jannfp
I stedet for at symptombehandle partnervold med psykologiske “tilbud”, skulle I socialdemokrater i stedet hellere finde årsagerne i samfundet til partnervold, og se at få det elimineret, så ingen skal trues hverken i sine forhold eller fra det samfundssystem, kaldet demokrati, som I selv for tiden sidder i regeringen af. I skal komme ud af den eufemistiske vildfarelse, som partiet altid har väret i. Det begyndte i 1970erne med sociale institutioner, der blev så belastede i offentligheden, at Ebberödgård kom til at hedde Svaneparken. Sådan har skönhedslakeringen i partiet gået lige siden. vhjannfp
Vi skal have gjort op med partnervold
Ingen kvinde eller mand skal leve i et utrygt og voldeligt forhold. Det sætter ar på krop og sjæl. Desværre er der hvert år tusindvis af mennesker i Danmark, der udsættes for partnervold. Det skal vi have gjort op med.Der er ingen situationer, personlige egenskaber eller hændelser, der kan retfærdiggøre, at man udøver vold mod sin partner eller nogen anden. Alligevel er der desværre alt for mange danskere, der hvert år udsættes for partnervold. De seneste undersøgelser viser, at omkring 38.000 kvinder og 19.000 mænd årligt udsættes for fysisk partnervold.
De triste statistikker afspejler, at man i mange år har nedprioriteret voldsområdet, hvorfor der ikke har været fokus på tiltag til at forbygge og nedbringe omfanget af partnervold i Danmark.
Det vil Socialdemokratiet gøre op med, og derfor har vi siden, vi kom i regeringen, arbejdet for en styrket indsats på området. For eksempel gav vi med finansloven for 2020 voldsområdet et tiltrængt og historisk løft, hvor der blev afsat 48 millioner kroner til ambulant behandling. Yderligere har vi med aftalen om reserven for 2021-2024 forlænget den nationale enhed “Lev Uden Vold” til midt i 2024.
Voldens mange ansigter
Når vi tænker på vold, tænker vi ofte på vold i form af slag, spark, kvælningsforsøg og så videre. Men vold er ikke kun den tydelige fysiske vold. Den kan i mange tilfælde have en psykisk karakter, hvor volden kommer til udtryk gennem verbale krænkelser, indespærring samt trusler på livet.
Faktisk viser undersøgelser, at psykisk vold er den mest udbredte form for partnervold, og det skønnes, at 3,9 procent af kvinder og 1,2 procent af mænd har været udsat for psykisk partnervold.
Vi kommer ikke udenom, at partnervold har en kønsmæssig slagside, hvor det er kvinderne, der er hårdest ramt.
Alle former for vold har dybtliggende og alvorlige konsekvenser for den voldsudsatte. Ud over fysiske skader er psykiske lidelser som posttraumatisk stress, depression og angst udbredte konsekvenser.
Det er vigtigt at sikre, at voldsudsatte får behandlet disse lidelser, så de har mulighed for at komme videre i deres liv. Et vigtigt tiltag på området har derfor været de 55 millioner kroner, der i finansloven 2020 blev sat af til flere pladser på krisecentre og psykologhjælp.
En kønnet problematik
Når vi snakker om partnervold, er det vigtigt at forholde sig til den kendsgerning, at uanset hvilken form for vold, vi taler om, så er kvinderne overrepræsenteret i statistikkerne.
Undersøgelser viser også, at det er kvinderne, der oplever de groveste former for vold. I nogle tilfælde er volden så grov, at det har døden til følge, hvorfor kvinder også fylder langt mere i statistikkerne for partnerdrab.
Vi kommer altså ikke udenom, at partnervold har en kønsmæssig slagside, hvor det er kvinderne, der er hårdest ramt. Derfor har det også været Socialdemokratiets prioritering at starte her.
Men selvom kvinderne fylder mest i statistikkerne, skal vi selvfølgelig anerkende, at også mænd udsættes for partnervold. Faktisk har der de seneste år været en stigning i antallet af mænd, der udsættes for fysisk partnervold. Dog er det svært at vurdere, om denne stigning er reel, eller om den skyldes en stigende åbenhed omkring partnervold mod mænd. For vold mod mænd i parforhold har heldigvis i de senere år fået meget mere bevågenhed.
Derfor er voldsudsatte mænd heller ikke glemt i regeringens øvrige indsats på voldsområdet. Ud over initiativerne i finansloven for 2020 og reserven for 2021-2024 har regeringen i forbindelse med coronakrisen afsat midler til rådgivning og midlertidige nødpladser på mandekrisecentre.
Yderligere prioriterede regeringen at afsætte midler til i 2021 at gennemføre en undersøgelse af voldsudsatte mænd på mandekrisecentre. Undersøgelsen er utrolig vigtig i forhold til kommende indsatser på området, da vi i dag mangler detaljeret viden om omfanget og formerne for den vold, mænd oplever.
Endnu ikke i mål
Voldsområdet har i alt for mange år været forsømt og nedprioriteret, hvilket har resulteret i, at alt for mange danskere hvert år udsættes for partnervold.
Derfor er det også Socialdemokratiet helt klare ambition, at vi nu endelig styrker voldsområdet, og vi har som nævnt allerede igangsat flere initiativer.
Vi er dermed i fuld gang, men det er også vigtigt at sige, at vi stadig ikke er i mål. Vi skal fortsat styrke indsatsen mod partnervold. For vi kan og vil som samfund ikke acceptere, at så mange mennesker i dag bliver udsat for partnervold.