Den socialdemokratiske borgerlighed praktiserer Hen Over Midten ekstremisme!
Københavns Kommune skal næste år spare mindst 85 millioner kroner på socialområdet. Socialforvaltningen har lavet et sparekatalog, som de københavnske politikere skal tage stilling til senere på måneden.
Arbejderen har fået aktindsigt i sparekataloget, der endnu ikke er offentligt tilgængeligt. Katalogets mange forslag til lukning eller nedskæring af sociale tilbud har skabt choktilstand på store dele af socialområdet i København.
I en situation med voksende mistrivsel hos børn og unge, hastig vækst i antallet af mennesker med psykisk sygdom eller psykisk sårbarhed og en stor gruppe unge, der hverken er i arbejde eller uddannelse, lægger Socialforvaltningen op til helt at lukke eller beskære en lang række forebyggende indsatser.
Bliver vi lukket, vil mange af de her børn og unge i stedet ende på gaden og få brug for langt dyrere foranstaltninger.
Anoir Hassouni, leder af Ressourcecenter Ydre Nørrebro
Sparekataloget indeholder forslag om helt at lukke og/eller stoppe det kommunale tilskud til 26 forskellige sociale tilbud. Med på listen er blandt andet Ressourcecenter Ydre Nørrebro (RCYN), der laver en indsats i forhold til udsatte børn og unge i lokalområdet, TUBA, der hjælper unge, hvis forældre er misbrugere, og Kringlebakken, der arbejder i forhold til udsatte minoritetskvinder og deres børn.
Blandt de øvrige forslag i denne kategori er tilbud til socialt udsatte, misbrugere, hjemløse, voldsramte, ensomme unge og voksne samt fritidstilbud til mennesker med handicap og psykiske udfordringer.
Dertil kommer en liste med forslag til nedskæringer på 32 andre sociale tilbud. Her er blandt andet forslag om at afvikle gadeplanindsatsen, der skal forebygge kriminalitet blandt børn og unge på Amager, Nørrebro og Bispebjerg. Med på denne liste er også forslag om nedskæring af Den Sociale Døgnvagt og en række andre tilbud til udsatte unge.
Nedskæringer kan blive dyre
Forvaltningen erkender i indledningen til sparekataloget, at det “vil være en risiko for mange af disse forslag, at der kan ske en forværring hos den målgruppe, der benytter tilbuddene og indsatserne, og at nogle af borgerne derfor med tiden kan få behov for større indsatser.”
Arbejderen har talt med Anoir Hassaouni, der er leder af det lukningstruede RCYN, samt med Steen Stavngaard, der er formand for Lev København, en organisation for mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende.
Begge to peger på, at det kan ende med langt større omkostninger for kommunen, hvis forslagene i sparekataloget gennemføres.
– Vi er det eneste tilbud til udsatte børn og unge i Haraldsgadekvarteret. Vi hjælper mange børn og unge i gang med uddannelse og arbejde. Bliver vi lukket, vil mange af de her børn og unge i stedet ende på gaden og få brug for langt dyrere foranstaltninger, siger Anoir Hassouni.
Steen Stavngaard henviser blandt andet til et forslag om at lukke byens eneste idrætstilbud til mennesker med udviklingshandicap.
– Vi ved, at de ofte har svært ved at være aktive, og at mange bliver overvægtige. Og så vil man lukke den eneste mulighed for at dyrke idræt. Det vil være en katastrofe, siger han.
Steen Stavngaard understreger, at sparekataloget rummer lukning og nedskæring af en lang række forebyggende indsatser, som på sigt vil betyde øgede udgifter på både socialområdet og andre dele af den offentlige sektor.
– Der er sparet på socialområdet konstant gennem de sidste ti år. Området er blevet mere og mere udsultet. Det sker, samtidig med at Københavns Kommune har milliarder af kroner i kommunekassen. De må bare ikke bruge dem for regeringen. Hvis kommunen overskrider de snævre økonomiske rammer, som regeringen har sat, vanker der bøder. Det er absurd, konstaterer formanden for Lev København.
Samme kritik kommer fra Københavns socialborgmester Karina Vestergård Madsen fra Enhedslisten. Hun betegner forslagene i sparekataloget som forfærdelige og hjerteskærende.
“Uanset, hvordan besparelserne vil blive fundet, så kommer det til at gøre ondt. Gennem de seneste år har vi på socialområdet igen og igen vedtaget omstillingsplaner og besparelser, og vi har skåret i den borgernære service. Men socialområdet i København har brug for investeringer og en decideret genopretningsplan – ikke endnu en sparerunde”, skriver socialborgmesteren på Facebook.
“Socialområdet er presset til det yderste – ikke kun i København, men i hele landet. De seneste fem år er udgifterne til socialområdet på tværs af landet vokset med 4,7 milliarder kroner. Det gabende hul har kommunerne selv dækket, fordi skiftende regeringer ikke har prioriteret socialområdet. Meget af forebyggelsen og den tidlige indsats er allerede sparet væk. Nu kommer vi til at skære endnu mere. Følgerne vil være katastrofale”, tilføjer Karina Vestergård Madsen.
Hun opfordrer regeringen til at bruge nogle af de mange milliarder i statskassen på det nødlidende socialområde og derudover afskaffe budgetloven, der straffer kommunerne økonomisk, hvis de overskrider de snævre økonomiske rammer.
Mindre hjælp til udsatte børn og unge
Anoir Hassouni, leder af RCYN, er enig i, at forslagene i sparekataloget vil have katastrofale konsekvenser, hvis de føres ud i livet. Han påpeger, at det er udtryk for en meget kortsigtet politik at spare tilbud væk, der for eksempel som RCYN hjælper børn og unge fra udsatte områder i gang med uddannelse og arbejde.
Det kom som et kæmpestort chok for Anoir Hassouni, da han fik besked om, at RCYN er i fare for at lukke, fordi kommunen overvejer at stoppe tilskuddet til ressourcecentret. Med lukningen vil kommunen spare 1,4 millioner kroner i 2024 og 5,7 millioner kroner årligt fra 2025.
– Bebyggelsen Den Grønne Trekant, der ligger i vores område, har i lang tid været på listen over parallelsamfund. Den er lige røget af listen, men der skal ikke meget til, for at den kommer på igen. Vores indsats er med til at sikre en god udvikling væk fra listen, siger Anoir Hassaouni.
Han peger på, at lukningsforslaget kommer, samtidig med at der er en aktiv bandekonflikt i området.
– Det er uansvarligt og har store negative konsekvenser for den berørte målgruppe i et socialt udsat boligområde. Det er let at afskaffe. Det er rigtig svært at genoprette, erklærer lederen af RCYN.
Ressourcecentret blev oprettet i 2009 på initiativ af de københavnske politikere, der var inspireret af et lignende tilbud i Oslo. Først kørte ressourcecentret i fire år som forsøg, derefter fik den selvejende institution i 2013 driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Samtidig blev tilskuddet halveret.
Botilbuddene kommer til at fungere som en slags lukket fængsel, men uden retten til en gårdtur. Det er ikke noget liv at byde noget menneske.
Steen Stavngaard, formand for Lev København
Mere end 400 unge deltager ugentligt i RCYN’s 14 forskellige aktiviteter. Her er blandt andet lektiehjælp, pigeklub, madklub, IT-lab, kickboksning og fodbold.
Der er kun seks fuldtidsansatte i RCYN. Derudover er der et omfattende net af frivillige og samarbejde med mange lokale foreninger.
RCYN inddrager forældre og andre enkeltpersoner i lokalområdet til at lave konkrete aktiviteter. Derudover indgår man partnerskaber med foreninger, der får lov til gratis at bruge ressourcecentrets faciliteter på ikke mindre end 1000 kvadratmeter, mod at de til gengæld inddrager udsatte børn og unge i aktiviteterne.
– Hele den indsats mister vi, hvis kommunen lukker os. Hvor skal de unge fra vores målgruppe så gå hen, spørger Anoir Hassaouni.
RCYN’s samarbejde med andre aktører har også ført til etablering af et lommepengeprojekt, som indtil nu har skaffet 56 børn og unge i alderen 13-17 år fra lokalområdet fritidsjob.
Ressourcecentret arbejder også med at uddanne unge i målgruppen, der er fyldt 18 år, til at kunne fungere som frivillige, der er med til at sætte aktiviteter i gang for den næste generation af børn.
– Uddannelsen tager et år, og vi uddanner 22 unge hvert år. Der er mange fantastiske eksempler på, hvad disse unge har sat i gang. For eksempel har de oprettet fodboldklubben Nørrebro FF, der i dag har over 100 medlemmer, og som kæmper for at få flere idrætsfaciliteter til området. Over 90 procent af de unge, der gennemgår uddannelsen som frivillige, starter efterfølgende på en kompetencegivende uddannelse, fortæller Anoir Hassaouni med stolthed i stemmen.
Denne omfattende indsats vil forsvinde, hvis lukningstruslen føres ud i livet.
Mennesker med udviklingshandicap bliver hårdt ramt
Steen Stavngaard har som formand for Lev København fokus på en anden af de mange udsatte grupper, der bliver hårdt ramt af sparekataloget, nemlig mennesker med udviklingshandicap.
Han har selv en udviklingshæmmet søn på 43 år, der bor i botilbud.
– Vores søn flyttede ind i botilbuddet i 2014. Dengang var der en god normering og mange aktiviteter ud af huset. Blandt andet kom beboerne på tur til stranden om sommeren, og der var en uges koloni en gang om året. Efter mange års nedskæringer er det slut med ferie og aktiviteter ud af huset. Der sker stort set ikke en dyt i botilbuddet, ud over at beboerne bliver holdt i live; de får mad og bliver holdt rene, men der er ingen aktiviteter, siger Steen Stavngaard.
Beboernes eneste mulighed for at få nogle oplevelser er at deltage i dagtilbud af forskellig slags rundt omkring i kommunen. Det er mange af de dagtilbud, der nu er i fare for at lukke eller blive skåret kraftigt på grund af sparekataloget.
Det drejer sig blandt andet om idrætstilbuddet KIFU eller voksenklubben LAVUK, hvor unge med udviklingshandicap kan komme nogle aftener om ugen og tale med andre ligesindede, høre musik, spise sammen og den slags.
Voksenklubben er den eneste voksenklub til mennesker med udviklingshandicap. Her kommer blandt andet mennesker, der ikke kan færdes ude på egen hånd, mennesker der ikke har noget dagtilbud og derfor ikke har mulighed for at møde venner andre steder.
Ud over at lukke nogle tilbud helt er der også forslag om for eksempel at afskaffe muligheden for dagtilbud til personer over 67 år og beskære adgangen til dagtilbud fra fire dage om ugen til kun to dage om ugen for andre grupper. Det hedder i sparekataloget, at botilbuddene må sørge for aktiviteter for disse mennesker, vel at mærke uden at få en krone ekstra til den opgave og uden at få mere personale.
– Botilbuddene kommer til at fungere som en slags lukket fængsel, men uden retten til en gårdtur. Det er ikke noget liv at byde noget menneske. Det er helt uacceptabelt, at vi behandler samfundets svageste på den måde, siger den københavnske Lev-formand.
Der er lige nu ved at blive organiseret protester af pårørende til brugere af LAVUK og andre af de lukningstruede tilbud til mennesker med udviklingshandicap.
Socialudvalget skal diskutere sparekataloget på et møde den 15. november. Udvalgets endelige beslutning om, hvordan de 85 millioner kroner skal spares, forventes at blive truffet på et ekstraordinært møde den 27. november.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.