Lynetteholmen: Tryk på pauseknappen!
Folketinget skal tirsdag behandle et forslag fra Enhedslisten om at pålægge regeringen at sætte Lynetteholm-projektet på pause, indtil en række uafklarede forhold er grundigt belyst – herunder en række miljømæssige konsekvenser og et økonomisk overblik over det samlede projekt.Enhedslisten har tirsdag den 30. november et såkaldt beslutningsforslag om Lynetteholmen til behandling i Folketingssalen.
Med forslaget forsøger vi at råbe Folketingets partier op og beder dem om at pålægge regeringen at sætte Lynetteholm-projektet på pause, indtil en række uafklarede forhold er grundigt belyst – herunder en række miljømæssige konsekvenser og et økonomisk overblik over det samlede projekt inklusiv boligbyggeri og tilhørende havnetunnel og metrobetjening.
Det er ikke nogen hemmelighed, at Enhedslisten stemte imod anlægsloven for Lynetteholmen i juni i år.
Lynetteholmen er et projekt med betydelige risici i forhold til klima, miljø, infrastruktur, planmæssige forhold og økonomi. Folketinget har derfor et stort medansvar for, at projektet ikke gennemføres under et helt ubegrundet tidspres, hvor afgørende forhold ikke er ordentligt belyst.
Forceret lovproces
Lovgivningsprocessen har således været temmelig forceret, ligesom man i forbindelse med anlægsloven begrænsede klageadgangen af hensyn til fremdriften i projektet. Ikke noget med opsættende virkning hos de respektive klagenævn her. Og i strid med EU’s krav til VVM-processen har man undladt at VVM-vurdere det samlede projekt inklusiv boligbebyggelse, havnetunnel og metrobetjening.
Folketinget har et stort medansvar for, at projektet ikke gennemføres under et helt ubegrundet tidspres, hvor afgørende forhold ikke er ordentligt beslyst.
Anlægget af Lynetteholmen bygger i sit udgangspunkt på den principaftale, som den daværende Lars Løkke-regering indgik med Københavns kommune i 2018 – for kun tre år siden.
Det var tydeligt, at den daværende overborgmester, Frank Jensen, og Københavns Kommune blev taget med bukserne nede og var fuldstændigt uforberedte på Løkkes udspil, der i høj grad havde til formål at bringe Venstre i offensiven i København efter nogle år med kjøwenhavner-bashing og lidt for meget ”Danmark i balance”.
Mange eksperter rejser problemer
Der er faktisk ikke nogle af de enkelte elementer i Lynetteholm-projektet, der ikke er blevet problematiseret eller undsagt af en stribe af eksperter på forskellige områder:
- Beregninger af de mængder af overskudsjord, som skal betale for anlæggelsen af selve den nye kunstige ø i Øresund og dermed påstanden om, at anlægget ikke kommer til at koste en krone.
- Dumpningen af miljøskadeligt mudder i Køge Bugt.
- Flytningen af renseanlægget Lynetten, en flytning, som ingen kender prisen på, men overslag siger mellem 10 og 15 milliarder kroner.
- Vandgennemstrømningen gennem Øresund og konsekvenser for iltindhold og saltbalance i Østersøen.
- Lynetteholm som klimasikring af København mod fremtidige oversvømmelser som følge af klimaforandringerne. Kritikere påpeger, at Lynetteholmen kan gøre ondt værre, og at den helt nødvendige sluseport over Kongedybet foreløbigt ikke er at finde i projektbeskrivelserne.
- Anlægget af Lynetteholm bryder afgørende med den hidtidige byplanlægning i hovedstadsområdet, Fingerplanen.
- Finansieringen af havnetunnel og metro ved hjælp af salg af grunde.
- Tilstedeværelsen af truede dyrearter (den grønbrogede tudse).
Meget kunne føjes til, men allerede ovenstående opremsning af problemfelter burde få Folketinget (og Københavns kommune) til at stoppe op og bruge yderligere et eller to år på at komme til bunds i anlæggets mangeartede konsekvenser.
Stor modstand
Klimabevægelsen og Danmarks Naturfredningsforening har allerede erklæret deres modstand mod projektet, kommunerne omkring Køge Bugt udtrykker alvorlig bekymring for udsigten til dumpning af havneslam i Køge Bugt. Klimabevægelsen i Danmark har fået fri proces til en sag mod Staten (Transportministeriet) og Københavns Kommune (By og Havn). Danmarks Naturfredningsforening har tidligere indbragt den ulovlige VVM-proces for EU.
Hvad påståede grønne partier som SF og Radikale Venstre, som jo begge også hylder borgerinddragelse og demokratiske processer, vil på Lynetteholm-galejen, forstår jeg ikke. Det netop overståede kommunalvalg i København viser vel klart, at de unge (og mange med dem) ikke gider mere bullshit om klimaet og miljøet. Og de gider ikke lade sig tromle af magtpartierne på Rådhuset og i Folketinget.
Jeg synes, SF og R skulle komme ind i kampen – i første omgang ved at støtte kravet om mere tid til en ordentlig beslutningsproces, hvor københavnerne også får mulighed for at diskutere, hvad for en by, de ønsker, og hvordan den så skal se ud i fremtiden.