KØBENHAVN: 80-året for Danmarks befrielse – fakkeltog på Vesterbro
Vi markerer 80-året for Danmarks befrielse ved det traditionsrige fakkeloptog ned langs Istedgade. Vi mindes på denne dag krigens og besættelsestidens ofre, men også den aften vi blev befriet. Vi siger nej til krig, fascisme og fremmedhad.
Program
Tale ved Cæcilie Lassen, forfatter til roman om den kommunistiske modstandskamp
Tale ved Tara Adler, Jøder for retfærdig fred (af 5784)
Tale ved Albert Scherfig, efterkommer af interneret kommunist
Tale ved Henrik Juul Rasmussen, formand for Rør og Blik
Tale ved Rosa Mørch Jørgensen, Fredsinitiativet
Musik ved Tom Nagel Rasmussen
Arrangør: 4. maj-Initiativet
Anbefalere annonceres løbende.
Anbefalere
Demos
Internationale Socialister
Socialistisk Ungdomsfront
Horserød-Stutthof Foreningen
Arbejderpartiet Kommunister
Håndslag
Danmarks Kommunistiske Parti
Danmarks Kommunistiske Ungdom
Kommunistisk Parti
Tid til fred
Fredsinitiativet
Folkebevægelsen mod EU
4. maj 2025 – 80-året for Danmarks befrielse
I år er det 80 år siden, Danmark fejrede sin befrielse fra den tyske besættelsesmagt. Anden Verdenskrig voldte så meget skade og sorg, også for efterkommere der lever i dag. De fem forbandede år, kaldte man det, og vi oplevede i Danmark, hvordan grundloven blev tilsidesat og velfærden beskåret. Demokratiske organisationer blev forbudt, og mennesker, som var kommunister eller jøder eller bare imod besættelsen, deporterede man til koncentrationslejre, uden hjælp (det vil sige modstand, red.) fra danske politikere.
Fascismen og nazismen fik sin fremmarch i Europa, trods advarsler fra vidner, der deltog i Første Verdenskrig og i Den Spanske Borgerkrig. 80 år efter synes alle erfaringer glemt. 60 millioner døde på verdensplan i Anden Verdenskrig. Det er 80 år siden, verdenssamfundet dannede FN og sikrede basale rettigheder for kriges ofre.
Disse konventioner tages ikke seriøst mere. Det anslås, at 71.000 mennesker er døde i forsøget på at flygte til Europa siden 1993. Disse mennesker er flygtninge fra krige, vi selv er involverede i, og de bliver af verdenssamfundet behandlet som parasitter.
Endnu engang fremmede tropper på dansk jord
I år bliver året, hvor fremmede tropper igen vil være at finde på dansk jord – noget vi ikke har set siden Anden Verdenskrig. Denne gang er det bare amerikanerne i stedet for tyskere, som slår sig ned på tre baseanlæg i henholdsvis Skrydstrup, Karup og Aalborg.
Det er vi mange, der er bekymrede over, fordi vi ved, hvordan USA’s militær opfører sig som gæster i et andet land. Har de danske politikere glemt, da amerikanerne uden Grønlands viden eller samtykke opbevarede atomvåben på grønlandsk territorium?
Velfærd og klimahandling, ikke våben
Mette Frederiksen udtalte for nylig, at vi ikke befinder os i fredstid. Men den danske befolkning er ikke i krig med nogen. Det er et samlet Folketing, der har valgt at involvere os i krig på fremmed land. Vi har ingen grund til at tillade ulovlige våbensalg til en ulovlig besættelsesmagt Israel, som i Elbit-sagen eller via Mærsk og Terma. Vi har ingen grund til at deltage i krigen i Ukraine, vi har i stedet al grund til at presse på for fred og forhandling, så der ikke er flere uskyldige mennesker, der skal lade livet. Det har allerede kostet den danske befolkning store bededag og betydelige forringelser i velfærden at holde gang i denne krig.
Over de næste 10 år skal EU, som vi også bidrager til, bruge 3500 milliarder kroner på oprustning. Disse penge tages også fra vores velfærd. Krige indgår ikke i verdens CO2-udledningsregnskab, selv om de er altødelæggende for mennesker og natur plus CO2-prisen for genopbygning. Vi har al grund til at agere med diplomati og klimahandling. Muligheden er der, da Danmark i år indtræder i FN’s Sikkerhedsråd og varetager EU’s formandskab.
Efter 30 års dansk deltagelse i krige sammen med USA må vi råbe op og sige, at prisen er for høj. Døde og traumatiserede unge soldater der i deres livs forår ofrer alt for intet. Disse unge skulle prioriteres i velfærdssamfundet, hvor vi mangler alt fra ældrepleje og pædagoger til sygeplejersker.
Ét folkemord retfærdiggør ikke et andet
Folkemordet i Palæstina, som vi er vidne til, viser på brutal vis, at den israelske stat med støtte fra blandt andet den danske regering udfører etnisk udrensning på den palæstinensiske befolkning. Staten Israel blev oprettet som følge af nazisternes forsøg på at udslette jøderne. Vi er af den opfattelse, at ét folkemord aldrig må bruges til at retfærdiggøre et andet. Vi finder det fuldstændig på sin plads at kalde på våbenhvile, retfærdighed og fred for det palæstinensiske folk, der i over 70 år har været ofre for kolonialisme, racisme og etnisk udrensning. Det må ophøre nu!
Budskabet denne aften, den 4. maj i 80-året for befrielsen er:
Mod krig, fascisme og fremmedhad! Stil kravet i FN om at afmilitarisere Arktis! Vi skal ud af EU og NATO! Ingen amerikanske baser på dansk jord! Stop krigsbevillingerne! Danmark skal underskrive traktaten om forbud mod atomvåben! Danmark ud af alle krigshandlinger! For velfærd og fred! Stop folkemordet i Palæstina!
4. maj-Initiativet 2025
… … … … … … …
Hvert eneste år arrangeres der på Vesterbro i København det traditionsrige fakkeltog igennem Istedgade til minde om befrielsesaftenen den 4. maj 1945 og den fortsatte kamp mod nazisme, racisme og fremmedhad.