På søndag den 15. maj skal det svenske regeringsparti Socialdemokraterna tage stilling til, om partiet vil gøre op med politiske løfter og landets neutralitet ved at melde Sverige ind i NATO.
Den svenske højrefløj siger ja til NATO-medlemskab, mens venstrefløjen traditionelt har sagt nej. Hvis Socialdemokraterna ændrer holdning, vil der være flertal for NATO-medlemskab i Sveriges parlament.
Hvis Sverige kommer i besiddelse af atomvåben, vil det selvfølgelig betyde, at vi ikke kan være en stemme for at afskaffe atomvåben i verden.
Marcus Jönsson, udlandsredaktør for Proletären
Ifølge Marcus Jönsson, udlandsredaktør for den svenske avis Proletären og medlem af Kommunistiska Partiets landsledelse, er det tydeligt, at Socialdemokraterna vil udnytte krigen i Ukraine til at kaste Sverige ind i militæralliancen oven på “en såkaldt demokratisk proces, der har varet omkring to uger”.
Argumentet for at melde Sverige ind i NATO lyder på, at medlemskabet vil gøre landet mere sikkert. Men store dele af venstrefløjen forudser derimod, at det både vil tvinge Sverige til at besidde atomvåben og samtidig gøre landet til et territorium, hvorfra USA kan føre krig mod Rusland.
I weekenden vil der på tværs af landet blive gennemført demonstrationer mod svensk NATO-medlemskab. Men det socialistiske Vänsterpartiet er angiveligt ved at tale sine medlemmer fra at deltage i demonstrationerne, fordi kommunisterne er medarrangører.
Socialdemokrater skifter paradigme
På Socialdemokraternas seneste kongres i november 2021 sagde Peter Hultqvist, Sveriges forsvarsminister, følgende om svensk medlemskab af NATO:
“Der vil ikke være nogen ansøgning om medlemskab, så længe vi har en socialdemokratisk regering. Jeg vil bestemt aldrig, så længe jeg er forsvarsminister, være med i sådan en proces. Det kan jeg garantere for alle”.
Men garantien varede tilsyneladende ikke længe. Da Hultqvist blev interviewet af Sveriges Radio den 10. maj, sagde forsvarsministeren, at hvis Sverige og Finland bliver medlemmer af NATO, “så er effekten, at vi bliver stærkere sammen. Det er noget, der kan ske, hvis vi vælger at gå med i NATO.”
– Alt peger på, at de vil sige ja til NATO oven på en såkaldt demokratisk proces, der har varet omkring to uger, siger Jönsson til Arbejderen.
“Man kører folk over”
Marcus Jönsson kritiserer, at Socialdemokraternas oplysningsarbejde op til beslutningen begrænser sig til et “tre-fire siders langt spørgeskema” udsendt til partiets medlemmer, samt et digitalt zoommøde for 2000 medlemmer, der ikke kunne stille spørgsmål, men blot måtte lytte til, hvorfor partiets ledelse mente, at svensk NATO-medlemskab var en god idé.
Kent Vilhelmsson, medlem af Socialdemokraterna, fortæller desuden den svenske avis Expressen, at Socialdemokraternas medlemmer havde indsendt 450 kritiske spørgsmål forud for zoommødet, men at ingen af spørgsmålene blev læst op eller besvaret.
Selv Göran Greider, redaktør for den socialdemokratiske avis Dala-Demokraten og medlem af Socialdemokraterna, rejser hård kritik af partiets beslutningsproces. Han mener, at “det går for stærkt”, og at “man kører folk over”.
– Dialogen er et spil for galleriet. Det er for at legitimere en principiel beslutning, der allerede er truffet… Jeg har talt med medlemmer af parlamentet, der var imod NATO-medlemskab for bare et par uger siden – nu er de for, og man hører altså, at de har det dårligt. Partipisken vinder stenhårdt, siger Greider til Expressen.
Frygten for Rusland
Marcus Jönsson oplyser, at den svenske højrefløj og nu også Socialdemokraternas ledelse bruger Ruslands invasion af Ukraine som begrundelse for, at Sverige bør melde sig ind i NATO.
– Nogle af dem vil simpelthen være på “den gode side”, hvilket altså vil sige at være på hold med USA, siger Jönsson og fortsætter:
– Men de siger også, at det vil gøre Sverige mere sikkert, at NATO udelukkende er en forsvarsalliance, og at hvis Rusland angriber Sverige nu, så vil vi ikke kunne være sikre på, at der er nogen, som vil hjælpe os.
Men ifølge Jönsson er det altså Socialdemokraterna, der står over for den sværeste opgave, fordi partiet skal forklare, hvorfor det pludselig har ændret holdning.
– Socialdemokraterna bliver ved med at gentage, at krigen i Ukraine udgør en komplet ny sikkerhedsmæssig situation i Europa, og at det er den første krig på europæisk territorium side Anden Verdenskrig. De husker altså ikke krigen i Jugoslavien, hvor NATO bombede Serbien i 1999, kritiserer han.
Verden kan miste en stemme imod atomvåben
Modsat Socialdemokraternas ledelse mener resten af Sveriges venstrefløj fortsat, at Sverige skal bevare sin over 200 års lange sikkerhedspolitik, der betyder, at Sverige er en ikke-allieret stat i fredstid og neutral i krigstid.
Fremfor at gøre Sverige til et mere sikkert land peger de på risikoen for, at Sverige vil blive brugt som en territorium, hvorfra NATO kan føre krig mod Rusland.
Et af venstrefløjens primære argumenter er desuden, at et svensk NATO-medlemskab vil føre til atomvåben på svensk territorium. Dét er en side af sagen, som højrefløjen forsøger at nedtone, fortæller Marcus Jönsson.
– Hvis Sverige kommer i besiddelse af atomvåben, vil det selvfølgelig betyde, at vi ikke kan være en stemme for at afskaffe atomvåben i verden, hvilket Sverige ellers plejede at være, siger han.
Samlet protest eller fragmenteret venstrefløj?
Udsigten til, at Socialdemokraterna vil beslutte at melde Sverige ind i NATO, har altså udløst modstand på landets venstrefløj, der i øjeblikket organiserer weekendens demonstrationer mod svensk NATO-medlemskab på tværs af landet.
Her har blandt andre det socialistiske parti Vänsterpartiet (med 21 mandater i parlamentet) og Kommunistiska Partiet været aktive i det netværk, der organiserer protesterne.
– Men nu bliver vi ved med at få signaler fra forskellige steder i Sverige om, at Vänsterpartiet alligevel ikke vil deltage i protesterne på grund af tilstedeværelsen af os fra Kommunistiska Partiet, fortæller Marcus Jönsson.
– Vi har fået at vide, at Vänsterpartiets ledelse har ringet rundt til deres forskellige lokalafdelinger, der planlagde at demonstrere med os, og fortalt dem, at det skulle de ikke, fortsætter han.
Det handler om, at Vänsterpartiets ledelse ikke vil blive set protestere sammen med kommunister, da der er valg i september, forklarer Jönsson og tilføjer:
– Med et NATO-medlemskab bliver Sverige trukket endnu længere ind i USA-imperialismen og bliver nødt til at deltage i USA’s krig. I denne alvorlige situation bør alle fredsvenner og venstrefløjskræfter i stedet samarbejde i modstanden mod NATO, uanset partitilhørsforhold.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.