Danske fagforeninger har ikke været meget for at udtale sig om den igangværende krig i Palæstina. Enkelte har dog forholdt sig til de tragiske begivenheder, for eksempel Danske Bioanalytikere, som delte en udtalelse fra ITUC, som kaldte på en våbenhvile.
De faglige reaktioner i Danmark startede med, at 75 fagligt aktive underskrev en fælles erklæring, hvori de opfordrede til at indstille krigshandlingerne og ophæve blokaden af Gaza.
Nu er nye faglige organisationer kommet med udtalelser, hvor også de opfordrer til at kræve stop for Israels bombardementer.
Vi har mange medlemmer, som har en anden etnisk baggrund, som kommer fra krig. Vi skal også vise, at vi kæmper deres sag.
Malak Mahmoud Nijem, FOA Ungdom
Den 15. november tog 15 socialrådgivere bladet fra munden. I en udtalelse opfordrer de til økonomiske sanktioner mod og boykot af Israel, indtil en varig våbenhvile er indgået.
“Vi opfordrer til, at Danmark indfører diplomatisk boykot og økonomiske sanktioner af Israel, indtil der er indgået våbenhvile og international ret bliver overholdt. De forfærdelige forhold i Gaza og på den besatte Vestbred kræver handling fra det internationale samfund og alle organiserede faggrupper. Vi opfordrer derfor alle til at tage del i demonstrationer og boykot af israelske varer”, skriver socialrådgiverne.
3F København vedtog på deres generalforsamling mandag den 20. november en udtalelse. De skriver, at de kræver total våbenhvile, nødhjælp til Gazas civilbefolkning og en frigivelse af alle gidsler.
– Mere end 2 millioner mennesker er i dag spærret inde uden basale fornødenheder. Mere end 1 million mennesker er nu fordrevet fra deres hjem i et sønderbombet Gaza til det sydlige Gaza uden mulighed for at slippe væk. Ingen kan lukke øjnene for denne menneskelige katastrofe, skriver de videre i udtalelsen.
De opfordrer også til, at man støtter indsamlinger til civilbefolkningen gennem Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Oxfam, Mellemfolkeligt Samvirke og Læger uden Grænser.
Stående klapsalve på kongres
Senest har fagforbundet FOA meldt sig i koret af stemmer, som kræver våbenhvile. FOA-kongressen i Aalborg vedtog torsdag den 23. november en udtalelse, hvor de også kalder på våbenhvile og nødhjælp til Gaza.
Under debatten om udtalelsen tog Kirsten Gunvor Løth, formand for Landsforeningen for Socialpædagoger, ordet. Hun fortalte, hvordan hun med egne øjne havde set forholdene i det besatte Palæstina, da hun var i området i 2014 og 2015.
– Jeg var til et arrangement, hvor vi satte fokus på, at man ikke kan lave en maratonrute på 42 kilometer på Vestbredden uden at skulle igennem grænseovergange bevogtet af israelske soldater. Debatten her i Danmark har været så unuanceret, som om hele den her konflikt begyndte den 7. oktober, men den går meget længere tilbage end det, sagde Kirsten Gunvor Løth og tilføjede:
– Det, der skete den 7. oktober, er ikke i orden, men det er Israels efterfølgende gengældelse fandme heller ikke. Derfor skal vi sende et kraftigt signal om, at vi vil have en våbenhvile.
En anden delegeret, Malak Mahmoud Nijem fra FOA Ungdom, havde ikke regnet med at skulle på talerstolen, men hun kunne ikke lade være, da det pludselig blev meget personligt. Hun er nemlig selv palæstinenser, så krigen og dens konsekvenser har en helt særlig betydning for hende.
Hun tog ordet og leverede en meget personlig tale:
– Vi skal presse den danske regering til at kræve en permanent våbenhvile. Jeg har selv familie i Palæstina, så det her påvirket mig meget, selvom jeg er født og opvokset i Danmark. Vi har mange medlemmer, som har en anden etnisk baggrund, som kommer fra krig. Vi skal også vise, at vi kæmper deres sag, sagde Malak Mahmoud Nijem.
Hendes tale blev efterfulgt af et stående bifald, som fulgte Malak Mahmoud Nijem hele vejen fra scenen ned til hendes plads i kongressalen.
Efterfølgende blev udtalelsen vedtaget med et massivt flertal fra de delegerede.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.