KØBENHAVN: Byggeri og fremtid
Lovgivningen tager ofte et stort hensyn til den enkeltes ret til at skabe en god forretning på fællesskabets bekostning. Det gælder ikke mindst inden for byggeriet. Det er her landets største pengestrømme glider gennem bankerne og ud til fiffige byggeprojekter. Den grundlæggende forudsætning er, at forbrugerne har et ønske om mere plads og mere komfort. Behovet for at kunne være “sig selv” opleves som en menneskeret – og en større bolig bliver nemt opgraderet til den ultimative drøm.
Den globale opvarmning truer samfundet, og vi er tvunget til at træffe nogle politiske beslutninger for at minimere ulykkerne. Her svigter lovgiverne, fordi de udelukkende fokuserer på tekniske løsninger, der skal sikre, at befolkningen kan fortsætte det, man opfatter som en “naturlig” livsførelse. Men de mest brændende problemer ligger i en anden sfære: Ensomhed, manglende selvværd, kulturløshed, fremmedgjorthed og seksuelle frustrationer – samt stof-, volds- og alkoholafhængighed.
Her findes ingen tekniske løsninger, men kun en frasorteringsmekanisme så taberne gemmes af vejen, mens vi andre selvmedicineres med forestillingen om mental sundhed. Det er her, boligen mere eller mindre bevidst overses som fødemaskine for de velfærdstraumer, som både gør tilværelsen røvkedelig og alt for hektisk. Men dit hjem er samtidig dit fængsel. Pladsen er rigelig, og hækken er høj. Du behøver ikke at ulejlige nogen – og ingen behøver dit selskab. Reelt er de fleste danskere helt uden indflydelse i deres lokalsamfund. De skal bare fylde boligerne op. Måske kender de navnet på borgmesteren i den by, de bor i – men ikke, hvad han eller hun brænder for. Vi er ved at miste det fundament af solidaritet, som kommer gennem oplevelsen af at trække på samme hammel.
Et første skridt er at gøre boligen til medaktør i den grønne omstilling. De veldefinerede byggeregulativer skal udvides. Det trodser al sund fornuft, at der stadig opføres i titusindvis af nye boliger uden solceller på tagene eller jordvarme i de gennemgravede parceller. Hvis lovgiverne trådte i karakter med disse simple energikrav, ville små lokale fællesskaber nærmest skabe sig selv. Der er masser af ideer til, hvordan man kan opnå store energibesparelser ved omfattende forbedringer af de eksisterende boligmasse. Også her kunne borgerne inddrages i et værdifuldt fællesskab og blive medaktører i de fælles nationale mål for udfasning af fossile brændsler.
Men der bygges i blinde – lige indtil politikerne erkender, at når de vælger ikke at handle – så handler de alligevel.
Byggeri og fremtid
Oplæg: Helga Mathiassen, tømrer, faglig aktiv i 3F, Snedker– og Tømrernes Brancheklub, Storkøbenhavn