Under al kritik! Sådan lyder reaktionen fra Dansk Flygtningehjælps asylchef på, at Danmark ikke har modtaget en eneste kvoteflygtning i år.
Med med mindre end en måned tilbage af 2023 har regeringen endnu ikke meldt kvoten for, hvor mange kvoteflygtninge man vil tage i år.
I regeringsgrundlaget forpligter regeringen sig ellers til hvert år at afsætte penge til at modtage op til 500 kvoteflygtninge.
– Ved at modtage kvoteflygtninge sikrer vi, at mennesker på flugt kan komme i sikkerhed, og Danmark kan tage sin del af ansvaret for verdens mange flygtninge. Derudover er kvotesystemet et sikkert og legalt alternativ for flygtninge, som ellers kan føle sig tvunget til at tage den farlige rute over Middelhavet. Netop modtagelsen af kvoteflygtninge er en central del af regeringens asylpolitik. At de ikke har levet op til det ansvar, er yderst kritisabelt, siger asylchef hos Dansk Flygtningehjælp Eva Singer.
Kvotesystemet er et sikkert og legalt alternativ for flygtninge, som ellers kan føle sig tvunget til at tage den farlige rute over Middelhavet.
Eva Singer, Dansk Flygtningehjælp
Kvoteflygtninge er flygtninge, som FN’s Flygtningeorganisation (UNHCR) vurderer ikke kan opholde sig i det land, de i første omgang er flygtet til. Hvert år skal ministeren melde ud, hvor mange kvoteflygtninge Danmark skal modtage. Det sker som regel i juli eller august måned. Men det er endnu ikke sket i år.
Modtog heller ingen sidste år
Der er heller ikke ankommet nogen på kvoten fra 2022, på trods af at den daværende udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye meldte ud, at Danmark ville modtage 200 i 2022.
Det er der flere grunde til:
– Den sene udmelding – altså halvvejs inde i året – i kombination med snævre danske krav til, hvem vi ønsker at modtage, besværliggør FN’s arbejde. I regeringsgrundlaget står der, at Danmark har en forpligtigelse til at hjælpe verdens flygtninge, men den forpligtelse lever vi ikke op til på nuværende tidspunkt, mener Eva Singer og fortsætter:
Læs også
– Generelt er det langt fattigere lande, som huser størstedelen af verdens flygtninge, og beskyttelsen af dem er et fælles ansvar. Det kræver, at vi samarbejder internationalt, og der er en fair ansvarsfordeling mellem alle lande.
Rekordmange mennesker på flugt
Samtidig med at den danske regering tøver med at modtage kvoteflygtninge, sætter antallet af mennesker på flugt ny rekord.
Ifølge UNHCR er 114 millioner mennesker lige nu på flugt i håb om at finde sikkerhed fra krig, forfølgelse, vold og overtrædelser af menneskerettighederne.
Ifølge UNHCR’s halvårsrapport skyldes det rekordhøje antal mennesker tvunget på flugt, at der i år er opstået rekordmange kriser – 44 nye kriser i 31 lande.
De største årsager til, at folk har måttet forlade deres hjem i første halvdel af 2023, er: Krigen i Ukraine og konflikter i Sudan, Den Demokratiske Republik Congo og Myanmar samt klimaforandringer som tørke og oversvømmelser.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.