I et land, hvor kun lidt over 10 procent af alle ansatte er medlemmer af en fagforening, viser unge ved Amazon og Starbucks i USA vejen til en højere organisationsprocent. De vil simpelthen i fagforening.
Ikke siden 1930’erne har fagbevægelsen oplevet en så stor fremgang i strejkeaktiviteter og organisering i fagforeninger, siger Larry Holmes, formand for det amerikanske arbejderparti Workers World Party.
At de unge vil i fagforening er den største begivenhed for arbejderklassen siden 1930’erne.
Larry Holmes, Workers World-Party
– Der er en helt naturlig forklaring på den gode udvikling. Det er ikke rart at være ensom på arbejdspladserne, adskilt fra andre, ikke tilknyttet noget, lyder det fra den 67-årige Holmes.
I Danmark er organisationsprocenten 63,6 procent af de ansatte. I USA er tallet som skrevet ufatteligt lavt. Men der er ved at ske noget. Og det interesserer Larry Holmes, der diskuterer flittigt med de unge aktive fagforeningsorganisatorer.
Starbucks-ansatte i fagforening
I denne måned er det blevet opgjort, at ansatte i 263 Starbucks-cafeer i USA i løbet af et år har stemt ja til at komme i fagforening. Og i øjeblikket er der 17 strejker i gang i Starbucks-butikker for bedre løn, arbejdsforhold og for at stoppe firmaets forsøg på at stoppe ansatte fra at tilslutte sig en fagforening, viser en Youtube-video fra Boston onsdag den 17. august.
Der arbejder i gennemsnit 25 mennesker på hver cafe. Og de er tiltagende interesserede i fagforeningerne. De ansatte er primært unge. Og de strømmer til fagforeningen Starbucks Workers United.
Det sker, selv om virksomhedens direktør Howard Schultz stædigt har svoret, at han aldrig vil acceptere fagforeninger og deres aktiviteter. Ejerne af virksomheden Amazon har sagt noget lignende.
Amazon imod fagforeninger
Ved Amazon oprettede unge i april 2021 Amazon Labour Union. som en uafhængig fagforening specifikt for Amazon-arbejdere. Den 1. april i år blev 2700 Amazon-arbejdere på et lager i JFK-lufthavnen i New York anerkendt af USA’s arbejdsmarkedsmyndighed, National Labour Relations Board, som medlemmer af Amazon Labour Union.
De ansatte var vrede over konstant overvågning, straf ved manglende produktivitet, lav løn og ledelsens ligegyldighed over for arbejdernes liv under coronapandemien.
Nu har Amazons ledelse indbragt denne sejr for Amazon Labor Union på lagret i JFK-lufthavnen for den regionale arbejdsret, National Labor Relations Board.
Stor begivenhed for arbejderklassen
Larry Holmes mener ikke, at firmaer som Amazon og Starbucks kan stoppe de unge.
– De unges initiativer er et tegn på en kæmpe udvikling, der er i gang. Det er den største begivenhed for arbejderklassen siden 1930’erne, hvor der var store kampe og store forsøg på at organisere ansatte i fagforeninger, siger han til Arbejderen. da vi møder ham i New York i begyndelsen af august.
Han leder et parti, der lægger al sin kraft i at støtte de unge ved Amazon og Starbucks. Flere af partiets medlemmer er desuden selv ansatte ved Starbucks og fører an i kampagnen for organisering.
Selv var Holmes ung i 1960’erne og 1970’erne og en af de rekrutter, der nægtede at blive sendt til USA’s krig i Vietnam. Som modsvar forsøgte hærledelsen at isolere Larry og hans soldaterkammerater, der oprettede en fagforening for rekrutter, The American Servicemen’s Union.
Fagforeningen fik tusindvis af medlemmer, trods fængsel, bøder og chikane.
– For et par dage siden kom en af de unge ledere af Starbucks-bevægelsen, der er medlem af vores parti, til New York, og vi drøftede sammen med ham og andre Starbucks-ansatte strategien fremover – ja, hvordan kampen kan intensiveres.
– Dét omfatter blandt andet en bred solidaritetskampagne her i august og især i efteråret, hvor solidaritetskomiteer vil blomstre op, og almindelige mennesker meget nemt kan støtte, siger Larry Holmes.
Solidaritetskomiteerne vil organisere alskens slags støtte til strejkerne og de unges forsøg på at få ansatte til at tilslutte sig fagforeningen .
– Da der er så mange Starbucks-cafeer over hele landet i alle byer, vil det være muligt for alle interesserede i lokalområderne at bidrage til støtten, siger Larry Holmes og tilføjer, “der må laves solidaritetskomiteer ved hver cafe, så lokale nemt kan yde støtte.”
Multinationalt firma
Starbucks har hovedkvarter i delstaten Washington i USA og har 15.000 kaffebarer over hele landet. Firmaet har i alt 33.800 caféer og butikker i 80 lande. Globalt er der 349.000 ansatte, og firmaet har en årlig omsætning på 23.518 millioner dollars.
I 2021 besejrede ansatte i byen Buffalo i den nordøstlige del af landet firmaets forsøg på union busting – altså at smadre fagforeninger – og oprettede den allerførste fagforening for Starbucks-arbejdere – kaldet Starbucks Workers United.
- Kommunistisk parti i USA.
- Grundlagt i 1959 af utilfredse medlemmer af især Socialist Workers Party.
- Leder: Larry Holmes.
- Ungdomsforbund: Youth Against War and Fascism (YAWF).
- Udgiver ugebladet “Workers”.
- Var de første til at protestere mod USA’s involvering i Vietnam den 2. august 1962.
- Var aktive i at organisere rekrutter i fagforeningen for soldater, American Servicemen’s Union. i 1960’erne og 1970’erne under Vietnamkrigen.
- I dag aktive i det anti-imperialistiske International Action Center og fredsbevægelsen A.N.S.W.E.R.
- Støtter aktivt bevægelsen for at organisere ansatte i Starbucks-kæden i fagforeninger.
- Ved senatsvalget i 1990 opnåede partiets kandidat i delstaten Michigan 1.3 procent af stemmerne, men blev ikke valgt.
- Ved senatsvalget i delstaten Ohio opnåede partiets kandidat i 1992 i alt 6,7 procent af stemmerne og stillede op mod en demokrat og en republikaner. Blev ikke valgt.
- Opstillede i 2008 egen præsidentkandidat.
- Opstillede ikke ved præsidentvalget i 2020.
Kilder: workers.org, Wikipedia
Dengang oplevede de aktive aktivister, at nye kunder valgte at besøge en cafe og betalte mange drikkepenge, udelukkende fordi arbejderne har oprettet en fagforening på stedet.
Starbucks fortsætter imidlertid ufortrødent med at knuse ethvert forsøg på, at de ansatte melder sig i fagforening.
Det er vores pligt at støtte de unge arbejdere, der nærmer sig fagbevægelsen.
Larry Holmes, Workers World Party
Firmaet er blevet anklaget for at afholde antifagforenings-møder, sende kæde-sms’er rundt for at sprede falske rygter om fagforeninger og spionere mod sine ansatte.
Starbucks har også søgt at isolere ansatte fra de kolleger, der kæmpede for fagforeninger. Firmaet har haft indkaldt ledere fra hele landet for at koordinere alle tiltag for at spionere mod de ansatte på arbejdspladserne og uddanne lederne i at splitte fagforeningsaktiviteten.
- Starbucks er et kaffefirma med hovedkvarter i Washington, USA.
- Med over 33.800 caféer og butikker i 80 lande er Starbucks verdens største kaffefirma.
- I 2020 havde Starbucks 349.000 ansatte og en årlig omsætning på 23.518 millioner dollars.
- På trods af den enorme omsætning har Starbucks kæmpet ihærdigt mod, at dets ansatte organisere sig i fagforeninger.
- Starbucks er blevet anklaget for at afholde antifagforenings-møder, sende kæde-sms’er rundt for at sprede rygter om fagforeninger, spionere på sine ansatte og lukke caféer, hvor arbejdere planlagde at organisere sig i fagforeninger.
- Men i 2021 besejrede ansatte firmaets union busting og oprettede USA’s første fagforening for Starbucks-arbejdere.
- Starbucks Workers United er navnet på fagforeningen, der blev oprettet af ansatte hos Starbuckscaféen i Buffalos Elmwood-kvarter.
Starbucks hyrer CIA-agent
Fredag kom det frem, at Starbucks har ansat en tidligere detektiv fra det kendte Pinkerton-bureau til at opspore faglig aktivitet. Detektiven Amanda Stanfill har tidligere været ansat i CIA, USA’s udenrigspolitiske efterretningstjeneste.
Amanda Stanfill var programleder i CIA til “bekæmpelse af narko og organiseret kriminalitet i Nordøstasien”. Både CIA og Pinkerton har i årtier været involveret i vold og brutalitet mod arbejdere og fagforeningsaktivister i USA, skriver netavisen workers.org.
Pinkerton-bureauet blev stiftet i midten af 1800-tallet som et privat efterforskerfirma og har udvidet til alle mulige aktiviteter relateret til spionage, sikkerhed og nedbrydning af strejker.
I 1877 myrdede agenter fra Pinkerton sammen med soldater 100 arbejdere under en stor jernbanestrejke i USA.
I denne sommer har Starbucks også anklaget fagforeningsaktivister i delstaten South Carolina for overfald og kidnapning, efter at arbejdere marcherede til den lokale Starbucks-chefs bolig og afleverede en protestskrivelse.
Larry Holmes anser det som en “krigserklæring” mod fagforeningerne, at en tidligere Pinkerton- og CIA-agent nu er i spidsen i kampen mod fagforeningen.
– De unge fagforeningsaktivister ved Starbucks er lige nu udsat for et ekstremt og meget direkte pres. De, der organiserer, bliver fyret, fortæller Larry Holmes.
Allerede nu er 55 ansatte fyret for at organisere kampen for fagforeningen i Starbucks.
Lukker cafeer
Starbucks lukker også cafeer, hvor der er aktivitet fra fagforeningen.
– Der er eksempler på, at Starbucks decideret lukker butikker, der har stemt ja til at tilslutte sig fagforeningen. Starbucks chikanerer også ansatte, der er medlemmer af fagforeningen, ved at nægte dem højere løn, når andre kolleger får lønstigning, fortæller Larry Holmes.
Det sidste kom der eksempler på i maj i år.
Der er også tilfælde, hvor Starbucks nægter visse ansatte sundhedstillæg og -service, selv om andre får det.
– Firmaet har også forsøgt at begrænse transkønnede retten til sundhedstillæg, hvis de er med i fagforeningen, fortæller Larry Holmes, der har været formand for Workers World Party siden 2012.
Partiet, der har afdelinger i hele USA, er et revolutionært, marxistisk-leninistisk kommunistisk parti, stiftet i 1959. Det har især fokus på fagligt arbejde på landets arbejdspladser. Partiet er blot et af flere kommunistiske partier i USA, men er kendt for at være dygtige til at opbygge “brede fronter” i dagskampen.
– Det er vores pligt at støtte de unge arbejdere, der nærmer sig fagbevægelsen. Både ved Starbucks og Amazon, men også alle mulige andre steder i de såkaldte midlertidige heltids- eller deltidsjobs, siger han.
Han bemærker, at det er nemmere at støtte Starbucks-ansatte end Amazon-ansatte, der typisk arbejder på lagre i forstæderne.
Store muligheder for revolutionære
Larry Holmes mener, at der lige nu eksisterer “en af de største muligheder” for kommunister og venstreorienterede i at bryde “dødvandet”, der har præget progressive bevægelser i de seneste årtier.
– Man skal selvfølgelig være forsigtig, når man laver en konklusion – eller analogi – i forhold til, at dette er den største forandring for arbejderklassen set i forhold til kampene i 1930’erne, hvor der blev gjort et stort arbejde for at organisere industriarbejderne. Dengang var borgerskabet rædselsslagne for social revolution og forsøgte at komme ud af pinen ved at indføre reformer.
– Men vi befinder os ikke i fortiden, selv om borgerskabet stadig er angste for arbejdernes organisering og revolution. Men vi er meget konkrete. Vi må, når de unge går i aktion, træde til og spørge, hvad de har brug for. De skal vide, at de ikke er alene, når bosserne forsøger at isolere dem og fremstille dem som helt alene i verden, siger 67-årige Larry Holmes.
Han tager “et spadestik dybere” og forsøger at forklare, hvad baggrunden for de nye udviklinger i arbejderklassen og fagbevægelsen, vi ser i disse måneder og år, egentlig er.
– Kampene ved Starbucks og Amazon er ikke blot ved at føre tusinder af unge arbejdere ind i fagligt arbejde, men store masser af unge mennesker er ved at blive skubbet ind i arbejderklassen. Millioner – især unge – blev skubbet ind i arbejderklassens rækker gennem midlertidige jobs – de såkaldte prekære jobs, siger Larry Holmes.
– Processen intensiveres hurtigt. Men udviklingen tog faktisk allerede form, da store mængder af unge blev aktive et par år efter finanskrisens start i 2008 under Occupy-bevægelsen mod finanskapitalens dominans, tilføjer han.
Organisationsprocenten var på dette tidspunkt helt i bund. Hvor 30 procent af alle ansatte på arbejdsmarkedet var i fagforening i 1970’erne, var tallet faldet til omkring 10 procent.
I 2020 opstod bevægelsen Black Lives Matter, da politi myrdede den sorte George Floyd i Minneapolis under en anholdelse. Mange fra den hedengangne Occupy-bevægelse deltog i de efterfølgende protestmarcher, der spredte sig som lynild til hele landet og udlandet.
I år opstod en massebevægelse med titusinder af aktive, især unge kvinder, der protesterede mod højesterets dom, som begrænser retten til abort. En flod af aktive fra både Black Lives Matter og Occupy-bevægelsene deltog.
– Fordi alle de unge gennem 15 år er blevet radikaliseret og ser til venstre, oplever vi nu et styrket fagligt arbejde. En del af de unge diskuterer endda socialisme som en konkret fremtid, siger Larry Holmes og får – hvis man kan sige sådan om en klokkeklar ateist – julelys i øjnene.
– Mange af de unge i Starbucks- og Amazonkampene har også tidligere deltaget i forskellige kulturelle kampagner og forsvaret retten til kønsidentiteter. Det hele smelter sammen nu, siger kommunistformanden.
Grund til optimisme
Larry Holmes læner sig insisterende frem.
– Optimisme er et interessant ord – et dejligt ord. Det er jo svært at sige, hvordan udviklingen vil fortsætte. Men det er helt klart opfattelsen hos kommunister og socialister i dette land, at vi står overfor de største muligheder for at organisere og handle, set i vores levetid – og sandsynligvis i de seneste 100 år, mener han.
Larry Holmes tror, at udviklingen vil føre til en reaktion i fagbevægelsens øverste top i USA, der ifølge ham “desværre” er domineret af bureaukrater.
– Fagbevægelsen har faktisk været i krise i over 40 år. Den stagnerede – stod stille – dels på grund af liberalismens offensiv. Samtidig satte borgerskabet et ekstra tryk ind for at knuse fagforeninger, forklarer Larry Holmes.
Han mener, at fagbevægelsens øverste top slet ikke svarede igen på borgerskabets nyliberale offensiv.
– Enten var de ikke i stand til det, eller måske var de slet ikke interesseret i det, siger kommunisten.
Fagbevægelsen må til at diskutere, hvem der i dag er arbejderklasse.
Larry Holmes, Workers World Party
– Jeg mener, at de øverste faglige topledere i USA er tæt knyttet Demokraterne, som i sig selv har udviklet sig i en nyliberal retning.
– Men de nye initiativer fra de unge styrker ikke blot fagbevægelsen “fra neden”, men vender sig også imod fagbureaukratiet og den tætte kontakt til Demokraterne. De unge ønsker at omforme fagbevægelsen og gøre den mere radikal, gøre den mere militant. De ønsker en fagbevægelse, der er mere inkluderende, så den omfatter alt fra migrantarbejdere, til alle mulige andre i alle sektorer. Her har fagbevægelsen netop ikke organiseret – måske fordi det er for svært, eller fordi de ikke vil.
– Tænk hvis fagbevægelsen pludselig tog sig af medlemmer, der havde problemer med at skaffe legale papirer til at opholde sig i landet!
“Kom med støtte”
Larry Holmes funderer lidt.
Så tilføjer han, at det glæder ham “umådeligt” at se alle de nye unge faglige aktivister på gaden ved Starbucks og Amazon og andre arbejdspladser i disse dage og uger. Nogle af de unge har en universitetsuddannelse med i bagagen eller besidder andre højere uddannelser. Nu er disse “mellemlag” skubbet ind i arbejderklassen.
– Det betyder også, at fagbevægelsen må til at diskutere, hvem der i dag er arbejderklasse. De unge, der er kommet til, er en velfortjent forfriskning for arbejderbevægelsen, lyder det fra Larry Holmes.
Workers World Party mener, at det er “ekstremt vigtigt” at kæmpe for nye tider indenfor fagbevægelsen på alle planer – specielt på de laveste trin og regionalt, som Larry Holmes udtrykker det.
– Og så er det vigtigt, at ældre faglige aktivister og organisatorer ikke taler ned til de unge eller “overtager” deres organisationer, men kommer med ressourcer – uden at stille betingelser eller fortælle dem, hvad de skal gøre.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.