KØBENHAVN/ONLINE: Vestsahara-konference på Christiansborg om den glemte konflikt i Afrika

Søndag den 4. juni arrangerer det danske FN-forbund en nordisk konference om Vestsahara-konflikten i Fællessalen på Christiansborg. Der deltager en række eksperter og nordiske repræsentanter med indsigt i konflikten. Desuden deltager repræsentanter fra både Marokko og Polisario. Mødesproget er engelsk, og det er gratis at deltage online, men hvis man ønsker at deltage fysisk, så koster det 100 kroner, der også giver ret til en let forplejning. Man kan tilmelde sig på FN-forbundets hjemmeside – hvor man skal gå ind under “det sker i og omkring FN-forbundet”.
”Verdenssamfundet herunder Danmark har alt for længe gjort alt for lidt for at løse Vestsahara-konflikten. I årtier har flygtninge levet i lejre, der er sket alvorlige brud på menneskerettighederne og nu skyder parterne igen på hinanden. Konflikten kan derfor ende med at eskalere til andre dele af Nordafrika. Det er derfor på tide, at vi får sat Vestsahara-konflikten på den politiske dagsorden. Ikke mindst de nordiske lande kan gøre en stor forskel for en fredelig løsning af konflikten” udtaler Kurt Mosgaard, der har været Force Commander of the UN Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO) og i dag er byrådsmedlem i Vejen Kommune.
”FN-styrken MINURSO har ikke ret til at overvåge menneskerettighedssituationen i Vestsahara. Det er en tragisk skandale og skyldes i høj grad, at Frankrig har truet med at bruge vetoretten i FN’s Sikkerhedsråd, hvis det blev foreslået, at MINURSO fik udvidet sit mandat til at inkludere monitorering af menneskerettighedssituationen. I det danske FN-forbund arbejder vi for, at Dannmark og de andre nordiske lande lægger pres på Frankrig til gavn for menneskerettighederne i Vestsahara” udtaler Christian Juhl, der er medlem af FN-forbundets bestyrelse og tidligere medlem af Folketinget. ”Hvis Danmark og de andre nordiske lande engagerer sig i denne konflikt, så kan vi gøre en stor forskel. Danmark arbejder desuden for en plads i FN’s Sikkerhedsråd. Det vil derfor være helt oplagt, at Danmark forholder sig mere aktivt til Vestsahara-konflikten til gavn for folkeretten, menneskerettighederne og alle de mennesker, der i årtier har levet i flygtningelejre”, udtaler Lave K. Broch, der er formand for FN-forbundets arbejdsgruppe om Vestsahara-konflikten.