Flot markering! ❤️
Et flertal af beboerne i Gellerupparken har stemt nej til den nedrivningsplan, der skal føre ghettolovgivningens krav om at skære andelen af almene familieboliger ned med 60 procent i det almene boligområde.
– Jeg tror, at et flertal stemte nej, fordi vi ikke vil finde os i, at byrødderne river vores hjem ned og tvinger os til at flytte væk, fortæller Anne Hegelund til Arbejderen.
Hun bor selv i Gellerupparken og er nyvalgt bestyrelsesmedlem i afdelingsbestyrelsen i Gellerup og aktiv i Almen Modstand Aarhus.
- I maj 2018 ændrede regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF de såkaldte ghettokriterier, som alle fysisk sammenhængende almene boligafdelinger med mindst 1000 beboere er underlagt.
- Hvis et område opfylder to af nedenstående kriterier 1 til 4, betegnes det som et “udsat boligområde”.
- Hvis et område tillige opfylder kriterie 5, betegnes det som et “ghettoområde”.
- Hvis et ghettoområde har stået på listen fire år i træk, bliver det stemplet som et “hårdt ghettoområde”, der skal skære andelen af almene familieboliger ned til højst 40 procent inden år 2030.
- De hårdeste ghettoområder skal udarbejde en såkaldt “udviklingsplan”, der anviser, hvordan man vil skære andelen af almene familieboliger ned til højst 40 procent inden år 2030. Planen skal godkendes af boligministeren.
Ghettokriterier:
- Andelen af beboere mellem 18 og 64 år, der ikke er i arbejde eller uddannelse, overstiger 40 procent (opgjort som et gennemsnit over de seneste to år).
- Andelen af beboere mellem 30 og 59 år, der kun har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.
- Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere mellem 15 og 64 år (minus uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for den samme gruppe i regionen.
- Andelen af beboere over 18 år, der er dømt for en overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, udgør mindst tre gange landsgennemsnittet (opgjort som et gennemsnit over de seneste to år).
- Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent. Ifølge Boligministeriet er vestlige lande: EU, Andorra, Australien, Canada, Island, Liechtenstein, Monaco, New Zealand, Norge, San Marino, Schweiz, USA og Vatikanstaten. Ikke-vestlige lande omfatter alle øvrige lande.
Læs mere om ghettoloven og dens konsekvenser på Arbejderens temasite
621 beboere deltog i afstemningen om helhedsplanen. 321 beboere stemte nej til helhedsplanen. 300 stemte ja.
Det er nu op til boligselskabets repræsentantskab at træffe den endelige beslutning om helhedsplanen. Det sker på et møde den 24. august.
Anne Hegelund håber på, at repræsentantskabet respekterer beboerne og stemmer nej til helhedsplanen.
– Jeg håber på, at repræsentantskabet vil sætte mennesker og principper over økonomi og bygninger.
Næsten halvdelen af beboerne risikerer at må flytte
Hvis helhedsplanen ender med at blive vedtaget af boligselskabets repræsentantskab, skal de 408 familier, der i dag bor i de syv blokke, der skal rives ned, flytte ud.
Herudover vil boligforeningens ledelse omdanne 240 lejligheder i Gellerupparken til mindre lejligheder.
Målet er at omdanne de store femværelses familielejligheder til mindre lejligheder i to ud af fem opgange. Konsekvensen er, at beboerne i disse lejligheder må flytte, fordi deres lejlighed forsvinder.
I alt risikerer beboerne i næsten halvdelen af de i alt 1140 boliger i Gellerupparken at blive tvunget til at flytte væk.
Anne Hegelund, medlem af afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken i Aarhus
Med de 408 lejligheder, der bliver revet ned, og de 240 store lejligheder, der omdannes til mindre lejligheder, står beboerne i næsten halvdelen af Gellerupparkens 1140 lejligheder til at skulle flytte et andet sted hen.
I alt bringer planen procentdelen af familieboliger helt ned på 33 procent og ikke “kun” de 40 procent, som ghettoloven foreskriver.
– Det er mærkeligt, hvor lidt politikerne går op i privat ejendomsret, når det er os almene beboere, der ejer vores lejligheder i fællesskab via boligforeningen. Og det er underligt, at politikerne har travlt med at gå op i klima – men samtidig vil rive betonbyggeri ned, der kan holde længe endnu, men bare burde renoveres, for at bygge nyt i beton som er vildt klimaskadeligt, siger Anne Hegelund.
Beboere trak sig fra planen
Forud for afstemningen om helhedsplanen trak beboernes repræsentanter sig fra planen.
”Det sker, fordi afdelingsbestyrelsen oplever, at der slet ikke bliver lyttet til beboernes ønsker – og fordi hele forløbet med at udarbejde den nye helhedsplan for Gellerupparken er meget kritisabelt”, skriver afdelingsbestyrelsen i et brev, der er blevet delt ud til alle beboere i Brabrand Boligforenings lejligheder i Gellerupparken.
Det er ikke kun i Aarhus, at beboerne afviser de planer, der skal bane vejen for at rive deres hjem ned.
Arbejderen kunne tidligere på måneden fortælle, at beboerne i det almene boligområde Ringparken også har stemt nej til deres lokale nedrivningsplan.
Læs også
Beboere afviser nedrivningsplan i Slagelse
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.