Husk at forebygge kriminalitet
I årtier har politikerne fokuseret enøjet på hårdere straffe og overhørt advarslerne fra fagfolk. Nu har vi balladen.Forleden kom en rapport fra Justitsministeriet, som viser, at indsatser rettet mod at forebygge kriminalitet, når dømte løslades, giver en økonomisk gevinst.
For at være præcis sparer samfundet 505.000 kroner per person, der ikke begår kriminalitet inden for to år efter løsladelse. Dertil kommer selvfølgelig de menneskelige gevinster for både ofrene, de pårørende og de tidligere kriminelle.
Rapporten er interessant, ikke fordi konklusionen overrasker, men fordi den udstiller politikernes katastrofekurs på retsområdet de seneste årtier.
Trods utallige opfordringer fra os, fængselsbetjente og forskere på området har forebyggelse af kriminalitet fyldt alt for lidt.
Kriminalforsorgen har to formål, nemlig at fuldbyrde straf og at forebygge kriminalitet. Begge dele er helt afgørende, men politikerne har i mange år kun fokuseret på hårdere straffe. Trods utallige opfordringer fra os, fængselsbetjentene og forskere på området har forebyggelsen af kriminalitet fyldt alt for lidt.
I dag begår to ud af tre indsatte kriminalitet igen inden for de første to år efter løsladelse, fængslerne lider under overbelægning, og arbejdsmiljøet skranter for de ansatte.
Ifølge Politiken er det nu kommet så vidt, at regeringen overvejer at leje 300 fængselspladser i udlandet. Det er en falliterklæring af rang, hvis vi ikke selv kan løfte den opgave i Danmark.
For at komme problemerne til livs foreslår vi tre ting i forbindelse med den kommende flerårsaftale.
For det første skal der være tid til det socialfaglige arbejde i Kriminalforsorgen. Ved at sætte ind med for eksempel uddannelse eller adfærdsbehandling kan vi mindske risikoen for, at løsladte begår ny kriminalitet. Det kræver tid til at skabe en tillidsfuld relation med hvert enkelt menneske og sikre en god overgang tilbage til samfundet.
For det andet skal politikerne sikre, at de kriminalitetsforebyggende tiltag også er til stede. Socialrådgiverne i Kriminalforsorgen oplever alt for ofte, at tilbuddene om for eksempel uddannelse eller afvænning mangler.
Endelig bør vi bruge alternativ afsoning som fodlænke i eget hjem med krav om beskæftigelse, uddannelse og/eller behandling i højere grad end i dag. Det vil tage noget af presset fra fængslerne og give bedre muligheder for at arbejde med at forebygge ny kriminalitet.
Det kræver politisk mod og vilje til at se virkeligheden i øjnene og sætte gang i det, der virker. Gør politikerne det, kan vi sammen begynde en tiltrængt genopretning af Kriminalforsorgen.