Onsdag den 18. maj deltager flere toppolitikere fra EU og Danmark i Nordsøtopmøde i Esbjerg for at sætte fart på omstillingen fra såkaldt sort energi til grøn energi. EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen, Tysklands kansler Oluf Scholz og den danske statsminister Mette Frederiksen er blandt deltagerne.
Ganske vist skal politikerne snakke om, hvordan der kan sættes tempo i omstillingen fra såkaldt sort energi til grøn energi, men Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH Sydvestjylland ser det som en kærkommen anledning til at invitere til demonstration og protest mod de pressede vilkår for lønmodtagere på det europæiske arbejdsmarked.
Bliver det fremover politikerne, der skal fastsætte lønniveauet, så vil det undergrave den danske model, og vi frygter, at det vil blive laveste fællesnævner, der kommer til at gælde.
Brian Lyst, formand for FH Sydvestjylland
– Det er en oplagt mulighed for at gøre dem og offentligheden opmærksom på, hvad en EU-mindsteløn vil få af konsekvenser på arbejdsmarkedet. Ikke nok med at det vil udhule overenskomsterne, det vil også gå ud over velfærden, siger Brian Lyst, formand for FH Sydvestjylland, til Arbejderen og tilføjer:
– Det vil skabe alvorlige og bekymrende problemer på arbejdsmarkedet, og det fylder alt, alt for lidt i den politiske diskussion.
En spillebane til de gule
I Danmark bliver lønnen, som det er nu, aftalt ved forhandlinger mellem parterne på arbejdsmarkedet – de overenskomstbærende fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer.
– Bliver det fremover politikerne, der skal fastsætte lønniveauet, så vil det undergrave den danske model, og vi frygter, at det vil blive laveste fællesnævner, der kommer til at gælde, lyder det fra Brian Lyst.
Den sydvestjyske FH formand mener endvidere, at en lovbestemt mindsteløn vil give de såkaldte gule organisationer en bane at spille på, som de ikke har i dag, hvor de ikke har nogen eller kun ganske få overenskomster.
Vi hænger på til det sidste
Blandt rækken af talere på demonstrationens program står Allan Busk. Han er formand for 3F Aalborg, der i december 2021 var med til at starte det faglige initiativ Stop EU’s mindsteløn.
Det skete, efter at først EU-parlamentets Beskæftigelsesudvalg i november sidste år og siden et flertal i EU-parlamentet gav grønt lys til at gå videre med reglerne for en europæisk mindsteløn. Torsdag den 13. januar gik kampen ind i næste fase, da der blev holdt det første såkaldte trilogmøde mellem Ministerrådet, Kommissionen og EU-parlamentet.
– Vores medlemmer, arbejdsgiverne og den danske befolkning er imod EU’s mindsteløn. De danske politikere siger også, at det ikke kommer til at ske, men der er et enormt pres i EU-systemet for at indføre det, så vi læner os ikke tilbage, siger Allan Busk til Arbejderen.
Planlægger demo i Bruxelles
Han fortæller, at netværket bag ‘Stop EU’s mindsteløn’ arbejder på en demonstration i Bruxelles på et passende tidspunkt.
På spørgsmålet om, hvorvidt det nytter at fortsætte kampen imod en EU’s mindsteløn, når et flertal i EU-systemet støtter, siger Brian Lyst:
– Man kan altid stille spørgsmålet, om det nytter noget, men undlader man at gøre noget, så var vi ikke nået dertil, hvor vi er i dag. Jeg mener, at så længe der ikke er underskrevet eller aftalt noget konkret, så har vi en forpligtelse til at kæmpe imod, ikke mindst af hensyn til de kommende generationer.
Erfaringer fra Tyskland og England
Ud over Allan Busk, så står også Emil Olsen, formand for Murersvendenes Brancheklub Nordjylland, og Jakob Lykke, formand for 3F Esbjerg Transport, på talerlisten ved onsdagens demonstration. Det samme gør Jacob Day, der er arbejdsmand og har boet i England i over 30 år, og en repræsentant for DGB i Tyskland. Begge kan berette om forringelser af løn- og arbejdsvilkår med den konsekvens, at stadig flere er blevet tvunget til at have to-tre jobs om dagen for at kunne forsørge sig selv og deres familier.
– På en måde er demonstrationen en form for oplysningsmøde. Alt for få ved, hvilke konsekvenser det vil få for forholdene på arbejdsmarkedet, hvis politikerne får lov at bestemme lønnens størrelse, siger Jakob Lykke til Arbejderen.
Han slutter med en opfordring til at møde op i Byparken i Esbjerg onsdag den 18. maj klokken 14 til 17 og slutte op om ‘Ordnede forhold for kommende generationer’. Og samtidig sige nej til EU’s mindsteløn, working poor, to-tre jobs dagligt og nej til udhuling af overenskomsterne.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.