Investér i handicapområdet
Rigsrevisionen kritiserer i en ny rapport forvaltningen på handicapområdet. Mennesker med handicap og deres pårørende får alt for ofte ikke den hjælp og støtte, de har brug for, og retssikkerheden halter.I mandags landede Rigsrevisionens rapport om handicapområdet. Det er ikke rar læsning, men desværre heller ikke spor overraskende, at Statsrevisorerne på baggrund af rapporten kritiserer forvaltningen på handicapområdet.
De seneste mange år har årlige opgørelser og massevis af enkeltsager vist, at mennesker med handicap og deres pårørende alt for ofte ikke modtager den hjælp og støtte, de har brug for, og at retssikkerheden halter.
Vi har i Dansk Socialrådgiverforening sammen med blandt andre Danske Handicaporganisationer i årevis forsøgt at råbe politikerne op, men som Statsrevisorerne påpeger, er der sket alt, alt for lidt.
Ingen lette løsninger
Handicapområdet er dybt komplekst, og jeg vil ikke foregøgle nogen, at der findes en let løsning. Men jeg ved, at nogle af de forslag til grundlæggende forandringer, vi og andre organisationer har bragt på banen, alt andet lige vil forbedre forholdene. Mest afgørende og grundlæggende er at prioritere området, både politisk og økonomisk.
Hvis vi som samfund skal leve op til Handicapkonventionens ord om lighed i rettigheder og deltagelse i samfundslivet, kommer vi ikke uden om at investere i området.
Flere ressourcer og investeringer er helt afgørende for at sikre børn og voksne med handicap den hjælp og støtte, de har brug for og krav på.
Investeringer vil først, fremmest og vigtigst løfte livskvaliteten for mennesker med handicap, men de betaler sig også samfundsøkonomisk. Det har vi blandt andet set i Aarhus, der med projektet “Tættere på familien” både har forbedret sagsbehandlingen, øget tilfredsheden blandt familier til børn med handicap og sparet over seks millioner kroner.
Alt sammen fordi socialrådgiverne har fået færre sager og dermed mere tid til hver enkelt familie. Som en forælder i projektet fortæller: ”De kendte ikke mit barn, men efter vi er kommet med i projektet, så ser de jo mit barn… Du ved, at hun kender dit barn. Du ved, hun har tid. Så du ved også, at hun bedre forstår dit barn!”
Konstant pres for at skære ned
Mange socialrådgivere sidder desværre med alt for mange sager og mangler derfor tiden til at skabe et godt samarbejde med familierne og samtidig sikre en grundig sagsbehandling. Arbejdsmiljøet halter, folk bliver syge af stress og søger væk fra området. Derudover svarer syv ud af ti socialrådgivere i en rundspørge, at økonomiske hensyn står i vejen for den fagligt korrekte indsats. Som en socialrådgiver fra rundspørgen siger:
”Der er et konstant uhensigtsmæssigt pres på at afslutte eller skære ned på indsatser”.
Der er masser af problemer at tage fat på, og det bliver ikke let at vende skuden og få handicapområdet på ret køl. Men der er ingen tvivl om, at flere ressourcer og investeringer er helt afgørende for at sikre børn og voksne med handicap den hjælp og støtte, de har brug for og krav på. Det skal politikerne både lokalt og på Christiansborg tage ansvar for.