KØBENHAVN: Klimapåmindelsen
Christiansborg Slotsplads (start) & Trepartsministeriet, torsdag den 31. oktober klokken 8.30 – 10.00
NB. I anledning af forhandlingerne om CO2-afgift i Trepartsministeriet går Klimapåmindelsen klokken 8.50 til ministeriet på Vester Voldgade 123, hvor gademødet fortsætter til klokken 10.00.
Det er en kilde til undren, hvorfor de skiftende regeringer har været så nølende over for vor tids allerstørste udfordring: klimaforandringerne! Findes der indflydelsesrige lobbyister med kortsigtede interesser, som trækker i trådene?
Det har ofte været tolket det som “vælgerskræk”, hvor angsten for at miste mandater presser partierne til populistiske beslutninger – og når de forudsigelige skader indfinder sig, er reaktionen udelt forbløffelse. Det er som om, noget eller nogen hæmmer den rettidige omhu.
MF’erne tilhører en gruppe i samfundet, der har stor indflydelse – og sådan skal det jo også være i et demokrati. Men er de også de mest magtfulde? Det spørgsmål er ikke helt ligetil og er derfor genstand for mange myter og forestillinger om, hvad magt består af. Men forudsætningen for en bæredygtig omstilling er, at befolkningen ved, hvem der sidder på kuskesædet – og hvis interesser der varetages.
Et forskerhold har fundet frem til 423 personer, som de mener, udgør kernen i et dansk magtnetværk. Men man kan ikke tale om et komplot mod staten eller om sammenslutninger, hvor der bliver begået ulovlige handlinger – og der er heller ingen egentlige bagmænd. Det hele er gemt i et netværk af indflydelsesrige positioner – mener man.
Derfor er det vigtigt at afdække, hvilke uddannelses- og karrieremæssige erfaringer disse mennesker er i besiddelse af. Og ikke mindst hvordan der bygges broer mellem forskellige sektorer: Erhverv, faglige organisationer, politik, forskning og centraladministration. Det er tydeligt, at der i magteliten findes helt særlige sociale dynamikker. Måske er det ikke så overraskende. Men hvordan fungerer de? Og hvad betyder det for demokratiet?
Hvem har magten?
Oplæg ved:
Christoph Houman Ellersgaard, sociolog, Copenhagen Business School
Christiansborg Slotsplads (8.30) og Trepartsministeriet (9.00-10.00), Vester Voldgade 123
Torsdag d. 31. oktober – kl. 8.30-10.00