KØBENHAVN: Klimapåmindelsen – om en teknologisk blindgyde
Klimapåmindelsen Christiansborg – ved trappen i Rigsdagsgården klokken 8:30 og Trepartsministeriet klokken 9:15-10:00, torsdag den 7. november.
NB. I anledning af forhandlingerne om CO2-afgift i Trepartsministeriet, går Klimapåmindelsen klokken 8:50 til ministeriet på Vester Voldgade 123, hvor gademødet fortsætter til klokken 10.00. Temaet vinkles også på forhandlingerne.
De politikere, som fastholder forestillingen om, at vi med ny teknologi kan sno os ud ad en kommende klimakatastrofe, kommer nemt til at forskanse sig med en uholdbar, utilstrækkelig og fordummende argumentation. De kommer til at formidle et budskab med falske forhåbninger og svigter derved det ansvar, som en politisk ledelse skal forvalte. Man satser hele butikken på en lottokupon. Mere specifikt hedder det CO2-fangst og CO2-lagring.
Disse teknikker er i teorien så virkningsfulde, at de bliver i stand til at fastholde den livsførelse, der har skabt klimaforandringerne. Problemet er bare, at de foreløbig er meget langt fra at virke i den skala, der er påkrævet. Derfor er der udsigt til, at Danmarks udledning af drivhusgasser vil fortsætte uændret i de næste fire-fem år.
Om teknikken herefter vil være i stand til at reducere CO2-udledningen med den lovede mængde, er højst usikkert – men måske kan det også være komplet lige meget, fordi en række af de tipping points, der ikke lader sig stoppe, er i fuld gang med at skabe den opvarmning, alle frygter.
Kritikere vil indvende, at vores bidrag – på trods af den høje udledning per individ – alligevel ikke batter i det globale regnskab. De mener, det vil være hysterisk at kræve, at vi som det eneste land i verden skal feje årtiers velfærdsstigning af bordet.
Men det er her, retorikken bliver til en populisme, der foregøgler, at alt forbliver uændret, og skræmmer vælgerne fra det fælles ansvar. Dertil kommer lobbyisternes veltilrettelagte kampagner, som presser kortsigtede løsninger ind i partiprogrammerne.
Regeringen bliver ved med at referere til, at de kommer i land med de indgåede aftaler. Det skyldes dog i høj grad, at reduktionen bygger på ændrede beregninger af CO2-udledninger fra lavbundsjorde. Indsatsen for at fremme en bæredygtig omstilling af samfundet har været alt for lille og mangler en vision om at inddrage befolkningen.
Den målrettede indsats – som en moderne velfærdsstat med et velfungerende demokrati kunne udvikle og samle befolkningen om – er blevet til en forvirret og ugennemsigtig proces.
Vores mulighed for at påvirke de internationale samfund med et attraktivt alternativ til hovedløse forbrugssamfund bliver i stedet til en påstand om, at nye teknologier kan fastholde en ikke-bæredygtig livsstil.
En teknologisk blindgyde?
Bjarke Møller, Rådet for Grøn Omstilling
Rigsdagsgården & Trepartsministeriet, Vester Voldgade 123
Torsdag den 7. november klokken 8:30-10:00