Siden den 4. oktober har over 60 stilladsarbejdere i den britiske by Scunthorpe strejket oven på en årelang lønstrid med deres arbejdsgiver Actavo.
Stilladsarbejderne nægter at acceptere, at Actavo betaler dem 10 til 15 procent mindre end aftalt i den overenskomst, som en række fagforeninger og arbejdsgivere har tegnet for sektoren.
Overenskomsten NAECI er blandt andet tegnet af stilladsarbejdernes fagforening Unite the Union (Unite) og arbejdsgiverforeningen ECIA, som firmaet Actavo er medlem af.
I lønkampen modtager de britiske stilladsarbejdere opbakning fra Stilladsarbejdernes Landsklub, der har inviteret briterne til Danmark, hvor de sammen vil rejse rundt i landet for at besøge lokalklubber og snakke med danske stilladsarbejdere.
“Gutterne holder sammen”
Ifølge fagforeningen Unite har lønkampen mellem de britiske stilladsarbejdere og Actavo stået på siden 2019. Men da Actavo fortsat nægter at leve op til overenskomsten, gik stilladsarbejderne i strejke for to måneder siden.
Siden har de stået strejkevagt og blokeret portene foran varmeværket i Scunthorpe, hvor de normalt arbejder.
– Gutterne holder sammen. Vi har det nemt ved porten. Folk kommer med masser af mad. Vi venter bare på, at firmaet gør det rigtige og betaler den løn, som vi har brug for, siger en strejkende stilladsarbejder i en video, som Unite har delt på Facebook.
Kommer til Danmark
De britiske stilladsarbejderes strejke er “en god gammeldags lønkamp”, skriver Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub, i en mail til Arbejderen.
– De kræver to pund mere i timen. Det er de penge, der mangler, for at de tjener de 17,45 pund, der er den aftalte løn for stilladsarbejdere i UK, fortsætter Strømsholt.
To pund svarer til 17,50 kroner.
For at bakke op om strejken har Stilladsarbejdernes Landsklub inviteret de britiske stilladsarbejdere til Danmark. Her planlægger de at rejse til København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Vejle for at besøge lokalklubber, uddannelsescentre og få “set en ordentlig røvfuld stilladser og snakket med en masse stilladsarbejdere”.
Stilladsarbejdernes Landsklub vil desuden støtte de britiske stilladsarbejderes strejke ved at indsamle 50.000 kroner fra fagforeninger, lokalklubber og privatpersoner. Støttebeløb kan blandt andet sendes over MobilePay på nummeret 50836 med teksten “Stillads”.
– Ud over støtten til dem er formålet også at få rusket lidt op i os selv. Minde os om hvem vi er, og hvad der har gjort de danske stilladsarbejdere, til dem vi er, slutter Strømsholt.
Læs også
Efter britiske lastbilchauffører nægter at tage arbejde til lav løn, tilbyder desperate firmaer bonusser og lønstigning
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.