Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek har ikke tænkt sig at svare på den seneste kritik fra FN’s Racediskriminationskomité (CERD).
Det oplyser Indenrigs- og Boligministeriets presseenhed i en mail til Arbejderen:
“Kritikken er ikke ny, og regeringen har tidligere svaret på den i et brev til FN’s særlige rapportører. Således påtænker indenrigs- og boligministeren ikke at sende svar eller bemærkninger til CERD-komiteens kritik”, skriver ministeriet.
Skarp kritik fra FN
I sidste måned var den danske regering til “eksamen” hos FN’s Racediskriminationskomité. Især den danske ghettolovgivning udgjorde en central del af FN’s eksamination af Danmark.
Efterfølgende afleverede FN’s Racediskriminationskomité (CERD) en skarp kritik af den danske ghettolovgivning til regeringen samt en række anbefalinger til den danske regering.
FN-komitéen påpeger blandt andet, at ghettolovgivningen har en “diskriminerende indvirkning på etniske minoriteter”.
Læs også
FN-komitéen er bekymret for, at ghettolovgivningens opdeling af borgere i “vestlige” og “ikke-vestlige” kan føre til “marginalisering og stigmatisering af dem, der bliver klassificeret som ‘ikke-vestlige’, og det kan føre til en skelnen mellem dem, der bliver betragtet som ‘rigtige danskere’, og ‘de andre'”.
Kritikken er ikke ny, og regeringen har tidligere svaret på den i et brev til FN’s særlige rapportører.
Indenrigs- og Boligministeriet
Komitéen er også bekymret for, at ghettolovgivningens stempling af almene boligområder som “parallelsamfund” kan føre til, at beboerne vil blive stigmatiseret, når det gælder eksempelvis arbejde og adgang til en bolig.
Derfor opfordrer FN-komitéen den danske regering til at “ophøre med brugen af ‘vestlige’ og ikke-vestlige’ i politikker og love”.
Skyggerapport
Forud for eksaminationen havde en række ngo’er – heriblandt Almen Modstand, Demos, Center for Muslimers Rettigheder i Danmark, Global Aktion, og SOS Racisme – udarbejdet en såkaldt skyggerapport for at give FN-komitéen et indblik i, hvordan det står til med diskrimination i Danmark.
FN-komitéen kræver, at regeringen udarbejder en detaljeret plan for, hvordan man konkret vil rette op på den omfattende kritik af især ghettolovgivningen. Herudover kræver FN, at regeringen offentliggør de mange anbefalinger.
FN’s komité mod racisme har til opgave at holde øje med, at de lande, der har ratificeret FN’s konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination, overholder konventionens bestemmelser. Det sker ved jævnlige eksaminationer, hvor blandt andre komitéens medlemmer, repræsentanter fra landet og repræsentanter fra den nationale menneskerettighedsinstitution mødes hos FN i Genève.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.