Gå med murerne til overenskomstkamp – for nedsat arbejdstid og hævelse af mindstelønnen.
Sådan stod der på det banner, som fredag eftermiddag i sidste uge vakte opsigt i gaderne i Aalborgs midtby. Banneret var forrest i et optog bestående af 40-50 murersvende fra Aalborg, Randers, Holstebro og Aarhus.
Fra de solbeskinnede fortovscafeer og barer kunne weekendglade mennesker se til, mens 40-50 murersvende med masser af røde faner defilerede forbi til akkompagnement af tonerne fra musiker Mikael K’s sang Mureresvendenes fællessang.
VI’ MENNESKER – VI’ IKKE MASKINER
VI ER MURERSVENDE AF ÅND
VI STÅR SAMMEN I ALLE DØGNETS TIMER
BAG EN ARBEJDERS KNYTTEDE HÅND
– Vi vil vise, at vi er klar til de kommende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked. Og vi tænkte, at det her kunne skabe lidt opmærksomhed, forklarer Emil Olsen, formand for Murersvendenes Brancheklub Nordjylland, til Arbejderen:
– Vores krav til OK23 er en forhøjelse af mindstelønnen. Både for at løfte de lavestlønnede og som en sikring mod social dumping. Og så vil vi have den ugentlige arbejdstid sat ned for at mindske nedslidning.
Gennemsnittet af mindstelønnen i byggeriets overenskomster ligger på 137,96 kroner i timen, og murernes lidt højere nemlig godt 150 kroner. Men i Nordjylland ligger den reelle aflønning på omkring 200 kroner i timen, som murersvendene forhandler sig frem til med afsæt i de muligheder, der er indbygget i overenskomsten.
– Vi ser en tendens til, at stadig flere firmaer aflønner især de udenlandske håndværkere med overenskomstens mindstesats. Det er underbetaling med overenskomsten i hånden, og det skal vi til livs, mener Emil Olsen og hans murerkollegaer fra de andre jyske byer.
Nikolaj Wolter har taget turen fra Aarhus for at medvirke i overenskomstaktionen i Nordens Paris. Han er formand for murerlærlingene i 3F Aarhus Transport, Logistik og Byg og er selv tredjeårs murerlærling.
– Kravet om en højere mindsteløn er et solidarisk krav, fordi det kan hjælpe den udenlandske arbejdskraft. De kommer hertil uden at kende vores arbejdsmarked, regler og systemer, så de er nemme ofre for underbetaling, siger den 21-årige murerlærling tl Arbejderen.
Han mener kun, det er ret og rimeligt, at udenlandske murere får samme løn som deres danske kolleger.
Henrik Sachse er medlem af bestyrelsen i den nordjyske murerbrancheklub. Han er helt enig i, at det er kravet om højere mindsteløn, der skal satses på ved overenskomstforhandlingerne – også selvom han ikke selv får direkte gavn af det, fordi han er på akkord og har en væsentlig højere løn.
– Arbejdsgiverne tjener penge som aldrig før, men jeg ved da også godt, at de vil bruge argumenter som, at priserne på materialer stiger, og det samme gør el og brændstof, så de har ikke så meget at gøre godt med. Sidste gang brugte de corona, siger Henrik Sachse.
Ved de forrige overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked var byggeriet blandt de områder, der ikke var faldet på plads, da covid-19 stoppede de fysiske forhandlingsmøder og de aktiviteter, som indtil da havde bakket de faglige forhandlere op. Corona påvirkede sidste del af forhandlingsforløbet og satte også sit præg på den efterfølgende afstemning om overenskomstresultaterne.
Læs også
– De har altid en undskyldning for, at vi skal holde igen. Men den her gang skal arbejdsgiverne til lommerne, lyder det med eftertryk fra Sachse.
Murersvenden har inviteret Allan Busk, formand for 3F Aalborg, til at sige et par ord, inden demonstrationen gennem byen sættes gang. Han er klar i spyttet:
– De rigeste har tjent penge under coronaen som aldrig før. Og ved I hvad? De penge skal vi have fat i den her gang. Og det opnår vi gennem det, som I viser her i dag, nemlig sammenhold.
Sammenhold og aktivitet skal skabe resultater
Allan Busk gjorde det klart, at uden faglige aktiviteter og opbakning til forhandlerne, så er det alt andet lige sværere at opnå gode overenskomstresultater.
– Så det er godt at se jer. Det er jer, der giver os rygstødet, når vi sidder over for arbejdsgiverne i forhandlingslokalerne. Jeg ved, at I er klar, og jeg ved, at I er der, når det er nødvendigt.
Inden murersvenden satte optoget i gang, nåede den nordjyske 3F-formand at taler dunder mod politikernes beslutning om, at pensionsalderen skal stige i takt med, at den gennemsnitlige levealder stiger. Han lod forstå, at han bliver både harm og gal i skralden, når politikerne siger, at pensionsalderen kan stige, uden at det giver problemer.
– Det gælder i hvert fald ikke for jer murere og en masse andre 3F’ere, så den kamp er ikke slut endnu, lovede Allan Busk og konkluderede, at han også her regnede med at have murerne bag sig.
At tyde på reaktionerne så vil han ikke blive skuffet. Med den nuværende pensionsalder når hver fjerde murer aldrig at nyde alderdommen sammen med familien.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.