Sikandar Siddique er rystet. Til daglig er han medlem af Folketinget for partiet Frie Grønne og taler flydende dansk. Men på den besatte palæstinensiske Vestbred blev han chokeret over israelske soldaters og bosætteres åbenlyse apartheid mod palæstinenserne. Og mod ham selv.
Folketingspolitikeren besøgte Vestbredden fra den 2.-7. juni sammen med sin partikollega fra Frie Grønne, Niko Grünfeld, samt en politisk rådgiver og en kommunikationsmedarbejder.
Sikandar Siddique blev for eksempel på et tidspunkt stoppet og spurgt af en soldat med automatriffel i byen Hebron på Vestbredden, om han var muslim. For i så fald kunne han ikke fortsætte ned ad gaden.
Jeg opfordrer det politiske Danmark til at boykotte Israel.
Sikandar Siddique efter besøg på Vestbredden
“Er du muslim, kan du ikke komme igennem, lød soldatens kommando.
Og ja, Sikandar Siddique er troende muslim. Han er født den 4. oktober 1986 på Nørrebro i København og har gået på Blågårds Skole. Hans forældre har pakistansk baggrund.
Sikandar Siddique måtte ikke fortsætte sin gang ned ad en gade i Hebron og måtte vende om, mens andre i gruppen fik lov til at fortsætte.
- Medlem af Folketinget for De Frie Grønne.
- Født den 4. oktober 1986 på Nørrebro i København og gik på Blågårds Skole. Hans forældre har pakistansk baggrund.
-
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet fra 2005 til 2009.
-
Folketingsmedlem for Alternativet, valgt i Københavns Omegns Storkreds i 2019-2020.
-
Forlod Alternativet 9. marts 2020 for at blive løsgænger i Folketinget.
-
Medstifter af Frie Grønne – Danmarks nye venstrefløjsparti den 20. april 2020 sammen med Uffe Elbæk og Niko Grünfeld.
- Kommunikationsuddannet fra: Roskilde Universitet (2013)
Hebron er et af de vigtigste knudepunkter på Vestbredden, som siden 1967 har været besat af israelske soldater. Siden da er en kerne af ideologiske zionister rykket ind i byens centrum, hvor de chikanerer de oprindelige palæstinensiske beboere.
Affald på palæstinensere
– I Hebron var det i øvrigt helt surrealistisk at opleve en gade delt op for henholdsvis palæstinensere og israelske bosættere, soldater og politifolk. Det er jo ellers noget, vi kun har kunnet læse om fandt sted i Sydafrika og i USA for flere årtier siden, siger Sikandar Siddique til Arbejderen.
- Der bor der mellem 650.000 og 800.000 bosættere i mindst 255 ulovlige bosættelser i besatte områder, inklusive i det besatte Østjerusalem.
- Bosættere kontrollerer 86 procent af de besatte områder.
- De fleste bosættelser ligger på Vestbreddens område C med 540.000 bosættere, fordelt på 150 bosættelser og 100 “forposter” (skurbyer).
- Der er mindst 190.423 illegale bosættere i Østjerusalem.
- Israels regering har finansieret og bistået med oprettelse af flere bosætterenklaver i hjertet af palæstinensiske kvarterer i Østjerusalem.
- Der er mindst 18.000 illegale israelske bosættere i Golanhøjderne, som Israel erobrede fra Syrien i 1967.
- Der er siden 1967 oprettet 100 forposter på Vestbredden med bosættere, som ikke har fået officiel israelsk byggetilladelse, men militæret og myndighederne samarbejder med dem.
- Alle Israels bosættelser og forposter er erklæret ulovlige ifølge resolution 446 fra FN’s Sikkerhedsråd fra 1979.
- Der bor omkring fire millioner palæstinensere i de af Israel besatte områder, Vestbredden, Gaza, Golanhøjderne og Østjerusalem.
Kilde: B’Tselem,Globalis.dk,FN,Palestinian Rights Committe (FN)
Sikandar Siddique mener, at Israel bedriver klokkeklar apartheid på Vestbredden.
– Overalt ser du bosætternes huse, der alle er moderne og med rindende vand og elektricitet. Blot 100 meter derfra kan man se palæstinensernes huse uden nogen faciliteter. Vi har her i 2022 et klart apartheidsamfund, mens verden bare kigger på, siger han.
I dag bor der mellem 650.000 og 800 000 bosættere i mindst 255 ulovlige bosættelser i besatte områder, inklusive i det besatte Østjerusalem. Israels bosættelser er erklæret ulovlige ifølge resolution 446 fra FN’s Sikkerhedsråd fra 1979.
Der bor omkring fire millioner palæstinensere i de israelsk besatte områder Vestbredden, Golanhøjderne og Østjerusalem samt i det belejrede Gaza.
I Hebron så politikeren, at palæstinensere er nødt til at hænge net over en vej i byen, fordi israelske bosættere, der bor ovenover, hælder affald ned på beboerne.
Et andet sted på Vestbredden oplevede han, at civilklædte israelske agenter med blå blink på bilen stoppede danskerne og erklærede, at de skulle med på stationen. De gennemsøgte danskernes bil, men fandt ikke noget ulovligt. Så kørte de videre.
Skyder først
En anden gang ville Sikandar Siddique fotografere et af de 593 israelske checkpoints på Vestbredden.
– Pludselig ankommer israelske sikkerhedsstyrker med blinkende lys i deres køretøj. Jeg og mine rejsefæller og guider fór ind i vores bil. Vi får at vide af guiderne, at der normalt bliver skudt, før der spørges.
– Tænk på, at soldaterne, bagefter de havde skudt mig, havde opdaget, at passet ikke var palæstinensisk… Så havde de nok over mit lig sagt ordene: “Nå, han var ikke araber, så det er der ikke noget at gøre ved”.
Sikandar Siddiques er harm.
– Men tro nu ikke, at det er min egen sikkerhed, jeg hele tiden tænker på. Forestil dig, at befolkningen dernede dagligt er udsat for terror og diskrimination. Det foregår dag og nat. Det påvirker alt liv.
Daglige fornedrelser
Sikandar Siddique mener “sådan set” ikke, at det er de voldsomme billeder og videoklip fra Al Aqsa-moskeen i Østjerusalem, hvor bedende bliver tæsket og bagbundet, der er det mest “øjenåbnende”.
Især under ramadanen i april provokerede israelske styrker dagligt bedende i al-Aqsa-moskeen i Østjerusalem, som for muslimer er blandt de mest hellige steder i verden.
– Jeg har som så mange andre læst de forfærdelige rapporter fra Amnesty International og B’Tselem om apartheid i de besatte områder. Men at bevidne eller høre om de daglige fornedrelser er det, der gør mest indtryk på mig. For eksempel var jeg ved at bryde sammen flere gange, blandt andet da jeg besøgte beduiner Jordandalen på den østlige del af Vestbredden, fortæller Sikandar Siddique.
Beduinerne var oprindeligt samlet i 40 familier.
– Men nu er der kun 12 familier tilbage. Jeg kunne se, at israelske soldater og bosættere havde smadret vandtanke, og jeg hørte, at de også havde dræbt landbrugsdyr, som beduinerne levede af. Bosætterne havde også taget landbrugsmaskiner fra beduinerne. De havde gjort alt, for at beduinerne skulle flytte.
Skarpe skud
Danskerne besøgte landsbyen Nabi Saleh for at møde den nu 21-årige kvinde Ahed Tamimi, der som 16-årig kom i fængsel for at have slået en israelsk soldat med flad hånd. I landsbyen forsøger israelske bosættere næsten dagligt at fjerne det palæstinensiske flag på toppen af en bakke.
– Det ender ofte med skarpe skud mod de civile palæstinensere, hvoraf en del kaster sten. Som regel spærrer militæret herefter vejene af og “låser” derved palæstinenserne inde. Vi mødte en familie, der har fået frataget deres jord, efter at soldater havde aflåst jerngitrene til området. De gav ingen grund, fortæller Sikandar Siddique.
Det rystede også Sikandar Siddique, at han med egne øjne kunne se de kloakrør, som israelske bosættere ved en bosættelse havde anlagt på toppen af en bakke. Det beskidte spildevand fra rørene løb ned ad bakken på palæstinensernes landbrugsjord.
– Det er at ødelægge jord og biodiversitet. Planterne døde, fortæller politikeren.
Dobbeltmoralsk
Sikandar Siddique mener, at det er dobbeltmoralsk, at Vesten skal sanktionere Rusland, men ikke Israel.
– Det er hykleri af værste skuffe. Vel skal man være hård ved Putin – med rette – men når det gælder apartheidregimet, som jeg så, så gælder en anden moral. Det er en dobbeltmoral. Det gør ondt helt ind i hjertet.
Han opfordrer statsminister Mette Frederiksen til at ændre kurs.
– Jeg opfordrer statsministeren og det politiske Danmark til at anerkende Palæstina som den første handling. Og så opfordrer jeg hende og det politiske Danmark til at boykotte Israel, indtil de trækker sig ud af de besatte områder.
Folketingspolitikeren mener ikke, at man virkelig kan kalde sig demokrat og tilhænger af menneskerettigheder, hvis man støtter israelsk apartheid.
– Men det gælder også, hvis folk er klar over, hvad der sker dernede – uden at gøre noget. Desværre sidder store dele af det internationale samfund på hænderne. Hvornår bliver Israel behandlet som den apartheidstat, den er? Ja, lad os behandle landet som alle andre apartheidstater, verden har set, slutter Sikandar Siddique.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.