At fagforeninger engagerer sig i international solidaritet er ikke noget nyt. Det sås tilbage i 80’erne, hvor den danske fagbevægelse arbejdede med boykot af sydafrikanske varer i kampen mod apartheid. I dag er det Palæstina, som et nyt netværk vil have fagbevægelsens fokus på.
Fagligt Palæstina Solidaritetsnetværk afholdte deres første møde lørdag den 2. marts, hvor en lang række faggrupper var repræsenteret. Alt fra DJØF’ere og socialrådgivere til murere og jordemødre. Derudover var der forskellige internationale oplæg, som skulle give inspiration til, hvordan man laver fagligt Palæstina-arbejde.
Ifølge Peter Christensen, murer og initiativtager til netværket, var det en dag, hvor man fik blod på tanden til det videre solidaritetsarbejde.
– Vi har jo set fagforeninger gå med i de store demonstrationer i lang tid, men til mødet fik vi også talt om, hvordan vi kan rejse Palæstinaspørgsmålet konkret i vores egne fagforeninger, siger Peter Christensen og tilføjer:
– Der var jo en ret bred vifte af fagforeninger repræsenteret, så vi håber, at vi på sigt kan få bredt diskussionen ud i større dele af fagbevægelsen.
Også Jean Christensen var med til mødet. Han er fagligt aktiv i 3F København og kok. Han peger på det græsrodsarbejde, som nu skal i gang, som værende det vigtigste aspekt af det nye netværks virke.
– Vi er jo ikke på forhånd en stor organisation, så vi skal jo starte noget op fra bunden. Men efter det her møde føler jeg også, at det er noget, vi på sigt kan lykkes med, siger han.
Norsk boykot af Israel
En af oplægsholderne til mødet var Jan Olav Andersen fra Norge. Han fortalte om, hvordan man i Norge har presset deres faglige hovedorganisation LO til at støtte op om boykot af israelske produkter helt tilbage i 2017.
– Han fortalte om, hvordan man havde lavet fredsudvalg, hvor man samarbejdede bredt blandt faglige kræfter for at lægge pres på LO. Man har også siden da lavet et såkaldt frihedsudvalg, hvor både LO og den norske kirke er med for at tale fredens sag i Palæstina, siger Peter Christensen.
Det er den slags initiativer, som han håber også kan komme på fode i Danmark. Netop fagtoppens manglende udtalelser om Palæstina er noget, som lå netværket meget på sinde. På mødet vedtog de en udtalelse, hvor det blandt andet lyder:
– Vi nægter at se passivt til, imens vores palæstinensiske kolleger dræbes, bliver fordrevet og undertrykt. Alle fortjener et godt liv, det gælder også palæstinenserne. Vi opfordrer derfor toppen af dansk fagbevægelse til at træde i karakter. Fagbevægelsen har historisk handlet og sagt fra over for uretfærdigheder, og det må vi også gøre nu!
Dog mener Jean Christensen, at man skal opbygge støtten nedefra og op. Den nuværende opgave for netværket, ifølge ham, er at få udbredt kendskabet blandt ens egne kollegaer.
– Tror vi skal passe på med at komme som en lille gruppe og pådutte en masse andre vores holdninger. Så vi skal nok ikke starte med generalforsamlinger og ting som det, men begynde at tale om det i frokostpauserne, siger han og tilføjer:
– På den måde kan vi skabe et pres nedefra, som på et tidspunkt vil nå til toppen af fagbevægelsen.
Aktioner og mere synlighed
Nu hvor netværket er officielt startet op, så kan arbejdet med fremtidige aktiviteter begynde. Peter Christensen fortæller, at man ikke har planlagt nogen helt konkrete aktioner, men at man har en masse ideer oppe at vende.
– DJØF’erne talte om, at de ville lave et arrangement om international lov i forbindelse med Israels besættelse af Palæstina, jordemødrene talte også om, at de ville lave noget om, hvilke forhold deres kollegaer arbejder under i Palæstina, siger han.
Han nævner også, at man på sigt gerne vil lave mere udadvendte aktiviteter, så netværket kan blive mere synligt i den brede offentlighed. Man vil også forsøge at få kontakt til den blok af sundhedsarbejdere, som har gået med i demonstrationerne for Palæstina.
Jean Christensen understreger også, at man har et godt grundlag for fremtidig aktivitet i netværket. Han håber, at der vil komme et fokus på helt konkrete aktiviteter, som kan supplere de større elementer som for eksempel at gå med i stordemonstrationerne.
– For eksempel er der jo hele Israel i Eurovision eller Danmarks våbenhandel med Israel. Begge dele er jo noget, som Danmark konkret er involveret i. Så jeg synes helt klart, at vi har et solidt grundlag for en masse forskellige slags aktioner, siger Jean Christensen.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.