– Det er vanvid. Det er bare vanvid.
Ordene tilhører Philippe Duamelle, der er talsmand for FN’s børneorganisation UNICEF, der anslår, at 19 millioner mennesker i det mellemøstlige land Yemen ved udgangen af i år får brug for fødevarehjælp. Det er to millioner flere end ved årets begyndelse, og det svarer til to ud af tre indbyggere i landet, der ligger på den arabiske halvø.
Imens rædslerne udfolder sig i Ukraine, er der desperat brug for hjælp i Yemen.
Angelina Jolie, skuespiller, USA
Donorlande har kun lovet at give 1,3 milliarder dollar i humanitær hjælp til Yemen over det næste år, men FN har bedt om hele 4,2 milliarder dollar på den internationale donorkonference for Yemen, der blev afholdt den 8. marts.
– Vi har brug for mere, ikke mindre. Vi er på et niveau, hvor vi må skære ned, siger Duamelle til nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge David Beasley, der er chef for FN’s Fødevareprogram (WFP), er situationen alvorlig, anfører han på Twitter.
“Vi er løbet tør for penge. Der er flere nedskæringer i rationer på vej. Det er en nedtælling til katastrofe”, skriver han.
Det får Oxfam og Care International til at udtale, at “denne nedgang i finansieringen vil få afgørende betydning på tilværelsen for folk i Yemen”, lyder det i en erklæring, som også Dansk Flygtningehjælp har underskrevet.
Golflande ansvarlige
Hungersnøden skyldes krigen i Yemen, hvor Saudi-Arabien og flere andre golflande i 2015 indledte kampen mod den nationale bevægelse houthierne, som de angribende lande anklager for at være politisk styret af Iran.
Golflandene ønsker at bringe den tidligere saudiskstøttede regime tilbage til magten og knuse houthi-bevægelsen, som har oprettet en regering i landet.
Den saudisk-ledede koalition får sine våben fra især vestlige våbenfabrikker, og landets væbnede styrker har sendt kaskader af bomber og missiler over ikke blot houthierne, men også civilbefolkningen.
- I 2012 blev Yemens vicepræsident Abd-Rabbu Mansour Hadi præsident i Yemen, efter befolkningen væltede præsident Ali Abdulla Saleh.
- I januar 2015 tog Houthi-gruppen fra den nordlige del af landet kontrollen over det meste af Yemens hovedstad, Sanaa, og tvang Hadi og hans regering væk fra magten.
- I marts 2015 begyndte Saudi-Arabien og ni andre arabiske lande at bombe Houthi-gruppen for at hjælpe regeringen.
- Golflandene ønsker at bringe det tidligere Riyadh-støttede regime tilbage til magten.
- Houthierne nægter beskyldninger om at være politisk styret af Iran.
- Den saudi-ledede koalition får sine våben fra især vestlige våbenfabrikker.
- Saudi-Arabien har iværsat olieblokade af Yemen, der hver år koster landet omkring seks millioner dollars.
- Konflikten har siden dræbt næsten 400.000 på grund af bomber og missiler, sult, underernæring og epidemiske sygdomme.
- FN’s børneorganisation UNICEF anslår, at 19 millioner mennesker ved udgangen af 2022 vil have brug for fødevarehjælp.
- Det svarer til to ud af tre indbyggere i landet.
- Men donorlande har kun lovet at give 1,3 milliarder dollar i humanitær hjælp over det næste år, selv om FN har anmodet om hele 4,2 milliarder dollar pr. 8. marts 2020.
- Danmark blev den tolvtestørste donor med 19 millioner dollars.
- Til sammenligning har den danske regering besluttet at tage to milliarder kroner fra den danske udviklingsbistand i 2022 og bruge flere penge på de ukrainske flygtninge i Danmark.
- FN’s Fødevareprogram (WFP) advarer om, at godt en halv million fejlernærede børn er i reel risiko for at dø i Yemen, hvis der ikke sker noget.
Siden konfliktens start har næsten 400.000 mennesker mistet livet på grund af bomber og missiler, sult, underernæring og epidemiske sygdomme.
Lørdag den 2. april trådte dog en landsdækkende våbenhvile i kraft – den første siden 2016. Det skete på dagen, hvor den muslimske højtid ramadanen blev indledt.
Tidligere våbenhviler er konsekvent blevet brudt, så der er ikke store håb om, at våbenhvilen holder denne gang.
Danmark giver blot 19 millioner
Hollywood-stjernen Angelina Jolie, der er særlig FN-udsending for flygtninge, besøgte Yemen den 6. marts. I en Instagram-video siger hun, at “mens vi ser rædslerne udfolde sig i Ukraine, har Yemen også desperat brug for fred.”
“Børnene kommer ofte i skole uden at have spist noget mad overhovedet,” tilføjer hun.
På donorkonferencen 8. marts for Yemen gav USA 585 millioner dollars i støtte, EU 173 millioner dollars – svarende til 407 millioner, når man også tæller bidrag fra de 27 medlemslande med. Danmark blev den 12. største donor med 19 millioner dollars, viste en opgørelse efter konferencen.
Til sammenligning har den danske regering besluttet at tage to milliarder kroner fra den danske udviklingsbistand i 2022 til ukrainske flygtninge i Danmark.
Jan Egeland, generalsekretær for Norsk Flygtningehjælp, skoser verdens rigeste lande for at give for lidt til Yemen.
– Jeg er dybt skuffet over, at på trods af alle vores advarsler har verdens ledere besluttet kun at give 1,3 milliarder dollars af de 4,2 milliarder dollars, som yemenitterne har så desperat brug for, siger han.
Jan Egeland mener, at konflikten i Ukraine påvirker hele verden, også Yemen.
– Krisen i Europa vil dramatisk påvirke yemenitternes adgang til mad og brændstof, tilføjer han.
Omfattende bombardementer
Krigen mod houthierne, der i 2014, overtog regeringsmagten i Yemen, har været omfattende og skånselsløs. Landet har i de seneste fire måneder været udsat for den længste periode med saudiarabisk bomberegn siden 2018, viser tal fra Yemen Data Project, omtalt i en artikel på den USA-baserede netside antiwar.com.
I februar måned gennemførte den saudi-ledede koalition mindst 200 luftangreb og op til 716 individuelle luftangreb i Yemen. Siden oktober 2021 har koalitionen iværksat mindst 200 luftangreb hver måned.
Medierne tavse
De vestlige mediers dækning af krigen i Yemen kan slet ikke måle sig med andre konflikter som for eksempel Ukraine.
Mellem 21. og 27. februar bragte de amerikanske medier Fox News, New York Times, The Washington Post, CNN og MSNBC næsten 1300 historier om Ukraine-invasionen, to historier om Syrien-konflikten og en om Somalia, men ingen om Yemen.
Det er en artikel eller indslag om Ukraine hver eneste time, skriver det USA-baserede netsted mintpressnews.com, der har foretaget undersøgelsen.
“Krigen i Ukraine er anderledes. De er hvide. Mainstreammedierne ignorerer konflikter rundt om i verden for at fokusere på Ukraine i stedet”, lyder det fra Mintpressnews.com.
USA hjælper Saudi-Arabien
For over et år siden lovede USA’s præsident Joe Biden at stoppe støtten til den saudi-ledede koalitions “offensive operationer” i Yemen.
USA holdt dog aldrig op med at servicere saudiske jager- og bombefly, der kaster bomber i Yemen, skriver antiwar.com.
Yemen Data Project har oplistet, at i de seneste fire måneder har 11 procent af bomberne ramt civile mål, 18,5 procent militære mål, og 70,5 procent af målene kunne ikke identificeres.
Blandt andet har luftangrebene ramt civile kommunikationcentre, landbrugsbygninger og boligområder.
Senest har USA lovet at hjælpe Forenede Arabiske Emirater – der også deltager i krigen i Yemen – med at nedskyde indkomne missiler fra houthi-bevægelsen.
Endelig har Joe Biden ikke stoppet sin støtte til Saudi-Arabiens olieblokade af Yemen, der hvert år koster landet omkring seks millioner dollars.
Imens advarer FN’s Fødevareprogram (WFP) om konsekvenserne af blokaden og krigen. Godt en halv million fejlernærede børn er i reel risiko for at dø i Yemen, hvis der ikke sker noget.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.