Hatten af for dig, Milena. Et virkelig godt initiativ.
De kvinder, der kommer i Reden International i København, er ofte dybt traumatiserede og nedbrudte. Reden tilbyder hjælp og et fristed til udenlandske kvinder, der arbejder i prostitution. En del af dem er ofre for menneskehandel.
– Menneskehandel nedbryder grundlæggende set kvindernes menneskelighed. At miste retten til at bestemme over sig selv ødelægger mennesker, siger Milena Skaarup, der er leder af Reden International og i dag starter som fast blogger i Arbejderen.
– Med mine blogs vil jeg være med til at formidle viden om den virkelighed og de levevilkår, de her kvinder har. Jeg vil gøre det mere synligt, at de findes, fortæller hun.
- Født 20. januar 1987.
- Leder af Reden International i København siden 1. januar 2022.
- Tidligere leder af Reden Internationals krisecenter. Har arbejdet fast i Reden International i forskellige jobfunktioner siden 2016. Var inden da tilknyttet som tilkaldevikar.
- Uddannet som interkulturel socialrådgiver og har derudover en kandidat i kønsstudier fra Lunds Universitet.
- Bor på Islands Brygge i København sammen med sin kone Anna og deres fælles søn.
- Store interesser er ligestilling, køn og LGBT+ rettigheder.
Reden International er en del af KFUK’s sociale arbejde. Der er også afdelinger af Reden, som hjælper danske kvinder i prostitution, og Reden findes ud over København også i Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.
Reden International i København har en række tilbud til de udenlandske kvinder som krisecenter, sundhedsklinik, rådgivning, værested, natåben café og opsøgende arbejde.
Krisecentret laver en stærkt specialiseret indsats overfor kvinder, der er ofre for kvindehandel og har været tvunget til at sælge sex.
– Vi er det eneste specialiserede krisecenter til den her gruppe kvinder. Det er vigtigt at forstå, hvilke traumer, de har været udsat for, og de problemer, de slås med, som skam, vold, afpresning og trusler mod for eksempel børn eller anden familie i hjemlandet, forklarer Milena Skaarup.
Nedbrudte kvinder
Når en kvinde ankommer til krisecentret, har hun det ofte meget dårligt og isolerer sig alene i et rum for nedrullede gardiner.
– I starten handler det om de helt basale behov som at få søvn, tryghed, bad og mad. Nogle kommer fra meget usle bordeller. Vi møder kvinderne, hvor de er, og arbejder på at give dem menneskeligheden tilbage, siger Milena Skaarup.
– Når kvinderne bliver mødt med menneskelighed, går der ofte kun få uger, før de begynder at blomstre lidt op og fortælle, hvad der er vigtigt for dem. De begynder at deltage i fællesspisning, får en kop kaffe og så videre. Ofte ser vi en stor udvikling på kort tid, tilføjer hun.
Krisecentret har fokus på, at den enkelte kvinde er med til at bestemme, hvad hun vil spise, hvilke film der bliver vist, hvilke ture der bliver arrangeret og så videre. Små ting, men meget vigtige ting for den, der i lang tid ikke har kunnet bestemme over sig selv.
Reden International laver også opsøgende arbejde, hvor nogle ansatte tager ud til bordeller, massageklinikker og escortbureauer og banker på for at tale med kvinderne.
– Vi tilbyder blandt andet test for seksuelt overførte sygdomme og rådgivning. Kvinderne er som oftest glade for vores tilbud og åbner døren for os, selvom de ellers typisk er bange for fremmede og autoriteter. Mange er her uden lovligt ophold og hører om vores tilbud fra hinanden, forklarer lederen af Reden International.
Menneskehandel nedbryder grundlæggende set kvindernes menneskelighed. At miste retten til at bestemme over sig selv ødelægger mennesker.
Milena Skaarup, leder af Reden International
Under coronaepidemien blev den opsøgende indsats ekstra nødvendig. Mange kvinder sad særligt under den første nedlukning helt isolerede rundt omkring i bordeller og massageklinikker og sultede direkte.
– De havde ingen penge. Vi måtte dele poser med mad ud til dem, siger Milena Skaarup.
Sundhedsklinikken i Reden International, der har åbent mandag, tirsdag og onsdag, er meget efterspurgt. De fleste af kvinderne har ikke adgang til andre sundhedstilbud, hvis ikke det er helt akut.
Den natåbne café har åbent fra midnat til klokken 5 torsdag, fredag og lørdag, hvor der er flest kvinder på gaden, forbi der er flest penge at tjene.
– Her kan kvinderne komme ind fra gaden og være anonyme. De kan få varmen, noget at spise, te eller kaffe, kondomer og komme på toilettet. Medarbejderne er klar til at hjælpe i tilfælde af vold eller voldtægt, fortæller Milena Skaarup.
Bagmændene bag menneskehandlen befinder sig typisk et andet sted end der, hvor kvinderne er. Måske er de ikke engang i Danmark. Truslerne foregår meget digitalt og er ofte rettet mod familien i hjemlandet.
Det startede med et studiejob
Milena Skaarup har været leder af Reden International siden 1. januar i år, men hun har arbejdet fast i Reden International siden 2016, blandt andet i tre år som leder af krisecentret. Egentlig var det lidt af et tilfælde, at hun havnede i det her arbejde.
– Jeg er uddannet som interkulturel socialrådgiver. Jeg lavede en bacheloropgave om de nigerianske kvinder, der omkring det tidspunkt begyndte at sælge sex på Istedgade i København. Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle arbejde med kvinder i prostitution. Men da jeg efterfølgende tog en bachelor i kønsstudier på Lunds Universitet, fik jeg studiejob i Reden som vikar. Det var spændende, og da der kom et fast job efter min uddannelse, blev jeg ansat.
I sin nuværende stilling som leder har Milena Skaarup mindre kontakt med Redens brugere end tidligere. Meget af tiden går med personaleledelse, driftsopgaver samt kontakt til medierne og politikerne.
Men i disse måneder er Milena slet ikke på arbejde. Hun har fire måneders forældreorlov for at passe den lille dreng, som hun for otte måneder siden fik sammen med sin kone Anna. Så lige nu er dagene optaget af babyleg, ture med barnevognen, bleskift, barnegråd, smil og nærvær.
Ind imellem bliver der også tid til at skrive blog til Arbejderen.
Usikker økonomi
En ting, der er en ekstra udfordring for dem, der arbejder i Reden, er manglen på en fast finansiering på finansloven. Reden International må klare sig for midlertidige bevillinger fra den såkaldte reserve, der er en efterfølger for den tidligere satspulje.
Fra 2022 er Reden International blevet sikret en større bevilling end tidligere. Det betyder, at de kan udbygge krisecentret og sikre enkeltværelser til beboerne. Der er også bevilget flere penge til det opsøgende arbejde.
– Tidligere arbejdede vi kun i forhold til hovedstadsområdet, nu udvider vi til resten af Sjælland samt Lolland-Falster. Vi har brugt mange ressourcer i 2022 på at implementere vores udvidede indsats, finde egnede lokaler til krisecentret og så videre. Det var en stor lettelse at få flere penge, men vi var meget bekymrede for fremtiden, inden vi fik pengene. Nu er der ro på i omkring to et halvt år, før vi igen skal til at bekymre os om vores finansiering. Det bruger vi mange kræfter på, forklarer Milena Skaarup.
Danmark har fået kritik af Europarådets ekspertgruppe for ikke at sikre en fast forankret social indsats for ofre for menneskehandel. Det er et stort ønske for Reden at få fast finansiering, men lige nu er der ikke udsigt til det.
– Debatten om udenlandske kvinder i prostitution bliver altid meget polariseret og kommer til at handle mere om udlændingepolitik end om social udsathed. De her kvinder er en sårbar gruppe, der er udsat for kriminalitet. Jeg ville ønske, at vi kunne skille det fra den udlændingepolitiske dagsorden. Som det er nu, går menneskeretsperspektivet tabt, konstaterer lederen af Reden International.
Ud over en fast finansiering af Reden Internationals arbejde har hun også andre ønsker til politikerne.
I dag har de kvinder, der er ofre for menneskehandel, en såkaldt reflektionsperiode på 30 dage, der kan forlænges op til 120 dage. Her kan kvinden blive i Danmark, mens hun forbereder sin fremtid og udrejse af landet.
– Kvinderne har brug for længere tid. Det burde være seks måneder, som det er i for eksempel Norge og Italien. Det har vi talt for igen og igen, men der er endnu ikke politisk vilje til det.
Derudover efterlyser Reden også en indsats overfor de mange udenlandske kvinder i prostitution, der ikke er ofre for menneskehandel.
– Der er ingen støtte og kontinuerlig indsats til den gruppe kvinder. Det burde der være, erklærer Milena Skaarup.
Hun glæder sig til, når forældreorloven er slut om nogle måneder, at fortsætte arbejdet med at støtte nogle af de allermest udsatte og oversete mennesker i det danske samfund.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.