Lad dig ikke lokke eller true til at afskaffe forsvarsforbeholdet
EU-tilhængerne ønsker at skabe en illusion om, at hvis vi skal samarbejde med andre europæiske lande om opgaver, der rummer sikkerhed og forsvar, så kræver det, at forbeholdet afskaffes. Det er naturligvis noget vrøvl.Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?
Det at sende unge mennesker afsted i krig er en alvorlig sag. Og så alvorlig at beslutninger om sådanne aktioner bør træffes i København, ikke i Bruxelles.
Det er teksten, der vil møde dig, når du den første juni skal sætte krydset og være med til at bestemme, om forbeholdet er kommet for at blive eller skal fjernes. Det oprindelige spørgsmål nævnte hverken EU, forbeholdet, eller at noget skulle afskaffes. Det handlede kun om, om du synes, Danmark skal deltage i samarbejde om sikkerhed og forsvar med andre europæiske lande.
Det man ønsker fra tilhængerside er at skabe en illusion om, at hvis vi skal samarbejde med andre europæiske lande om opgaver, der rummer sikkerhed og forsvar, så kræver det, at forbeholdet afskaffes.
Det er naturligvis noget vrøvl. Spørg dig selv, om Danmark ikke har deltaget i arbejde omkring sikkerhed og forsvar med andre lande i al den tid, forbeholdet har eksisteret. Det har vi, og det giver sig selv. Forbeholdet handler jo ikke om, om man kan samarbejde med andre. Det handler om, om vi kan deltage i arbejdet med et EU-flag på uniformen som en del af en EU-kampgruppe. Og det kan vi ikke. Hvilket er ganske fornuftigt.
Det at sende unge mennesker afsted i krig er en alvorlig sag. Og så alvorlig at beslutninger om sådanne aktioner bør træffes i København, ikke i Bruxelles.
Måske ved du det allerede? Måske blev du opmærksom på det, da Jakob Ellemann skulle give et eksempel på, hvad forsvarsforbeholdet har forhindret. Her nævnte han, at der for nogle år siden har været en EU-mission i Ukraine, hvor Danmark ikke kunne være med. Dette brugte han som eksempel på, at Danmark var blevet forhindret af sit forbehold. Desværre for ham var der en spørger, der vidste, at Danmark har deltaget i en fuldstændig tilsvarende mission samme tid, samme sted, blot som en del af NATO.
Og sådan vil det vise sig, når der kommer flere eksempler: Nej, Danmark har ikke deltaget i en EU-ledet militær mission. Men de steder, Danmark har ønsket at indgå i arbejdet, har man fundet missioner gennem andet internationalt samarbejde og været med.
Før du vælger at droppe forbeholdet og betale et fuldstændigt ukendt beløb fremadrettet til EU’s militære eventyr, kan du jo prøve at google de samarbejder, Danmark allerede deltager i, og spørge dig selv, om du ikke er så rigeligt dækket ind. Særligt hvis du er typen, der tænker, at der findes mere opbyggelige ting for et samfund at bruge ekstra penge på end miner og missiler.
De fleste ved, at Danmark er med i NATO, men kender du også European Intervention Initiative, kaldet EI2? Kender du Joint Expeditionary Force, kaldet JEF? Eller hvad med Framework Nations Concept, altså FNC? Og NORDEFCO? Her er der tale om europæisk samarbejde om sikkerhed og forsvar, som Danmark allerede deltager i, helt uden at forbeholdet giver problemer. Derudover deltager vi løbende i FN’s fredsbevarende missioner.
Kan vi være enige om, at du lige googler det? Læser det med småt? Og så prøver at overveje om du ikke er nok i tvivl om tilhængernes motiver til lige at tænkte dig om en ekstra gang, før du lader dig lokke eller true til at afskaffe forsvarsforbeholdet.