Peru: Selv en måned efter valget er vinderen ikke udråbt
En hel måned efter valget har Perus officielle valgkommission endnu ikke udråbt vinderen! Keiko Fujimori har nægtet at anerkende resultaterne og beskyldt Castillo for valgfusk. Hun repræsenterer i bund og grund den peruvianske overklasses interesser.Den 6. juni gik peruvianerne til stemmeurnerne i præsidentvalgets anden runde. Her vandt venstrefløjskandidaten Pedro Castillo en kneben sejr med 50,125 procent mod Keiko Fujimori, datter af den tidligere korrupte præsident Alberto Fujimori, der fik 49,875 procent af stemmerne.
Men en hel måned efter valget har Perus officielle valgkommission endnu ikke udråbt vinderen! Keiko Fujimori har nægtet at anerkende resultaterne og beskyldt Castillo for valgfusk. Hun repræsenterer i bund og grund den peruvianske overklasses interesser og har da også fået stor vælgermæssig opbakning i de mest velhavende kvarterer af storbyerne.
Håb om forandring
Castillo kommer fra partiet Perú Libre, som erklærer sig marxistisk, leninistisk og er desuden tilhænger af Mariátegui, den vigtige kommunist og teoretiker på Perus venstrefløj i 1920’erne. Han har tidligere været fagforeningsleder blandt skolelærerne og stod i 2017 i spidsen for en succesfuld strejke, hvor lærerne fra hele landet vandt vigtige indrømmelser fra staten.
I millioner af fattige menneskers øjne repræsenterer Castillo et håb om forandring i et Peru, som i den grad har lidt under privatiseringer og smalhals, kombineret med effekterne fra covid-19-pandemien og en voldsom økonomisk krise.
Frygt hos borgerskabet
Den bevægelse, som Castillos kandidatur repræsenterer, er blevet anset som en enorm trussel af store dele af det nationale borgerskab. Keiko Fujimori har indleveret klager til den nationale valgkommission JNE, som har udskudt afgørelsen igen og igen. Fujimori har endda forsøgt at gennemtrumfe en genoptælling udført af et internationalt organ, med appeller til OAS (der som bekendt var aktive i kuppet i Bolivia i 2019, men denne gang har holdt sig en anelse mere tilbage). Flere taler således om, at et ”langsomt kup” er under opsejling.
Det ser nu ud til, at valgkommissionen vil gennemgå de 44.000 stemmer, der adskiller de to kandidater igen, og tilsyneladende først komme med et endeligt resultat i midten af juli, hvorefter vinderen kan indtræde den 28. juli.
Den bevægelse, som Castillos kandidatur repræsenterer, er blevet anset som en enorm trussel af store dele af det nationale borgerskab
Større og større dele af Perus elite er dog begyndt at forsone sig med idéen om Castillo ved magten. En del af deres lid sætter de til, at parlamentet kan blokere progressiv lovgivning, fordi Castillos parti kun har 37 af parlamentets 130 mandater.
Den anden del af deres lid sætter de til Castillo selv, som de håber kan presses til mådehold. Efter en første valgrunde, der var præget af vidtgående forslag fra hans side, blandt andet om omfordeling af mineralressourcer, er han begyndt at trække mere i land og søge kompromiser.
Det er et forsøg på at berolige oligarkiet, men hvis Castillo kommer til magten, vil han blive nødt til at vælge side, for et klassesamarbejde vil have meget vanskelige vilkår under den nuværende krise.