I dag den 2. juli behandler Arbejdsretten den mere end et år lange konflikt mellem 3F og Jensens Bøfhus.
Det benytter 3F Ungdom sammen med 3F Privat Service, Hotel og Restauration til at kalde til samling foran rettens lokaler Sankt Annæ Plads klokken 8-9. “Kampen for ordnede forhold for vores kolleger på Jensens Bøfhus fortsætter”, skriver 3F Ungdom på Facebook.
Sagen er indbragt af Jensens Bøfhus, der vil have afgjort, om 3F har udnyttet coronasituationen til at stå bedre i konflikten.
Direktøren for Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen, mener, at 3F’s konflikt er ulovlig og skyld i, at restaurantkæden har været ved at gå fallit. Kun gennem ekstra kapitaltilførsel fra ejerkredsen, der tilhører nogle af de mest fremtrædende erhvervsfolk i Danmark, er det lykkedes at holde forretningen kørende. Det skriver EkstraBladet.
Retten skal tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt 3F “har handlet uproportionalt”.
– Arbejdsretten har aldrig tidligere – så vidt vi ved – skullet tage stilling til et spørgsmål om, hvorvidt en hovedkonflikt er proportionel. Vi har derimod flere gange været ude for, at retten har taget stilling til, om vi har holdt os indenfor rammerne ved en sympatikonflikt, siger Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, til Arbejderen.
Hvis Jensens Bøfhus indleder en konflikt, mens samfundet er lukket ned, så skal 3F selvfølgelig have lov til at svare igen.
Peter Lykke Nielsen, 3F Privat Service, Hotel og Restauration
Han afviser, at 3F er skyld i restaurantkædens trængsler. Det har direktør og ejerkredsen selv ansvaret for:
– Historikken er, at Jensen Bøfhus den 23. marts sidste år lockoutede de ansatte 3F-medlemmer. Formålet var at frigøre sig fra den overenskomst, som 3F har haft med virksomheden i mere end 30 år.
Den 6. april havde Jensens Bøfhus vredet sig ud af overenskomsten, som 3F Privat Service, Hotel og Restauration svarede igen på ved at varsle strejke og blokade mod restaurantkæden. Konflikten kunne være trådt i kraft den 1. juni, men 3F-gruppen valgte i første omgang at udskyde konflikten, som i stedet trådte i kraft den 11. september 2020.
– Jensens Bøfhus valgte altså selv at starte en konflikt ved at lockoute 3F-medlemmerne, vel at mærke midt under coronakrisen, hvor restauranterne var lukket ned og lønkompensationsordningen vedtaget. Hvis Jensens Bøfhus indleder en konflikt, mens samfundet er lukket ned, så skal 3F selvfølgelig have lov til at svare igen, forklarer Peter Lykke Nielsen og gentager:
– Det var lockouten, der startede hele konflikten.
- Den 1. juli 2019 meldte Jensens Bøfhus sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta og meddelte efterfølgende, at de ønskede at frigøre sig fra den gældende overenskomst med 3F. Siden har 3F forhandlet med bøfhuset for at få en ny overenskomst, men det er ikke lykkedes at få en ny aftale.
- Direktøren, Anders Nikolaisen, har krævet at få samme overenskomst som restaurant Flammen. Her bliver såkaldte “enhedsmedarbejdere” i restauranten aflønnet 20 kroner lavere i timen (132 kroner) end tjenerne på Jensens Bøfhus, som får 152 kroner. Til gengæld får enhedsmedarbejderen på Flammen lidt mere end gastronomerne på Jensens Bøfhus.
- På restaurant Flammen er der buffet og ikke bordservering som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F holdt fast i, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.
- Den 28. februar i år afsendte Jensens Bøfhus sit første lockoutvarsel, og den 23. marts blev de ansatte 3F-medlemmer lockoutet. Formålet var med to ugers lockout at frigøre sig fra overenskomsten.
- Den 6. april havde Jensens Bøfhus vredet sig ud af overenskomsten. Efterfølgende har 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) varslet strejke og blokade mod restaurantkæden. Konflikten blev i første omgang udsat på grund af coronakrisen, men trådte i kraft den 11. september.
- Den faglige konflikt betyder, at Jensens Bøfhus ikke kan få del i regeringens særlige hjælpepakker under coronakrisen. Derfor meddelte Jensens Bøfhus den 14. april, at de fyrer 250 ansatte.
- Den 23. september iværksatte forbundet NNF sympatikonflikt overfor Jensens Foods A/S i Struer, der leverer kød til Jensens Bøfhus.
- Jensens Bøfhus driver 23 restauranter i Danmark og har 700 ansatte – heraf mange på deltid. Restaurantkæden fik i oktober 2018 en helt ny ejerkreds bestående af otte fynske rigmænd.
- Blandt ejerne er Torben Østergaard-Nielsen, der ejer olieforretningen Dan-Bunkering i Middelfart, og Hans Bøgh-Sørensen, som er indehaver af Orifarm, Nordeuropas største parallelimportør af medicin. De øvrige er Enrico Krog Iversen, Steen Haustrup og Jørn Bonnesen, alle fra Odense, Georg Gundersen, Assens, René Søgaard Larsen, Frørup, og Jørgen Lindegaard Hjort, Ringe, der deler sin part med Ole Pape Jensen, Odense.
- Jensens Bøfhus har haft overenskomst med 3F i mere end 30 år, men det har de altså ikke mere.
Det hører med til historien, at 3F den 14. maj 2020 skrev til Jensens, at strejkevarslet blev tilbagekaldt, og også tilbød at lade en faglig voldgift løse hele sagen.
– Det sagde Jensens nej til. Først i september, da restauranterne igen var åbne, og de kunne tjene penge, iværksatte vi strejken, siger forhandlingssekretæren.
På den baggrund mener han, at det vil være helt urimeligt, hvis Arbejdsrettens dom går 3F imod. På spørgsmålet om, hvad der vil ske, hvis Jensens Bøfhus får medhold, og konflikten bliver erklæret ulovlig, lyder det korte svar:
– Så har man bestemt, at det er ulovligt at strejke under en pandemi, men at det åbenbart ikke er ulovligt at lockoute. Så er den danske model færdig.
Peter Lykke Nielsen uddyber:
– Hvis det ikke er lovligt for de unge at gå i strejke, når Jensens Bøfhus fjerner overenskomsten og sætter timelønnen ned, så er det et markant brud med det arbejdsmarked, vi kender. Det kan jo betyde, at de unge medarbejdere kan tvinges til at arbejde til løn- og ansættelsesvilkår, der ligger væsentligt under overenskomsten for området. Det vil være en meget alvorlig situation og muligvis et brud på de europæiske menneskerettigheder.
Handler om hele arbejdsmarkedet
Set med 3F-øjne handler konflikten med restaurationskæden om at bakke op om de flere hundrede ansatte hos Jensens Bøfhus, som har mistet deres overenskomst. Men det handler også om de anslået 80.000 studerende, der arbejder i branchen, og som alt for ofte bliver tilbudt lønninger, der ligger langt under overenskomsten, som må kigge langt efter overtidsbetaling, pension og feriefridage.
“Hvis vi skal sikre ordnede løn- og arbejdsvilkår i fremtiden, så er det vigtigt, at ingen arbejdsgiver ser på Jensens Bøfhus’ forsøg på at komme ud af overenskomsten og bliver inspireret til at gå samme vej”, lyder det fra 3F.
Retten vil bestræbe sig på en – efter dommerens udtryk – “rimelig hurtig” dom, dog “under hensyn til at det er sommerferie“.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.