Tak for spændende beretning. Som medlem af socialdemokratiet synes jeg, det var flovt at læse om borgmesterens lystighed
Venlig hilsen
Poul Chr. Tulinius
Afkapitaliser boligmassen i Aarhus
På det seneste byrådsmøde i Aarhus stillede Enhedslisten ændringsforslag om at bevare billige boliger billige og fortsat ejet af fællesskabet og sætte nedrivninger af folks hjem i bero. Ingen af ændringsforslagene blev vedtaget.Jeg har været til mit første byrådsmøde som stedfortræder for tre sygemeldte enhedslistebyrådsmedlemmer i Aarhus. Et møde med mange boligpolitiske punkter på dagsordenen, hvor borgmesteren på et tidspunkt konkluderede fra talerstolen, at: “Enhedslisten vil afkapitalisere boligmassen i Aarhus … Ha ha ha”.
Hvilket jeg blev belært om fra en radikal byrådskollega, at jeg skulle smile til den slags morsomheder fra borgmesteren. Hvis jeg skulle smile til det, skulle det være af, at det er da et godt slogan, borgmesteren der forærede os.
Faktisk kunne jeg have sendt den tilbage til ham selv med en passus om, at vi har lært at afkapitalisere boliger af socialdemokratiske ministre i 20’erne, der dengang drog til Aarhus, og belærte byrådet om, at boligen er alt for vigtig en sag for arbejderklassen til at overlade til kapitalister.
Der var en del at se til for Enhedslisten enmandshær på byrådsmødet med forslag og udtalelser. For mange indstillinger handlede om at gøre billige boliger dyrere og gøre fællesskabsejede boliger til privatejede boliger.
Vi venter spændt på svarene, der kan hjælpe os til at afkapitalisere boligmassen i Aarhus.
Enhedslisten stillede ændringsforslag til at bevare billige boliger billige og fortsat ejet af fællesskabet og ved at sætte nedrivninger af folks hjem i bero.
Ingen af ændringsforslagene blev vedtaget.
En lokalplan udelukkende indeholdende nedrivning af seks boligblokke i Gellerup blev sendt i offentlig høring, med en mindretalsudtalelse fra Enhedslisten om at kommunen er ansvarspådragende ved ikke at stille nedrivningerne i bero, mens retssagerne, beboerne og afdelingsbestyrelsen, har anlagt mod kommunen, kører.
Lov på vej for nedrivningsdømte boliger til at huse (ukrainske) flygtninge
Enhedslisten, Nye Borgerlige og Venstre havde stillet forslag om at sætte nedrivningerne i bero for at anvende boligerne til husning af ukrainske flygtninge. Heller ikke det blev vedtaget. Vi måtte lægge øre til megen nedgørende tale: Ville vi være bekendt at bede ukrainske flygtninge bo i en “ghetto”? Hvordan kunne Enhedslisten godtage at erstatte brunøjede med blåøjede? Hvordan kunne Enhedslisten være med til at bremse byggeri af en ny skole?
Nu er der en hastelov på vej, som gør det faktisk muligt for kommunen at bruge nedrivningsdømte huse i udsatte boligområder til at huse flygtninge i. Den kommer naturligvis til at indgå i den byge af høringssvar, Almen Modstand sætter gang i.
Enhedslisten stillede forslag om at højne andelen af almene boliger i Aarhus ved at stille krav om en højere procentandel af almene boliger ved nybyggeri end de 25 procent som planloven hjemler ret til i dag, og som en indstilling om en plan for alment boligbyggeri holdt sig til. Da boligmassen i dag i Aarhus indeholder 27 procent almene boliger, vil et mål på 25 procent således være med til at sænke procentdelen af almene boliger. 25 procent mener vi er for uambitiøst, og nævnte, at vi i Enhedslisten har et mål om, at boligmassen i Danmark skal bestå af 50 procent fælleskabsejede boliger.
Det var denne ambition, borgmesteren fandt morsom.
Venter på svar
Venstres ordfører mente ikke, Enhedslisten kunne være bekendt at “komme stikkende” med et ændringsforslag om at stille salg af billige kommunale (ældre)boliger i bero for at anvende dem til udlejning til de mere end 500 hjemløse, de ventende på kommunens akutte boligliste, til bofællesskaber for psykisk lidende og handicappede og til de mange flygtninge, der ventes.
Salget blev besluttet for indstilling til en boliggruppe. En anden sendt i udvalg. Vi venter spændt.
Planen for placering af almene boliger blev ligeledes sendt i udvalg med en række spørgsmål fra Enhedslisten til mulighederne for rent faktisk at opføre flere almene boliger inden for omkostningsmaksimummet. Sagen er, at byggeomkostninger er steget, så det meste almene boligbyggeri er gået i stå.
Vi venter spændt på svarene, der kan hjælpe os til at afkapitalisere boligmassen i Aarhus.