Fredag den 6. maj skød klimabevægelsen Extinction Rebellion oprøret Vendepunktet i gang med en blokade af broerne til Slotsholmen, hvor Christiansborg ligger.
Lige siden har hver dag budt på nye klimaaktioner med brug af civil ulydighed og krav om handling nu.
– Det er svært at se ind i en fremtid, hvor et altødelæggende kollaps af klima og økosystemer vil få ubegribelige sociale og økonomiske konsekvenser uden at gøre noget. Hvis der skal ske ændringer, så må vi i Danmark tage det nødvendige ansvar og handle for både vores fælles fremtid og for de millioner i det globale syd, som allerede lider under klimakrisens konsekvenser, siger Ida Dalsgaard Nicolaisen, klimaaktivist og talsperson for Extinction Rebellion om baggrunden for Vendepunktet.
En række forskellige organisationer og bevægelser er med i oprøret som for eksempel Ungdommens Klimaoprør, Global Aktion, Bedsteforældrenes Klimaaktion, Greenpeace, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Scientists Rebellion og Arternes Ambassade København.
Oprøret har fire krav: Stop al ny fossil infrastruktur. Byggestop på al natur. Opdatér demokratiet med ægte borgerting med mandat. Stop for den politik, der driver mennesker på flugt.
Blokade af Slotsholmen
Med blokaden af Slotsholmen ville klimaaktivisterne gøre det klart over for folketingspolitikerne, at de kræver handling nu.
– Når vi blokerer Slotsholmen, er det for at vise vores desperation over den manglende handling på klima- og biodiversitetskrisen. Det er tid til et vendepunkt, hvor beslutningstagerne på Christiansborg tager borgerne alvorligt og skaber de nødvendige forandringer, udtaler Nynne Juul, talsperson for Extinction Rebellion.
– Allerede nu koster klimakrisen liv og skaber katastrofer verden over. I denne livstruende situation lukker vores politikere øjnene og giver store rabatter til forurenerne og ignorerer danskernes ønske om en gennemgribende og retfærdig klimapolitik, tilføjer hun.
Som en del af en løsning peger aktivisterne på et borgerting, der har reel politisk beslutningskraft. Aktivisterne er utilfredse med det nuværende borgerting, hvis klare anbefalinger bliver overhørt.
Klimamarch
Oprørets anden dag bød på en klimamarch gennem de københavnske gader for en solidarisk flygtningepolitik. Ifølge arrangørerne deltog mindst 500.
Marchen sluttede med en blokade af krydset ved Forsvarsministeriet og Danske Bank i indre København. Omkring 40 rebeller fra Extinction Rebellion blokerede vejbanen mellem Holmens Kanal og Holbergsgade i protest mod de ødelæggelser og menneskerettighedskrænkelser, som dansk politik og dansk erhverv efter deres mening har påført andre dele af verden.
– Vi lever i et land, hvis klimapolitik, økonomiske politik og forsvarspolitiske samarbejder sender mennesker på flugt og slår dem ihjel. Ved ikke at tage den globale klimakrise seriøst, ødelægger vi lige nu levegrundlaget for massevis af mennesker og tvinger dem på flugt. Det skal stoppe nu, siger Sarah Svensson, talsperson for demonstrationen.
At aktivisterne blokerede foran netop Danske Bank og Forsvarsministeriet var ikke tilfældigt. Ifølge Oxfam IBIS har Danske Bank investeret 58 millioner kroner i våben til Saudi-Arabien og mere end 65 milliarder kroner i fossilindustrien, herunder i gasudledningsprojekter i Mozambique.
Aktion mod byggeri på Amager Fælled
Søndagens aktion var rettet mod planerne om at bygge en hel ny bydel med boliger til omkring 5000 mennesker på Amager Fælled. Bag aktionen stod Extinction Rebellion og Arternes Ambassade København.
De kræver byggestop på natur i en situation, hvor vi står midt i den sjette masseuddøen af arter.
“Danmark er sammen med Bangladesh verdens mest opdyrkede og bebyggede land, og vi er næstværst i Europa til at beskytte vores vilde natur. Vi har mindre end én procent af vores areal prioriteret til biodiversitet. Hvis Socialdemokratiet lever op til sine valgløfter, når vi op på tre procent, og vi skal have mindst tredive procent for at vende biodiversitetskrisen. Listen af truede og uddøde arter stiger hvert år, og årsagen er primært, at arternes levesteder forsvinder og fragmenteres”, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.
Deltagerne i aktionen på Amager Fælled tegnede på det såkaldte klagehegn omkring det planlagte byggeområde og satte røde fingeraftryk som symbol på, at byggeriet har kostet blod for den fredede og habitatsbeskyttede stor vandsalamander, der lever på byggeområdet.
Protest mod udvidelse af lufthavnen
Mandag havde oprøret fokus på den stærkt forurenende luftfart og protesterede mod planerne om at udvide Københavns Lufthavn i Kastrup.
En gruppe aktivister besatte indgangshallen, mens to andre aktivister forsøgte at komme ind på landingsbanen med heliumballoner bundet fast til kroppen. De to blev dog hurtigt stoppet.
Foran lufthavnen sang andre protestsange mod udvidelsen, og nogle hængte et banner op.
Over en højtaler lød følgende besked: “Kalder alle passagerer. Københavns lufthavn har længe planlagt at udvide lufthavnen. Men på grund af klimakrisen har vi valgt at aflyse udvidelsen. Klimakrisen er en humanitær katastrofe, og vi er nødt til at handle nu. Derfor er vi stolte af at fortælle, at vi aflyser udvidelsen og lukker lufthavnen permanent indenfor 24 timer. Vi ønsker alle en god dag.”
“Det er stik imod regeringens klimahandlingsplan at udvide lufthavnen, da det vil øge lufthavnens udledning af drivhusgasser. Luftfart er den mest energitunge transportform, der eksisterer, men udelades oftest af regeringsmål og klimapolitik, for eksempel håndteres udledning fra luftfart ikke af Parisaftalens mål”, skriver Extinction Rebellion i en pressemeddelelse.
Krav om stop for animalsk landbrug
Den 10. maj var det landbruget, der stod for tur. Aktivister blokerede vejen foran Axelborg , hvor en række af de største landbrugsorganisationer holder til. Bag aktionen stod Animal Rebellion, der er en søsterorganisation til Extinction Rebellion.
Et stort banner med teksten “Animalsk landbrug = klimakollaps. Plantebaseret fødevaresystem nu!” blev kastet ud fra bygningen.
– Det animalske landbrug ødelægger ikke bare klima og biodiversitet, det er også ekstrem dyremishandling. Vi sætter sansende, følende væsener ind i små bure, skamavler dem, skærer deres haler af, stjæler deres børn, sætter dem i gaskamre og strømbade, skyder dem med boltpistoler og skærer deres halse over. Derfor kræver Animal Rebellion, at dansk landbrug omlægges til 100 procent plantebaseret snarest muligt og senest i 2025. Al den jord, der frigøres ved omlægning til plantebaseret landbrug, skal udlægges til vild natur, udtaler en af aktivisterne, Simon Jensen.
Solidaritet med flygtninge
Onsdagens aktion havde ligesom lørdagens march fokus på, hvordan det globale nords overforbrug og klimasvineri rammer verdens fattigste lande og skaber flygtninge, som den rige del af verden efterfølgende nægter at tage ansvar for.
Aktivister låste sig fast i et kram på stien op til Integrationsministeriet.
“Grådighed efter energi, profit og dominans i de økonomisk rige lande giver næring til krigene omkring os. Olie- og gaskrige, krige om naturressourcer og krige bare for at sælge våben. Disse krige er alle drevet af et system, som tvinger folk på flugt. Det er derfor vores ansvar at tackle klimakrisen ved roden: Det globale kapitalistiske system, der fremmedgør os fra vores værdier og kun handler om meningsløs profit”, konkluderer Extinction Rebellion.
Vendepunktet fortsætter i hvert fald til på fredag, hvor der er aktion ved det officielle klimatopmøde i København.
Torsdag er oprøret rettet mod Lynetteholm, den kunstige halvø der er planer om at bygge i Øresund ud for Københavns Havn.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.