Siden den 9. december, da baristaer i Buffalo vandt valget om at oprette USA’s første fagforening for Starbucks-arbejdere, har bevægelsen bredt sig til flere og flere Starbuckscaféer.
Ifølge den nye fagforening Starbucks Workers United (SWU) vil ansatte på arbejdspladser i syv forskellige byer nu gå til valg om at tilslutte sig fagforeningen.
Blandt disse er Starbucks-arbejdere fra byen Broomfield, der i et brev til Kevin Johnson, administrerende direktør for Starbucks, skriver følgende:
“Vi mener ikke, at der er noget ægte partnerskab uden deling af magt, indflydelse, ansvar og succes. Vi opretter en fagforening for at muliggøre dette og for at forstærke vores stemmer og få indflydelse på den forandring, vi har brug for”.
Arbejdere klar til kamp
Da baristaer i Buffalo kæmpede for at oprette USA’s første fagforening for Starbucks-arbejdere, brugte Starbucks hårde metoder for at bekæmpe forsøget.
Men på trods af Starbucks’ ihærdige union busting, der udformede sig i alt fra at sprede rygter via kæde-sms’er til decideret spionage mod ansatte, vandt baristaerne en vigtig sejr over verdens største kaffefirma.
- Starbucks er et kaffefirma med hovedkvarter i Washington, USA.
- Med over 33.800 caféer og butikker i 80 lande er Starbucks verdens største kaffefirma.
- I 2020 havde Starbucks 349.000 ansatte og en årlig omsætning på 23.518 millioner dollars.
- På trods af den enorme omsætning har Starbucks kæmpet ihærdigt mod, at dets ansatte organisere sig i fagforeninger.
- Starbucks er blevet anklaget for at afholde antifagforenings-møder, sende kæde-sms’er rundt for at sprede rygter om fagforeninger, spionere på sine ansatte og lukke caféer, hvor arbejdere planlagde at organisere sig i fagforeninger.
- Men i 2021 besejrede ansatte firmaets union busting og oprettede USA’s første fagforening for Starbucks-arbejdere.
- Starbucks Workers United er navnet på fagforeningen, der blev oprettet af ansatte hos Starbuckscaféen i Buffalos Elmwood-kvarter.
Nu vil Starbucks-arbejdere i byerne Boston, Knoxville, Seattle, Mesa, Chicago og Broomfield følge trop. I kampen for at tilslutte sig Starbucks Workers United vil de trække på de erfaringer, som deres kolleger i Buffalo har gjort sig.
I brevet til Kevin Johnson skriver Starbucks-arbejderne fra Broomfield således:
“Vi kender alt til antifagforeningskampagnen, som du, Rossann, og flere andre ledere har anført, ikke kun i Buffalo men i flere andre butikker, der vil organisere sig, inklusive vores egen.”
“Vi er ikke bange, vi er ikke intimiderede, men vi er opildnede, vi er skuffede, og vi er rasende”, understreger Starbucks-arbejderne og fortsætter:
“Vi tror på, at den bedste måde at nære den menneskelige sjæl på er ved at organisere og etablere mere retfærdighed, mere rimelighed, mere lighed, flere muligheder og en bedre vision for, hvordan livet kan se ud for en Starbucks-ansat”.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.