Har vi slet ikke lært af coronakrisens vigtigste lektion? Lyt nu til videnskaben!
Min bøn til regeringen er, at den må huske de vigtige lektioner fra coronakrisen: Lyt til eksperterne, gå forrest, og vis lederskab! Lad os behandle klimakrisen som en mindst lige så presserende krise, der kræver mindst lige så drastisk handling.Corona var en samfundsomvæltende krise, som især i begyndelsen var en meget skræmmende tid, idet vi gik en usikker fremtid i møde.
Dog har jeg stort set under hele krisen følt mig i trygge hænder. Hvorfor? Fordi regeringen viste stærkt lederskab og lyttede til eksperterne.
Når eksperterne vurderede, at der igen var brug for restriktioner for at holde smitten nede, blev der indført restriktioner – også selvom det var ubelejligt for alle danskeres hverdag, kostede mange jobs og generelt havde mange negative konsekvenser for danskerne.
Netop derfor forarger regeringens stadige manglende handlen på klimakrisen mig virkelig meget. To ekstremt vigtige videnskabelige rapporter er udkommet her inden for de sidste par måneder: Den nye IPCC-rapport, der vurderer klimakrisens påvirkning især i forhold til klimatilpasning og sårbarheder, og Klimarådets statusrapport, hvor rådet vurderer regeringens klimaindsats.
Forsinkelse betyder død
IPCC-rapporten, der er skrevet af hundredvis af eksperter bosat over hele verden, kortlægger sagligt de brutale konsekvenser af vores manglende handlen på klimakrisen.
Den konkluderer, at diverse tropesygdomme grundet stigende temperaturer vil komme til Europa med vores nuværende klimaindsats. At omkring 3,5 milliarder mennesker, næsten halvdelen af Jordens befolkning, allerede lever i ekstremt udsatte områder, der vil blive ramt hårdt af klimaforandringer. At op mod 14 procent af Jordens arter risikerer at blive udryddet – bare ved en 1,5-graders temperaturstigning. At Danmark vil være på et højt risikoniveau i forhold til havvandsstigninger og oversvømmelser – bare ved en 1,5-graders stigning.
Rapporten ender med de dystre ord:
“Enhver yderligere forsinkelse af en samordnet, foregribende global indsats for tilpasning og lindring vil gå glip af en kort og hurtigt lukkende mulighed for at sikre en levedygtig og bæredygtig fremtid for alle.”
Derudover udtalte generalsekretær i FN Antonio Guterres ved rapportens offentliggørelse: “Forsinkelse betyder død”. Enhver udsættelse bringer os altså tættere på døden – for planter, dyr og mennesker.
Hvordan vil Danmark nå sine mål?
Næsten samtidig udkom Klimarådets statusrapport, og hvis man lægger konklusionerne af både IPCC og Klimarådets rapporter sammen, tegner der sig et meget skræmmende billede.
Klimarådet konkluderer nemlig, at den danske regering for andet år i træk ikke anskueliggør, hvordan den vil kunne nå vores klimamål.
Kan det have noget at gøre med Socialdemokratiets vælgerbase, hvor over en fjerdedel af deres vælgere til folketingsvalget var over 70 år gamle, og kun 5,7 procent var unge mellem 18-24?
Jeg synes, det er enormt skræmmende, at det land, der skulle forestille sig at være det bedste i verden i forhold til grøn omstilling, ikke engang kan vise vejen til, hvordan man når sine mål.
Hvordan skal vi nogensinde holde os under de 1,5-grader, hvis et land som Danmark, der har alle økonomiske og teknologiske muligheder for at omstille sig med det samme, ikke leverer tilstrækkelig klimaindsats?
Hvorfor ville vi gerne lytte til eksperterne og handle på det, de fortalte os, da det handlede om corona, men ikke når det kommer til klimaet?
Vi skal også passe på de unge
Personligt skræmmer klimakrisen mig en milliard gange mere, end coronakrisen gjorde – hvilket nok er meget naturligt min alder taget i betragtning. Kan det have noget at gøre med Socialdemokratiets vælgerbase, hvor over en fjerdedel af deres vælgere til folketingsvalget var over 70 år gamle, og kun 5,7 procent var unge mellem 18-24?
Under corona viste regeringen stærkt lederskab, traf de svære, men rigtige beslutninger, fandt de nødvendige penge, handlede ansvarligt – på baggrund af videnskaben! Har vi slet ikke lært noget af coronakrisens vigtigste lektion?
Klimaeksperterne bliver ved med at fortælle os, at vi aldrig har haft mere travlt med omstillingen, end vi har nu. Hvert ton CO2, vi sender ud i atmosfæren, gør det sværere og dyrere for alle fremtidige generationer, og hvert ton CO2 koster liv lige nu i det globale syd!
Under corona talte man meget om samfundssind og det moralske aspekt – denne gang handler det bare om at passe på de unge (og alle kommende generationer) i stedet for de ældre. Jeg savner den diskussion – og at vi faktisk tager eksperternes advarsler seriøst.
Så min bøn til regeringen er, at den må huske de vigtige lektioner fra coronakrisen: Lyt til eksperterne, gå forrest, og vis lederskab! Lad os behandle klimakrisen som en mindst lige så presserende krise, der kræver mindst lige så drastisk handling.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278