Stort tak for rigtigt godt skriv , relevant og meget passende i denne tid .
Den grønne omstilling er ikke et væksteventyr
Vi kan ikke substituere os ud af krisen ved at erstatte sorte biler med grønne biler, sorte kWh med grønne kWh og så videre. Hvis vi skal undgå de værste klimaforandringer, må vi gennemgå en samfundsændring ulig noget, vi har set før.Klimaet er kommet på dagsordenen alle vegne – og langt de fleste har forstået, at klimaforandringer er noget skidt, som vi må gøre noget ved.
Så hvad har klimaaktivisterne gang i? Hvorfor lægger vi ikke hysteriet til side og skåler for et ”job well done”?
Jeg er en del af Scientist Rebellion – et internationalt netværk af forskere og videnskabsfolk for omgående klimahandling. Og vi er ikke i tvivl om, hvorfor vi er her endnu!
Vand på vinflasker
For nok er det en kæmpe sejr, at klimahandling er kommet på dagsordenen i politik, i erhvervslivet, i skoler og i hjem – men det er et gigantisk slag i maven for klimabevægelsen (og for menneskets overlevelse på denne planet), at dén klimahandling, vi ser, i bedste fald er utilstrækkelig og i værste fald decideret klimaskadelig.
Når Aarhus Havn skal udvides for at øge kapaciteten til containerskibe, når vi laver nye rørledninger til transport af biogas, og når Danish Crown lancerer ”klimakontrollerede grise”, så lyder det fint og grønt, men det er det ikke. Det er vand på vinflasker, det er greenwashing i sin reneste form, og det understøtter hele årsagen til klimakrisen: vækst og profit som primære mål i samfundet.
Hvis vi skal undgå de værste klimaforandringer, må vi gennemgå en samfundsændring ulig noget, vi har set før.
Og dét er ikke et partipolitisk standpunkt – det er et videnskabeligt faktum. I Scientist Rebellion har vi allesammen en baggrund og et anker i videnskaben – og vi har læst og forstår, hvad FN’s klimapanel, IPCC, skriver i deres rapporter. Én af de allervigtigste konklusioner i den nyeste IPCC-rapport er, at der er brug for omfattende, strukturelle ændringer af samfundet – et opgør med det nuværende økonomiske system – for at forhindre de værste klimaforandringer.
Vi kan altså ikke substituere os ud af krisen ved at erstatte sorte biler med grønne biler, sorte kWh med grønne kWh og så videre. Hvis vi skal undgå de værste klimaforandringer, må vi gennemgå en samfundsændring ulig noget, vi har set før.
Ikke et væksteventyr
Tænk på Anden Verdenskrig og de ufattelige sociale forandringer, den medførte. Tænk på coronapandemien, og hvordan den vendte hele verden på hovedet. Og læs så sætningen igen: Hvis vi skal undgå de værste klimaforandringer, må vi gennemgå en samfundsændring ulig noget, vi har set før!
Vindmøller, elbiler, og klimakontrollerede grise er altså ikke løsningen – og den grønne omstilling er ikke et væksteventyr.
Det er ikke ambitiøs klimapolitik at ville have grønne indenrigsflyvninger i 2030. Det er ikke ambitiøst at ville reducere Danmarks direkte klimagasudledninger med 70 procent i 2030 uden at håndtere de meget større indirekte udledninger, som vi er årsag til gennem vores import at varer. Det er ikke ambitiøst at ville udvide Aarhus Havn for at understøtte shipping, og det er heller ikke ambitiøst at ville bygge en Lynetteholm til klimasikring af Københavns Havn.
For hver og én af de handlinger og mål understøtter business as usual og taler direkte ind i en ”grøn vækst”-dagsorden; de bygger på antagelsen om, at vi kan fortsætte vores liv, som det ser ud nu, langt ind i fremtiden.
Ekstremt langt fra Paris-aftalens mål
Vi er ekstremt langt fra at nå Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5°C – faktisk er vi på vej mod globale temperaturstigninger mellem 2°C og 4°C. Og hvis vi skal lave om på dét, skal vi – ifølge de 300 klimaforskere i FN’s klimapanel – modvækste.
Det betyder, at vores kompas skal rettes væk fra maksimering af profit og økonomisk vækst. Væk fra hamsterhjul, stress og overforbrug og hen mod mere fritid og lighed, bedre arbejdsforhold og stærkere forbindelser til hinanden og naturen.
Klimapolitik og -handling, der ikke involverer modvækst – eller degrowth – er altså ikke ambitiøs. Og så længe politikere og erhvervsliv ignorerer det faktum, vil vi i Scientist Rebellion råbe op – blandt andet gennem civil ulydighed og ved at konfrontere en regering, der tilgodeser de rige på bekostning af social retfærdighed, miljø og klima.
Inden vores næste klumme har vi haft et folketingsvalg – og vi håber, at også du vil gøre en indsats for, at vi denne gang får et klimavalg, der faktisk medfører ambitiøs klimahandling!
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.