De mere end 150 håndværkere og faglige aktivister, som onsdag morgen blokerede Züblins byggeplads i Carlsberg Byen, har opnået, hvad de ville: Züblins underentreprenører har alle tegnet overenskomst, så håndværkerne nu får ret til blandt andet minimumsløn, overtidsbetaling, feriepenge og pension.
Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), deltog i et hasteindkaldt 48 timers møde på pladsen onsdag eftermiddag. Han fortæller til Arbejderen, at udbyttet blev fem nye overenskomster med virksomheder med tømrere og arbejdsfolk fra blandt andet Polen og Bulgarien:
– I mødet deltog repræsentanter fra Züblin, DEKO og alle mulige underentreprenører på pladsen. Vi sad vel 15 mennesker rundt om bordet. Indtil videre er underentreprenører på pladsen, som hidtil har været uden overenskomst på byggeriet, blevet overenskomstdækket.
Den faglige sekretær tilføjer, at blandt de firmaer, der nu har tegnet overenskomst, er Bygxpert ApS og Kbh-Murer ApS, som begge hidtil har været omfattet af en sympatikonflikt. Som følge af overenskomsten er sympatikonflikten mod de to firmaer nu ophævet.
Blokade uden om fagforeningen
Den talstærke og effektive blokade blev stablet på benene uden om fagforeningen BJMF. Den var en protest mod den tyske byggegigant, der i august måned med én times varsel smed tømrerfirmaet Julius Nielsen og 19 organiserede tømrersvende og to arbejdsmænd af pladsen.
Züblin overdrog i stedet arbejdet til DEKO – et andet organiseret dansk firma – som imidlertid valgte at hyre en stribe firmaer uden overenskomst. Arbejdet med at montere gipspladser, paneler og døre i det 80 meter høje Dahlerups Tårn blev nu udført af udenlandske underbetalte håndværkere ansat i firmaer uden overenskomst.
Læs også
Utilfredse håndværkere blokerer for uorganiserede firmaer og udenlandske bygningsarbejdere i Carlsberg Byen
Blokadevagterne krævede, at der kom styr på pladsen, og de er da også ovenud tilfredse med resultatet af den faglige aktion. Det siger talspersonen for blokadevagterne til Arbejderen dagen derpå:
– Det gik jo over al forventning. Det er en kæmpe sejr i sig selv, at så mange mødte op, og det viser, at folk ikke vil finde sig i løndumping. Vi stod sammen om det her. Vi tog magten i vores hænder ved at gøre blokaden effektiv.
“Blokade lagde pres på Züblin”
Ved tidligere blokader af løndumperfirmaer – også i Carlsberg Byen – har fagforeningsfolk og aktivister stået udenfor byggepladsen med røde faner og bannere, men uden at lukke af.
Denne gang gik de faglige aktivister mere håndfast til værks og låste portene til byggepladsen med hængelåse. Det forhindrede, at der blev arbejdet i de tre timer blokaden varede, inden den blev opløst. Og også, at leverandører af blandt andet køkkener til byggeriet blev sendt retur, fordi de ikke kunne komme ind.
– Jeg er ikke i tvivl om, at det har gjort ondt på hovedentreprenøren, og at det var med til at presse Züblin til forhandlingsbordet, siger talspersonen, som ønsker at være anonym, men som Arbejderen kender navnet på.
3F BJMF håber, at forholdene på pladsen nu kan blive normaliserede, og at byggeriet kan få lov skride planmæssigt frem uden forstyrrelser.
Trods det positive udfald af onsdagens møde får Rasmus Kreutzmann og kollegerne i fagforeningens byggegruppe nok at se til.
– På mødet kom det frem, at underentreprenørerne har alle mulige andre underentreprenører på pladsen. Nu har vi aftalt, at Züblin sender en liste til os over alle deres underentreprenører, og så tager vi dem fra en ende af, bemærker Rasmus Kreutzmann.
Hovedentreprenøren har ansvaret
På den måde ligner byggeriet på den tidligere bryggerigrund i Valby mange andre bygge- og anlægsprojekter, som den københavnske fagforening bliver involveret i.
Rasmus Kreutzmann uddyber:
– V hører det hver gang, og i det her tilfælde fra både Züblin og DEKO, at alle firmaerne har skrevet under på, at de har styr på overenskomsterne. Nu har vi ikke set kontrakterne, men vores erfaringer er, at underentreprenører skriver under på hvad som helst, og så udfører de arbejdet med underbetalte håndværkere.
– Det kan kun stoppes, hvis hovedentreprenørerne og alle led i kæden tjekker, at kontrakterne bliver overholdt af alle dem, de hyrer, og at de får styr på, hvem der arbejder i hvilke firmaer, slutter Rasmus Kreutzmann.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.