AARHUS: Hør om biodiversitetskrisen
NU STARTER FOREDRAGSRÆKKE OM DE STØRSTE UDFORDRINGER I VOR TID
– FORTALT AF (nogle af) DE MEST KOMPETENTEDEN 24/8 HANDLER DET OM – BIODIVERSITETSKRISEN – DEN ALTAFGØRENDE MEN OVERSETE KRISETORSDAG DEN 24. AUG 19:30 – 21:30 i Sager der Samler; N. J. Fjords Gade 2, Bygning D, Aarhus.
FRI ENTRE – tilmelding sekretariat@detfaellesbedste.dk mærket FORDRAG
To af de mest kompetente på feltet holder foredrag om biodiversitetskrisen
• Biodiversitetskrisen på land, ved Carsten Rahbek, dansk zoolog og professor i makroøkologi ved Kbh.Uni.
• Biodiversitetskrisen i havet, ved Karen Timmermann, professor i Marin økologi, medlem af Biodiversitetsrådet
BIODIVERSITETSKRISEN HANDLER OM KLODENS OG VORES OVERLEVELSEVidenskaben kalder det for den sjette masseudryddelse. Arter og økosystemer uddør i et alarmerende tempo på landjorden og i havet. Det er ’Biodiversitetskrisen’. ”Nu uddør der et sted mellem en art hver dag og en art hvert minut” – Carsten Rahbek.
Naturen med alle dens arter og økosystemer er fundamentet for alt liv, herunder for vores, menneskehedens, eksistens. Når naturen dør, så udryddes også de arter og økosystemer, som skaber selve betingelsen for vores liv.Vi tager det for givet, at vi kan trække vejret. Men ilten i atmosfæren er skabt af levende væsener på landjorden og i havet, og hvis de forsvinder, mister vi ilten og dermed vores grundlæggende livsbetingelse.Vi tager det for givet, at vi har adgang til frisk drikkevand, men det er økosystemerne der renser vores drikkevand.
Vi tager det for givet at mulden er frugtbar, så vi kan dyrke mad. Men hvis mikroorganismerne i jorden dør pga. vores industrilandbrug med dets dyrkningsformer og gifte, så mister vi mulden og dermed maden.Det er de levende organismer i havet der optager langt hovedparten af den varme vi udleder fra menneskelige aktiviteter. Ligesom det er havet der optager 30% af al den CO2 vi udleder. Så hvis livet i havet dør, vil indholdet af CO2 i atmosfæren – og varmen – blive så høj, at kloden bliver ubeboelig.
Alligevel har Danmark nærmest ingen biodiversitetspolitik. Og en tredjedel af den danske befolkning har aldrig hørt om biodiversitetskrisen.Det er særligt skræmmende i lyset af, at Danmark nærmest ingen vild og beskyttet natur har tilbage. I Danmark har vi så lidt som 2,3 % beskyttet natur, heri medregnet fx kirkegårde. Men FN siger at vi skal op på mindst 30% inden 2030. Og derfra snarest til 50%, siger forskere. Og 1/5 af Danmarks dyrearter er i øjeblikket i fare for at forsvinde.”Danmark er et af de grelleste eksempler på et land, der prisgiver stort set al natur”, siger tidligere topforhandler Christian Prip ved COP27 (Politiken 7. dec. 2022).
»Klimakrisen kan ikke løses, uden at man løser naturkrisen. For en stor del af al menneskeskabt CO2 stammer fra naturødelæggelser. Omvendt hjælper naturen os imod klimaforandringerne ved at holde på kolossale mængder af CO2. Ikke mindst oceanerne.”»Vi burde faktisk gå ud og kysse havet hver dag. For mikroorganismer, tang og fytoplankton i havet optager cirka en tredjedel af al den CO2, vi udleder. Men i stedet er vi i fuld gang med at ødelægge økosystemerne i havet«, siger Carsten Rahbek. »Et af skrækscenarierne er faktisk nu, at havet holder op med at kunne absorbere mere CO2«.
»Når man spørger folk i EU, er danskerne dem, der ved mindst om biodiversitet. En tredjedel af danskerne har aldrig hørt om det. I Sverige er det 5 procent«, – citater fra interview med Carsten Rahbek, Politiken 11. dec. 2022.
Biodiversitetskrisen og klimakrisen spiller gensidigt sammen, og vi kan ikke løse eller afbøde den ene krise uden at løse den anden. Kom og hør om vores påvirkning på biodiversiteten. Kom i god tid. Der er begrænset med pladser.
Arrangør: Det Fælles Bedste
Nærmere oplysninger: Niels Aagaard på 4018 9019 eller niels@detfaellesbedste.dk
Foredragsrækken er et led i omstillingsprojektet ”Borgerdrevet Omstilling – Aarhus ser Grønt” iværksat af Det Fælles Bedste.
Projektet starter med et ide- og inspirationsmøde den 17/9 kl. 11-17 i Elværket Aabyhøj,
se mere:
https://detfaellesbedste.dk/projektet-borgerdrevet…/
FØLGENDE FOREDRAG I RÆKKEN
2. KLIMAKRISEN – mandag den 18. sept. 19:30-21:30 i Sager der Samler, første sal
* Sebastian Mernild
3. MULDEN OG MADEN – torsdag den 26. okt., samme tid og sted
* Forsker ved Københavns Universitet
* Ib Borup Pedersen, landmand, ngo’er, lærer og driftsleder
på Bråskovgård Efterskole
4. “DE TEKNOLOGISKE LØSNINGER som alle håber skal løse klimakrisen for os – HVAD KAN DE?”
– torsdag den 23. nov., samme tid og sted
• Palle Bendsen, NOAH om CCS, CO2-fangst og lagring i undergrunden
• Jacob Sørensen, NOAH, om PtX – kaldt for fremtidens grønne brændstof
2024 KAN DU OPLEVE FØLGENDE FOREDRAG
5. Vandet
6. Havet
7. Ulighed i Danmark og globalt
8. Demokratiets krise
9. Kulturkrisen og medierne
10. Kapitalismen – er væksten forbi? – hvordan transformerer vi kapitalismen til en klodevenlig økonomi?
11. Den næste økonomi – Doughnutøkonomien
12. Borgerbevægelse i Danmark
13. Aarhus som Grøn by – vejen mod One Planet Town