og samtidig forbedre klimaet betydeligt. Det kan blive en win-win-situation for alle – inklusive landbruget og fiskeriet.
Hvis landbrugets forurening af hav og fjorde med kvælstof, fosfor med mere og forureningen fra byernes rensningsanlæg bliver kraftigt nedsat, vil fiskeriet i havet og fjordene blive genoprettet og fiskeriet skabe en betydelig eksport og nye arbejdspladser.
Dyrevelfærden i kvæg-, svine- og fjerkræbranchen er så katastrofal dårlig, at det i en stor del af husdyrproduktionen må betegnes som meget uetisk.
Ved at ændre kosten fra den nuværende mængde kød til plantebaserede fødevarer vil landbruget i Danmark kunne brødføde betydeligt flere mennesker, da der skal 7 kilo korn til 1 kilo oksekød, 4 kilo korn til 1 kilo svinekød og 2 kilo korn til 1 kilo fjerkrækød. Samtidig viser forskningen, at ved den rigtige sammensætning af plantebaserede produkter vil det som sagt forbedre folkesundheden.
Omlægning af landbrugsproduktionen med et dyrehold, der på lang sigt kommer ned på cirka en fjerdedel af det nuværende niveau, vil med stor sandsynlighed skabe flere arbejdspladser i landbruget og betydeligt flere i fiskerierhvervet, når forureningen ophører, og fiskene er tilbage i tilstrækkelig grad. Det forudsætter, at landbrugsproduktionen målrettes mod plantebaserede råvarer og færdigvarer til hjemmemarkedet og eksport.
Dyrevelfærden i kvæg-, svine- og fjerkræbranchen er så katastrofal dårlig, at det i en stor del af husdyrproduktionen må betegnes som meget uetisk.
Det resterende husdyrhold må af hensyn til forurening, dyrevelfærd og klima som minimum overholde kriterierne for økologisk drift.
Fiskeriet er for øjeblikket nede på cirka 500.000 tons årligt, hvor det for 30 år siden var på 2.000.000 tons. Fangsten af fisk foregår i de nordatlantiske farvande. Desværre er fangsten af fisk på et uhyggeligt lavt niveau i de danske farvande.
Konklusion: Omlægningen medfører mulighed for en sund, velsmagende kost bestående af betydeligt større mængder plantebaserede produkter uden farlige tilsætningsstoffer. Fiskeriet leverer fisk uden indhold af giftstoffer til hjemmemarkedet og eksport. Dyrevelfærden bliver kraftigt forbedret. Klima- og biodiversitetforbedringer vil samtidig være en stor nødvendig gevinst. Omlægningen vil tage tid, ligesom det gør i mange andre erhverv, men vil med stor sandsynlighed også være godt for dansk økonomi.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.

