Tusindvis af vrede demonstranter er på vej mod Perus hovedstad Lima i busser og lastbiler i protest mod den siddende præsident Dina Boluarte, der kom til magten efter et parlamentarisk kup den 7. december.
Hun er Perus første kvindelige præsident og den sjette indenfor bare fem år.
Ved kuppet blev den folkevalgte præsident Pedro Castillo afsat og fængslet med anklager om blandt andet oprør og sammensværgelse. Kort før jul forlængede en dommer varetægtsfængsling med hele 18 måneder.
Mine forældre sagde, at jeg ikke skulle rejse, men landet har brug for os. Vi må tage ud og protestere … vi er ikke vandaler.
Josue Marocho, formand for ungdomsforsamlingen i Cusco
Siden 7. december har der været protester, vejblokader og strejker i store del af landet. Demonstranterne kræver, at Pedro Castillo bliver løsladt, at Dina Boluarte og landets parlament, Kongressen, går af, og at der udskrives nyvalg. Demonstranterne kræver også, at der indkaldes til valg af en grundlovgivende forsamling, som skal udarbejde en ny forfatning, hvilket var et af Pedro Castillos valgløfter.
Epicenteret for protesterne er den fattige Puno-regionen i den sydlige del af Peru. Og her har Dina Boluarte indført ti dages udgangsforbud fra klokken 20.00 og 04.00.
Lader sig ikke kue
Natten til søndag forlængede Boluartes regering undtagelsestilstanden i 30 dage i Lima- og Callao-regionerne, der omfatter hovedstaden samt i de sydlige andesregioner Puno og Cusco. Undtagelsestilstanden medfører også brud på de forfatningssikrede rettigheder som forsamlingsfriheden og rettigheden til at bevæge sig frit, ligesom den baner vejen for, at politiet kan inddrage militæret.
Det ser imidlertid ikke ud til, Dina Boluartes forsøg på at kvæle protesterne med udgangsforbud og undtagelsestilstand lykkes. Heller ikke en omfattende politivold som foreløbig har kostet op imod 50 demonstranter livet og over 500 sårede.
– Mine forældre sagde, at jeg ikke skulle rejse, men landet har brug for os. Vi må tage ud og protestere … vi er ikke vandaler. Narkotikahandel hjælper os ikke. Vi er finansieret af de mennesker, der støtter denne retfærdige foranstaltning, siger Josue Marocho, formand for ungdomsforsamlingen i Cusco.
- Den venstreorienterede lærer Pedro Castillo vandt præsidentvalget den 19. juli 2021 over modkandidaten, den højreorienterede Keiko Fujimoro.
- Indtog præsidentposten den 28. juli 2021.
- Det højreorienterede flertal i kongressen har modarbejdet præsidenten.
- Den 7. december 2022 skulle kongressen for tredje gang stemme om at rejse en rigsretssag mod den folkevalgte præsident Pedro Castillo for korruption.
- Kort før mødet i kongressen meddeler Castillo, at han opløser kongressen, nedsætter en overgangsregering, indfører udgangsforbud og opfordrer til at indlede arbejdet med at udforme en ny forfatning.
- Kongressens højreorienterede flertal rejser rigsretssag mod Castillo for oprør og højforræderi. Castillo bliver varetægtsfængslet i syv dage. I stedet indsætter kongressen landets vicepræsident Dina Boluarte som præsident.
- Den 16. december forlænger en dommer varetægtsfængslingen af Castillo til 18 måneder.
- Afsættelsen af Castillo bliver mødt af omfattende protester, strejker og blokader af veje, jernbaner og lufthavne.
- Demonstranterne kræver, at Castillo bliver løsladt, at kongressen opløses, og der udskrives nyvalg og valg til en grundlovgivende forsamling.
- Protesterne bliver massivt undertrykt af politi og militær, og mindst 25 mennesker er blevet dræbt.
- Dina Boluarte har indført 30 dages undtagelsestilstand for at stoppe protesterne og har foreslået at fremskynde det ordinære valg i 2026 til december 2023.
- 16. december afviser kongressen at fremskynde valget.
Massakre
Mandag den 9. januar mistede 17 demonstranter livet i Juliaca i Puno-regionen. Det yngste offer var 17-årige Nataly Aroquipa, som døde efter et være blevet skudt i maven.
Boluarte afviser sammen med Kongressens højreorienterede flertal at opfylde demonstranternes krav. Tilsyneladende agter regeringen heller ikke at følge opfordringen fra FN’s Højkommissariat til Perus sikkerhedsstyrker om at holde igen overfor demonstranterne. Desuden kræver FN-organisationen ifølge talskvinden Marta Hurtado, at de blodige begivenheder bliver undersøgt omgående af en upartisk instans, og at de ansvarlige stilles til ansvar.
Boluartes premierminister Alberto Otárola har i en tv-tale forsvaret myndighedernes voldsomme fremfærd.
– Vi viger ikke i vores forsvar af retsstaten, sagde Alberto Atárola flankeret af flere ministre og hævdede, at “voldelige grupper blev finansieret af udenlandske interesser og sorte penge fra narkohandel”, som forsøger at “ødelægge landet”.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.