KØBENHAVN: Krig mod krigen
Når der hver torsdag mødes en flok seje klimaaktivister i Rigsdagsgården, er det, fordi man vil minde politikerne om, at klimaet indgår i alle dagsordener.
Partierne holder typisk deres gruppemøder torsdag formiddag, og det formodes, at der bag de lukkede døre, talers mere åbent. Hvorvidt gruppens formaningen virker efter hensigten, kan de fremmødte naturligvis ikke vide – men det er et forsøg, hvor borgere i øjenhøjde med politikerne, vil påvirke dem til at fokusere på deres klimaansvar.
Samtidig må det erkendes, at dagspresse og den offentlige debat er fyldt med helt andre og langt mere spektakulære historier. Det meste har udgangspunkt i to gamle og fuldstændige vanvittige egoer, som hver kæmper for et kejserligt eftermæle.
For Europa har det betydet en gigantisk militæroprustning – og samtidig en frygtelig afsporing af klimaindsatserne. Der tales endda om atomraketter i Europa – og her vil vores aktivistiske statsleder have svært ved at undslå sig for en placering på Bornholm eller Møn.
Alle klimaengagerede mennesker ved, at verden slet ikke er råd til denne meningsløse krigsførelse. Men alle medier har indkaldt eksperter, som kan give os saglige oplysninger om dette drama.
De kommer alle fra den militære verden – også selvom der eksisterer noget der hedder Freds- og Konfliktforskning – og DRs Kim Bildsøe Lassen står hver uge med pegepind og en kyndig officerer, der udlægger krigens strategier for danskerne. Nyhedsstudiet er ombygget til en særudgave af generalstabskommandoen.
Har man da helt glemt, at det netop var i dette forår, man skulle diskutere de nye klimamål for 2035?
Krigsretorikken er så betændt, at det næsten er umuligt at håndtere uenighed uden at havne i stærke følelser. Måske især i fortvivlelse.
Men vi bør gøre alt for at begribe, hvad der var baggrunden for den fuldstændige vanvittige situation. Klimatruslen er jo altoverskyggende – så hvorfor handler verden på trods af al fornuft?*
Hvem har ansvar, og hvem ønsker at skabe konflikt og had? Er det bare en uundgåelig konsekvens af en systemfejl – eller ligger der politiske motiver bag?
Ugens oplægsholder vil dykke ned i baggrunden for denne konflikt, der er blevet den mest ulykkelige i Europa siden Anden Verdenskrig.
Krig mod krigen
Oplæg ved Uffe Kaels, chefredaktør Eftertrykket.dk