Meddelelsen om, at Per Christensen stopper som formand for Danmarks største fagforbund 3F, har sendt rystelser igennem hele organisationen. Det medgiver lokale afdelingsformænd og tillidsvalgte på arbejdspladser rundt om i landet.
Men beslutningen om forbundsformandens exit er den helt rigtige, lyder det samtidig.
– Per Christensen har i samarbejde med resten af 3F ydet en kæmpeindsats for 3F’s medlemmer gennem mange år, men de seneste dages begivenheder har sået tvivl om tilliden til ham som forbundsformand, og det er derfor en god og nødvendig løsning, at han stopper som formand, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København, til Arbejderen.
Fredag den 21. januar om aftenen skrev først B.T. og efterfølgende Altinget, at Per Christensen i to omgange har haft årelange forhold til to kvinder samtidig, uden at kvinderne og deres familier kendte til det.
Afsløringerne af Per Christensens hemmelige dobbeltliv førte til et ekstraordinært møde i 3F’s hovedbestyrelse tirsdag formiddag, og i forbindelse med det offentliggjorde forbundsledelsen, at der var indgået en gensidig aftale om, at Per Christensen stopper som forbundsformand og samtidig fratræder en lang række bestyrelsesposter.
– Det her handler om 3F, medlemmerne og forbundets troværdighed, så jeg er glad for, at der er handlet hurtigt, og jeg er enig i beslutningen, siger John Ekebjærg-Jakobsen og fortsætter:
– Det viser alle dem, 3F samarbejder med – hvad enten det er faglige organisationer, meningsdannere, politikere og andre – at 3F kan man regne med. Det er et forbund, der står på mål for de svage og gerne taler magthaverne imod. Derfor er det vigtigt, at vi også kan stå på mål for, hvordan vi opfører os privat, uden at vi behøver være dydsmønstre. Det gælder også mig som afdelingsformand.
Det er et forbund, der står på mål for de svage og gerne taler magthaverne imod. Derfor er det vigtigt, at vi også kan stå på mål for, hvordan vi opfører os privat, uden at vi behøver være dydsmønstre.
John Ekebjærg-Jakobsen, formand 3F København
Var Per Christensen ikke stoppet som forbundsformand nu, så ville kræfter i forbundet have sat sig bevægelse for at få indkaldt til en ekstraordinær kongres og på den kræve hans afgang. Det siger flere afdelingsformænd, som Arbejderen har snakket med, men som ikke alle ønsker at udtale sig til citat.
Det har Peter Andersen, formand for 3F Kolding, intet imod. Han sidder i hovedbestyrelsen og fortæller, at afdelingen havde stillet mistillid til Per Christensen på det ekstraordinære møde tirsdag, hvis det var kommet i spil.
– Som forbund gør vi jo meget ud af at have respekt for alle. Så er det svært at have tillid til en person, der har haft den slags dobbeltliv. Per Christensen har i hvert fald ikke vist respekt for de her kvinder, deres børn og familier, siger Peter Andersen til Arbejderen.
Sædvanligvis går Peter Andersen ikke ind for en sammenblanding af privatliv og arbejde, men i den konkrete sag har forbundsformandens dobbeltliv haft et omfang, som har slået store revner i hans ellers gode ry og dermed troværdighed:
– For os er det afgørende, at afsløringerne har indflydelse på og svækker 3F’s omdømme. Jeg kan godt være bange for, at vi også vil se udmeldinger på den baggrund. Der vil være medlemmer, som står på vippen, som vil bruge det som undskyldning for at melde sig ud. Nu gælder det om hurtigt at komme videre.
Tillidsvalgte støtter beslutningen
Fagbladet 3F har spurgt tillidsrepræsentanter om deres holdning til det, der er sket, og også de er enige i, at det er en rigtige beslutning, at Per Christensen stopper som formand.
– Det ville have skadet 3F, hvis han var blevet siddende, siger Esther Metzon, der er kok i en daginstitution og tillidsrepræsentant i Frederiksberg Kommune.
– Når man bestrider en toppost, som han gjorde, skal man eddermame holde sin sti ren. Man skal kunne have fuld tillid til en topleder, og det kunne man ikke have her. Jeg var med til at vælge Per Christensen som formand, men har mistet al tillid til ham.
Jens Christian Rønn Iversen er fællestillidsmand hos den vestjyske virksomhed FMC, bedre kendt som Cheminova. Han fortæller til Fagbladet 3F, at de har snakket om sagen på arbejdspladsen:
– Det er en privat sag. Men når der kan stilles spørgsmål ved hans redelighed, når det bliver en sag, at han kører et dobbeltliv i privaten, noget fordækt, så bliver troværdigheden et problem. Når man er formand, er det uheldigt, at man bringer sig i en situation, der kan kompromittere én. Havde han levet i et åbent forhold med sin kone, har der ikke været noget i den her sag. Men her er der noget skjult. Historien ville overskygge hans budskaber.
Organisationen lever videre
Allan Busk, formand for 3F Aalborg, og Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, deltog i tirsdagens hovedbestyrelsesmøde. De udtaler til Fagbladet 3F, at Per Christensens exit var den rigtige løsning.
De mener, sagen giver anledning til refleksion, men at forbundet på trods af skrammerne fortsat er et stærkt forbund.
– 3F har så mange dygtige tillidsfolk ude på arbejdspladsen og så dygtige folk i afdelingerne, og vi er et kæmpe forbund. Vi kommer ovenpå igen. Det her skal vi selvfølgelig have bearbejdet, men vi er ikke et svækket forbund, siger en bevæget Allan Busk.
Fra Henrik Bay-Clausen lyder det:
– Vi skal huske på, at Per Christensen var en fantastisk god formand. Men det er ikke ham, der har skabt 3F. Det er 3F, der har skabt ham. Der kommer altid en ny og god formand. Organisationen lever videre.
En velsmurt maskine
3F er med seks branchegrupper i forbundshuset med egne sekretariater, mere end 60 afdelinger fordelt over hele landet og tusinder af tillidsvalgte en velsmurt faglig maskine.
Forbundet står midt i forberedelserne af en ordinær kongres til september, og afdelingerne er allerede langt i den proces. Men den proces kan sagtens køre videre med den nuværende daglige ledelse og med Tina Christensen som konstitueret formand, mener John Ekebjærg-Jakobsen:
– Vi i 3F København står bag daglig ledelse med Tina Christensen i spidsen og har tillid til, at den kan lede forbundet frem til vores kongres i september til gavn for 3F’s medlemmer og i vores konstante kamp for vores løn og arbejdsvilkår.
Dele af ledelsen har vidst besked siden 2014
I afsløringerne er det kommet frem, at hele 3F’s daglige ledelse på 12 personer har kendt til dobbeltlivet siden december 2021. Her rettede flere af kvinderne nemlig direkte henvendelse til 3F’s daglige ledelse, skriver Altinget.
Her kan man også læse, at 3F’s hovedkasserer og ansvarlig for det arbejdsmiljøpolitiske arbejde Ulla Sørensen – og tre øvrige medlemmer af den daværende ledelse – har kendt til dele af formandens dobbeltliv siden 2014.
I morgen torsdag er 3F’s hovedbestyrelse indkaldt til endnu et ekstraordinært møde for at godkende konstitueringen af Tina Christensen som formand. Ifølge vedtægterne skal hun så indkalde til en ekstraordinær kongres med valg af forbundsformand på dagsordenen.
Per Christensen blev valgt som forbundsformand på kongressen i 2013. Han får løn det næste halve år, hvilket ifølge den konstituerede formand er i overensstemmelse med 3F’s forbundslove.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.