Den grønne omstilling kræver en alternativ international finansiel arkitektur for det globale syd
Ved Macrons topmøde, New Global Financing Pact Summit, blev det klart, at en ny global finansiel arkitektur er nødvendig for at imødekomme behovene i klimakrisen, skriver Ayanle A. Farah.Spændingerne mellem den globale nord og syd var tydelige til Macrons topmøde, New Global Financing Pact Summit, der fandt sted i Paris den 22. og 23. juni.
Et af de centrale problemer var den dominerende rolle, som en håndfuld økonomisk magtfulde lande spiller i det eksisterende globale finansielle system.
Disse lande, som befinder sig i det globale nord, har en uforholdsmæssig stor indflydelse på politiske beslutninger, der vedrører finansiering af den grønne omstilling. Dette resulterer i en skæv prioritering og svækker mulighederne for en retfærdig samt afbalanceret grøn omstilling.
Alternativ finansiel arkitektur
Til topmødet efterspurgte blandt andre Kenyas præsident William Ruto og Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa en alternativ finansiel arkitektur, som skal sikre, at lande i det globale syd vil få mere indflydelse.
Lande i det globale syd kræver nu mere repræsentation i mange af disse politiske beslutninger, da de ofte er de mest sårbare, når det kommer til klimaforandringerne, samt er dem med størst behov for støtte til grøn omstilling.
En bæredygtig fremtid for os alle kræver, at man ser ud over nationalstaten.
En bæredygtig fremtid for os alle kræver, at man ser ud over nationalstaten og arbejder hen imod internationalt samarbejde. Multilaterale aftaler og partnerskaber skal fremmes, så lande kan udveksle viden, teknologi og ressourcer for at fremskynde den grønne omstilling på tværs af grænser.
Dette kræver en grundlæggende ændring af det nuværende system, der er præget af magtulighed og kapitalinteresser. Dette indebærer også at sikre kompensation og støtte til lande, der er blevet mest berørt af klimaforandringerne og udnyttelsen af naturressourcer.
Mere end nogensinde har verden brug for en vis likviditet til at håndtere klimakrisen. En alternativ finansiel arkitektur med mekanismer til håndtering af gæld ville kunne tilbyde gunstige lån og finansieringsmuligheder til lande, der ønsker at omstille. Dette vil hjælpe med at reducere den økonomiske byrde og give lande i det globale syd mulighed for at fokusere på en bæredygtig omstilling uden at blive fanget i en gældsfælde.
Denne skiftende karakter af Kinas større rolle i gældsejerskab kalder på et nyt globalt system, der kan håndtere potentielle gældskriser.
Det eksisterende system med Paris Klubben har primært været domineret af vestlige kreditorer. For at undgå at erstatte den dominerende rolle, som vestlige lande spiller, med en ny dominans fra andre aktører som Kina, er det vigtigt, at den alternative finansielle arkitektur bygger på principperne om demokratisk deltagelse og bæredygtighed med alle verdens nationer.
Konflikten i Ukraine viser tydeligt, at vi har tilstrækkelige ressourcer til rådighed, men mangler viljen til at handle.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278