I et halvt århundrede har han beriget menneskenes verden med sine tegninger fra fuglenes og naturens verden. 19. april fyldte han 70.
Et sjældent naturtalent. Og ikke bare som fugletegner. Også skribent, naturiagttager med mere. Ikke universitetsuddannet forsker, men har hele sit liv autodidakt demonstreret de ypperste forsker- og formidlingskompetencer.
Født i Brabrand ved Århus.
Over 1000 – illustrerede – fugleture til Brabrand Sø, der lagde grundstenen til hans liv med millioner af fugle og tusinder af tegninger af dem.
Kunstneren John Olsen, selv en kyndig fugletegner, fremhævede Jens Gregersens evne til at tegne flyvende fugle. En særlig svær disciplin.
Jeg har selv haft fornøjelsen af at se ham ekvilibristisk fremtrylle de fugle på papir, som vi netop havde oplevet tæt på eller på afstand i vore kikkerter.
Ved siden af sine egne bogudgivelse illustrator i talrige fagbøger, Johannes Larsen Museet i Kerteminde, Silkeborg Bad , informationsplancher i naturområder med meget mere.
Mangeårig leverandør af illustrerede naturartikler her til Horsens Folkeblad om årets gang. Med rekapitulerende fokus på vejret, som Jens Gregersen har fulgt med samme altopslugende interesse og præcise erindring som fuglenes flugt – og liv.
Spørg ham om vejret en hvilket som helst uge siden begyndelsen af 1960’erne og han vil oftest på et øjeblik levere et resumé.
Jeg har selv haft fornøjelsen af at se ham ekvilibristisk fremtrylle de fugle på papir, som vi netop havde oplevet tæt på eller på afstand i vore kikkerter.
I 1979 overtog Miljøministeriet hele den 60 hektar store ø Vorsø i Horsens Fjord. Et halvt århundrede tidligere var havdelen af øen blevet opkøbt med 70.000 kroner fra videnskabsmanden Herluf Winges testamenterede arv. Med den – for et århundrede siden – uhyre visionære formålsparagraf at formuen skulle anvendes på at sikre ”et fristed for planter og dyr også de såkaldt skadelige”.
Med Jens Gregersen som øens ankermand og uovertruffen formidler af utæmmet, ureguleret, vild dansk natur, har Vorsø de sidste knapt 50 år på skelsættende vis levet op til Winges – endnu i dag – visionære hensigt.
I 1980’erne og 90’erne især med den forhadte og forfulgte skarv i centrum, der på Vorsø har haft et af landets vigtigste fristeder.
Fuglen er uretmæssigt holdt ansvarlig for de dramatiske ændringer i havmiljøet, inklusiv fiskeriet. For de, der endnu måtte være i tvivl om ansvaret , kan Greenpeaces aktuelle dokumentarfilm “Ørken under vandet” varmt anbefales.
Anbefales kan også Jens Gregersens mestervæk “Skarvens kyster”. Samt bogen fra 2010 om Danmarks eneste reelle nationalpark “Vorsø – et fristed for naturen”.
Efter årtusindskiftet blev Jens Gregersen optaget af det østlige Sibirien, hvortil han i over et årti rejste og dér oplevede, tegnerede og registrerede den korte, hektiske sommer.
Beskrevet i pragtværket “Arktisk sommer” fra 2014 udgivet af Gyldendal.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.