Hvorfor oplevede Socialdemokratiet i København ved kommunalvalget tirsdag en så voldsom tilbagegang, at det ikke længere er byens største parti?
Partiet gik 10,3 procentpoint tilbage i forhold til sidste valg i 2017 og måtte derved opgive titlen som byens største kommunale parti for første gang i over 100 år.
Konkret mistede partiet fem mandater og har nu 10. Socialdemokratiet fik kun 17,3 procent af stemmerne.
Enhedslisten har fået 24,6 procent af stemmerne svarende til 15 mandater. Det er en markant fremgang fra de nuværende 11 mandater.
Den stærke modstand mod byggeriet på Amager Fælled, Stejlepladsen og Lynetteholmen har haft stor betydning for Socialdemokratiets nederlag.
Line Barfod, borgmester, København
Det vil sige, at Enhedslisten nu har fem pladser mere end Socialdemokratiet i Borgerrepræsentationen. Alligevel lykkedes det for Socialdemokratiet at bevare overborgmesterposten, som gik til Sophie Hæstorp Andersen.
Vrede over byggeri
Det er historisk, at Socialdemokratiet er blevet overhalet som største parti, mener flere eksperter og politikere, Arbejderen har talt med. Så hvad er grunden til den store nedgang i stemmetallet?
Socialdemokratiets nedtur har meget at gøre med partiets ja til at bygge på de grønne områder ved Amager Fælled og Stejlepladsen, men også planerne om byggeriet af en kunstig ø ved Lynetteholmen, mener de samstemmende.
En af dem er Steffen Rasmussen, talsperson for græsrodsbevægelsen Amager Fælleds Venner, der påpeger, at Socialdemokratiet har stemt ja til byggeriet på netop Amager Fælled.
– Jeg tror, det er en af årsagerne til valgnederlaget. Vi har set gentagne meningsmålinger, der viser, at borgerne er voldsomt imod dette byggeri, og dén modstand har givet sig udslag i et dårligt valg, siger han til Arbejderen.
Protesterne har været omfattende over lang tid, tilføjer han.
– Og alle steder, vi kom hen, blev vi mødt positivt.
“Nedgang overalt”
Selv mener Sophie Hæstorp-Andersen, at byggeplanerne ikke kan forklare den store socialdemokratiske tilbagegang. Hun begrunder det med, at tilbagegangen ikke alene er sket på Amager. Der er tale om en tilbagegang i alle områder i København.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
– Jeg tror, der er flere forskellige svar på det. Der er helt klart nogle, der mener, at der ikke skal bygges på Amager Fælled. Men det bliver vi nødt til at kigge nærmere på nu, hvad er det egentlig, der har gjort det. For det er jo ikke kun på Amager, at vi er gået tilbage, siger hun ifølge Politiken.
Den tidligere socialdemokratiske overborgmester Ritt Bjerregaard mener ligeud, at vælgerne er forkert på den.
– Det er enormt nemt at være imod, og det er københavnerne rigtigt gode til, men det kan man ikke lave politik på, siger hun.
Omvendt mener Line Barfod, overborgmesterkandidat for Enhedslisten, at det absolut har spillet en rolle, at Socialdemokratiet har byggeplaner.
– Folk ønsker forandringer. Den stærke modstand mod byggeriet på Lynetteholmen, Stejlepladsen og Amager Fælled har haft stor betydning. Men også protesterne mod den generelle bolig- og byggepolitik, hvor Blackrock har opkøbt lejligheder, og Almen Modstand organiserer modstand mod ghettoplanen, har haft sin indvirkning, siger Line Barfod til Arbejderen.
Hun mener, at spørgsmålet står klart.
– Skal spekulanter lave dyre byggerier, eller skal borgerne have ret til bedre natur?
Byg ikke i grønne områder
Også Gorm Gunnarsen, en af Enhedslistens topkandidater ved kommunalvalget i København, mener, at Socialdemokratiets holdning til at bygge i grønne områder klart har medvirket til nederlaget.
– Det er tydeligt, at når jeg har fortalt vælgerne, at jeg og Enhedslisten er imod at bygge på Amager Fælled, så lovede de at stemme på mig, og ikke tilhængerne af byggeriet, fortæller han Arbejderen.
Han påpeger, at selv om SF gik frem i København, er sagen om byggeriet på Amager Fælled gået ud over den lokale SF-kandidat Klaus Mygind på stemmestederne på Islands Brygge. Her har han set nedgang i stemmetallet.
- Enhedslisten: 24,6 procent (+ 6,2)
- Socialdemokratiet: 17,2 procent (-10,4)
- Konservative: 13,1 procent (+7,5)
- Radikale Venstre: 11,9 procent (+3,0)
- SF: 11,0 procent (+2,7)
- Venstre: 7,7 procent (-0,2)
- Alternativet: 2,9 procent (-7,6)
- Liberal Alliance: 2,7 procent (-1,3)
- Nye Borgerlige: 2,1 procent (+1,1)
- Dansk Folkeparti: 1,9 procent (-3,1)
- Klimapartiet Momentum: 1,0 procent (+1,0)
- Veganerpartiet: 0,6 procent (+ 0,6)
- Kommunistisk Parti: 0,4 procent (+0,4)
Kilde: KMDvalg.dk
– Han har fået et ret dårligt navn her, siger Gorm Gunnarsen.
Flertallet i SF går lighed med Socialdemokratiet ind for både byggeriet på Amager Fælled og Stejlepladsen.
“Straffet af vælgerne”
Jan Mathisen, der bor i Sydhavnen tæt på Stejlepladsen, var spidskandidat for Kommunistisk Parti ved tirsdagens valg. Han er heller ikke i tvivl om, at socialdemokraterne og andre tilhængere af byggerierne er blevet straffet af vælgerne. Det er “velfortjent”, mener Jan Mathisen, der stillede op under parolen “København for mennesker og natur – ikke profit”.
– Byggeplanerne har haft afgørende betydning for vælgerlussingen – det er et nøglespørgsmål. Protesterne og modstanden er vokset op fra neden gennem lang tid, ikke blot lige ved valgdagen. Vi har set massedemonstrationer og aktioner igennem et par år, siger han til Arbejderen.
Han tilføjer, at Enhedslisten nærmest har støvsuget stemmerne fra folk, der var imod byggeplanerne.
– Mange har stemt på Enhedslisten i protest mod byggeplanerne, men også på grund af den magtarrogance, som Socialdemokratiets flertal udstråler. Vælgerne følte afmagt og ønskede noget andet end politikere, der kører dem over og ikke lytter til dem, siger han.
S har ikke de unge med
Rune Stubager er valgforsker fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og har en master i politisk adfærd.
Han mener, at der bestemt er noget rigtigt i at pege på byggeplanerne som en af årsagerne til vælgerlussingen til Socialdemokratiet i København.
– Nu er jeg jo ikke selv fra byen, men har hørt fra mange, at byggeplanerne på Amager Fælled og Lynetteholm har spillet en overraskende stor rolle for folk. Og det har jo vist sig, at Socialdemokratiet ikke helt bliver set på som et parti på den grønne linje, siger han til Arbejderen.
Vælgerne følte afmagt og ønskede noget andet end politikere, der kører dem over og ikke lytter.
Jan Mathisen, Kommunistisk Parti
– En anden årsag til nedgangen i stemmetal for Socialdemokratiet hænger også sammen med, at der i København er mange unge vælgere, der går meget op i klima. Her er partiet ikke helt i tråd med vælgerne, siger han.
Valgforskeren mener endelig, at sammensætningen af indbyggerne i København har betydet noget.
– Befolkningen er blevet udskiftet. Der er færre klassiske arbejdervælgere. Vælgerne er blevet yngre, højere uddannet og mere velhavende, mener Rune Stubager.
På landsplan tror han, at Socialdemokratiets nedgang i stemmetal i de fleste større byer hænger sammen med, at partiet har ført en politik, der vil flytte arbejdspladser og institutioner væk fra byerne, ud i provinsen. Dét har vælgerne i byerne opfattet og reageret på, mener valgforskeren.
Overborgmesterposten i spil
At Enhedslisten er blevet det største parti København er ifølge Gorm Gunnarsen “historisk”. Alligevel blev det ikke Enhedslisten, som fik posten som overborgmester. Socialdemokratiske ledere har ellers ofte udtalt, at det er klart, at det største parti i byen skal have overborgmesterposten.
– Jeg hørte den daværende overborgmester Frank Jensen sige det i en tale i Amager Bio i 2017. Men nu har de åbenbart et andet standpunkt, konstaterer Gorm Gunnarsen.
Line Barfod mener, at Socialdemokratiet godt kunne have støttet hende som overborgmester:
– Vi har jo altid peget på socialdemokraterne til denne post, hvorfor kan de ikke gøre det samme nu med Enhedslisten, der er blevet det største parti?
– Man kan godt sige, at de har haft et standpunkt, til de har indtaget et nyt. Men sådan er det nu, erkender Line Barfod.
Men hun er “ikke skuffet” over ikke at få posten som overborgmester. At partiet – ud over posten som borgmester for natur og teknik – også får posten som socialborgmester er ifølge hende en sejr.
– Socialområdet er et kerneområde for Enhedslisten. Vi skal bruge denne post til at komme udsatte borgere i møde og vise respekt og tillid, siger hun.
Og så tilføjer hun, at de to borgmesterposter og de 15 mandater betyder, at der vil blive sat turbo på den grønne omstilling og byggeriet af billige boliger.
“Kampen går videre”
Line Barfod afviser rygter om, at Enhedslisten accepterede Sophie Hæstorp-Andersen som overborgmester mod at få et stop for byggeriet på Amager Fælled.
– Nej, det gjorde vi ikke. Så det betyder, at kampen går videre for Amager Fælled, mod Lynetteholm-projektet og byggeriet på Stejlepladsen, siger hun og understreger, at partiet “ikke har glemt Stejlepladsen”.
Både hun, Gorm Gunnarsen, Jan Mathisen fra Kommunistisk Parti samt Steffen Rasmussen fra Amager Fælleds Venner afventer i øjeblikket, hvordan de nye og genvalgte politikere fra især SF, De Radikale og Dansk Folkeparti vil forholde sig til byggeplanerne de tre steder.

Foto: Ann Priestley/CC 2.0
– Jeg ser frem til, at der bliver etableret et flertal imod byggeplanerne. Det bliver spændende at se, hvilke politikere der er valgt ind fra især SF, Nye Borgerlige og De Radikale, og hvilken stilling de tager. Flere kandidater har jo udtrykt sin modstand mod byggerierne, siger Jan Mathisen, der også er talsmand for Fiskerhavnens Venner ved Stejlepladsen.
Ud over Enhedslistens to borgmesterposter har Mia Nygaard (R) fået kultur- og fritidsborgmesterposten. SF’s Sisse Marie Welling fortsætter som sundheds- og omsorgsborgmester. De Konservative har fået posten som børne- og ungeborgmester ved Jakob Næsager. Og Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard fortsætter som beskæftigelses- og integrationsborgmester.
Netop Cecilia Lonning-Skovgaard er en udfordring for københavnerne, mener Jan Mathisen.
– At hun fortsætter som borgmester er katastrofalt. Det er et stort “øv”. Hendes jagt på de arbejdsløse, de ansatte i jobcentret og fagforeningerne skal stoppes, siger han.
Alternativet og Socialdemokratiet mistet en borgmesterpost. Alle partier undtagen Nye Borgerlige deltog i konstitueringsaftalen.
Konservative ud på Frederiksberg
På Frederiksberg, som er en selvstændig kommune i københavnsområdet, gik det ikke så galt for Socialdemokratiet.
Her sluttede 112 års konservativt bystyre, da Socialdemokratiets spidskandidat Michael Vindfeldt med en lille fremgang fik tilkæmpet sig borgmesterkæden med støtte fra Enhedslisten, Radikale og SF.
- Konservative: 40,4 procent (+3,3)
- Enhedslisten: 17,6 procent (+5,5)
- Socialdemokratiet: 17 procent (+1)
- Radikale: 9,3 procent (-0,4)
- Venstre 5,9 procent (-0,4)
- SF: 4,7 procent (-1,5)
- Liberal Alliance: 1,3 procent (-2,3)
- Nye Borgerlige: 0,8 procent (+0,2)
- Alternativet: 0,8 procent (-4,7)
- Dansk Folkeparti: 0,7 (-1,4)
- Bitten Vivi Jensen: 0,6 procent (+0,6)
- Veganerpartiet: 0,3 procent (+0,3)
- Kristendemokraterne: 0,2 procent (0,1)
Kilde: kmdvalg.dk
Michael Vindfeldt sejrede, selv om hans parti blot er blevet tredjestørst i kommunen.
Enhedslisten gik med 17,5 procent af stemmerne markant frem og har fordoblet sit mandattal. Det er nu kommunens næststørste parti efter De Konservative.
Enhedslistens nye medlem af byrådet, Pelle Dragsted, vil bruge partiets mandater til at skabe en grønnere og mere socialt retfærdig kommune.
– Valgsamarbejdet med de øvrige partier har betydet nogle konkrete valgløfter som eksempelvis maksimum 24 elever i klasserne, og at kommunens ældre skal have krav på en årlig hovedrengøring. Det skal vi nu levere på, siger han til Arbejderen.
Herudover har Enhedslisten nogle mærkesager om at få bygget billige boliger på den gamle hospitalsgrund, fortæller Pelle Dragsted.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.