Treparten på ryggen af besparelser
Det fine blogindlæg i Arbejderen fra Jon, formand for BUPL København, “Den store test for fagbevægelsen og den danske model“, skal have et par ord på vejen.
Medlemmerne af BUPL og en række andre kvindedominerede forbund i den offentlige sektor har berettiget nogle store forventninger til overenskomstfornyelsen i 2024 og inden da de forventede trepartsforhandlinger her til efteråret.
Der skal ikke herske tvivl om, at der eksisterer et stort lønefterslæb for netop disse grupper – og i en størrelsesorden, som normale overenskomstfornyelser ikke kan rette op på!
“Den her trepart skal løse nogle af de udfordringer, som eksisterer på det offentlige arbejdsmarked, og det betyder, at vi skal turde skævdele til fordel for nogle”, skriver du, Jon.
Og videre: “Den her trepart skal stadfæste eller kickstarte fagbevægelsen som en aktør, som medlemmerne kan se sig selv i”, og i den forbindelse italesætter du din bekymring for fagbevægelsens ve og vel og fremtid ved at fremhæve “solidaritet, sammenhold og fællesskab” som bærende elementer.
Penge kommer fra besparelser
Så langt så godt og i øvrigt enig.
Men optakten til denne trepart indeholder desværre ikke den treenighed! For hvor kommer pengene til et muligt lønløft til for eksempel BUPL’s medlemmer fra?
Ja, de skal komme fra nogle meget store og luftige besparelser på administrationen i kommuner og regioner. Kommunerne skal spare 700 millioner kroner på administration i 2024 – voksende til to milliarder kroner i 2030.
Treparten med denne finansiering vil være den rene gift for netop sammenhold, solidaritet og fællesskab.
Og regionerne skal spare 300 millioner kroner i 2024.
Det er blandt andre en masse HK’ere, der skal fyres.
Og da det er meget luftige besparelser, kan resultatet nemt blive, at besparelserne smøres bredt ud over alle velfærdsområder. Det er set før.
At fodre hunden med sin egen hale
Det har blandt andet fået formanden for HK Hovedstaden, Ditte Bredahl, på banen. Hun kalder besparelserne for “virkelighedsfjerne og himmelråbende usaglige” og “en hån mod de administrative medarbejdere, der ofte udfører meget borgernære opgaver”.
At besparelserne skal bruges til at løfte lønnen for offentlige ansatte, kalder Ditte for “at fodre hunden med sin egen hale”. (1).
Så treparten med denne finansiering vil være den rene gift for netop sammenhold, solidaritet og fællesskab.
Fagbevægelsen må som en betingelse for at starte og indgå i efterårets trepart sikre, at det ikke sker på ryggen af omtalte besparelser.
PS: Var det ikke BUPL, som lancerede den fine: “Er der en voksen til stede?”
Sådan nogle kunne fagbevægelsen godt bruge…
(1.): A4 Medier 6.7.23
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.