04 Dec 2020  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Svendborg: Aldrig mere en Krystalnat

Markering

Svendborg: Aldrig mere en Krystalnat

Årsdagen for Krystalnatten markeres på Lille Torv (Torvet).

09 nov 2016

 

Aldrig mere Krystalnat!

Årsdagen for Krystalnatten markeres d. 9. november kl 17 på Lille Torv (Torvet) i Svendborg.

Årets talere er: Jette Møller fra SOS mod Racisme, en international tværpolitisk bevægelse med søsterorganisationer i mange europæiske lande, hvis mål er at afsløre og bekæmpe diskrimination- og fremme ligeværd og venskab mellem folk.

Desuden taler Aske Skat, Enhedslisten Svendborg, som netop er valgt som kandidat til Byrådet.

Krystalnatten fik sit navn i 1938 i Tyskland, hvor den nazistiske stat på denne nat legitimerede ethvert overgreb på den jødiske befolkning. Det blev udlagt som den tyske befolknings spontane protest og forsvar for deres nationale ret, men blev sat i værk på baggrund af magthavernes propaganda.

Synagoger, jødiske butikker og ejendomme blev smadret og brændt og omkring 100 jøder blev myrdet.

Navnet opstod, da gaderne den kommende morgen flød i glasskår.

Efterfølgende blev 25.-30.000 deporteret til kz lejre.  Overgrebet blev almindeligt accepteret. Jøderne blev udnævnt til samfundets syndebuk. Befolkningen bøjede nakken, turde ikke stille spørgsmål eller gribe ind,.

Mange jøder prøvede at flygte fra nazismen, men det var vanskeligt at få asyl i nabolandene. 

Danmark tog heller ikke imod ret mange. Flygtningene var uønskede, og myndighederne gjorde, hvad de kunne for at forhindre dem i at slå sig ned. De var klar over, at flygtningene ikke kunne vende tilbage til Tyskland uden fare, men frygtede at blive oversvømmet af flygtninge. 

”Vi mindes igen i år ofrene fra Krystalnatten i 1938 under parolen ”Aldrig mere Krystalnat”. Det er sørgeligt aktuelt, men bydende nødvendigt at gå imod diskrimination og kæmpe for menneskerettigheder – i en tid, hvor flygtninge igen har behov for asyl og hvor det diskuteres, hvilke konventioner, vi skal leve op til. Vi har alle et ansvar for at skabe et samfund hvor fællesskab og dialog sikrer medmenneskelighed og ligeværd”, siger Karin Jørgensen fra Anti Racistisk Netværk.

Arrangementet er desuden støttet af SUF og 3F Sydfyn

Der er musik ved Niels Dragsted.  Der er som vanligt fakler og fællessang.

< dec 2020 >

04
04. dec. 2020 (Hele dagen) til 05. dec. 2020 (Hele dagen)
04
04. dec. 2020 - 12:00 til 15:00
04
04. dec. 2020 - 15:00 til 17:30